Obavijesti

Sport

Komentari 27

Čop: Nisam ni znao da je Italija uvela videosuca, dobro da jest

Čop: Nisam ni znao da je Italija uvela videosuca, dobro da jest
4

USKORO DOLAZI I U HNL Troškovi uvođenja videosuca u prvoligaški nogomet u Hrvatskoj neće biti skupi, svaki stadion ima zasebnu sobu za TV, kaže Ante Kulušić, povjerenik za suđenje

VIDEO

Nogometna revolucija je započela. Italija i Njemačke uvele su videosuca, a od iduće sezone to će učiniti Engleska, Španjolska i Francuska, a doći će i u Hrvatsku.

Duje Čop ušao je u povijest Serie A. Prvi je igrač zbog kojeg je u talijanskom prvenstvu korištena videotehnologija, odnosno VAR (Video Assistant Referee). Ili precinije, videosudac. Branič Juventusa Alex Sandro srušio je Čopa, napadača Cagliarija, no glavni je sudac tek nakon dojave videosuca pokazao na bijelu točku.

- Iskreno, nisam ni znao da je u Italiji uveden videosudac. I dobro da jest. Sudac uopće nije vidio penal na meni, a bio je jasan kao dan. Akcija je nastavljena dok lopta nije izašla izvan igrališta, a tek onda je dosuđen penal. Javili su mu radio-vezom. I nije narušila tempo igre, sve skupa to je trajalo 15-20 sekundi - kaže Duje Čop.

POGLEDAJTE VIDEO

 

Prvi testovi u Americi

Videosudac, odnosno VAR, budućnost je svjetskog nogometa. Testna faza započela je 2016. u MLS-u, sjevernoameričkoj ligi, a korištena je i na nedavnom Kupu konfederacija te na EP-ima i SP-ima mladih reprezentacija. Italija je sustav od ove sezone implementirala, Njemačka također, videosuca koristi i Nizozemska te Belgija, a VAR će biti ključan sustav i na SP-u 2018.

Englezi ga još testiraju, ali od iduće sezone bit će implementiran. Kao i u Španjolskoj i Francuskoj. Hrvatska? Od iduće sezone teško, no Prva HNL mora se početi pripremati.

Videosudac zasad nije obavezan, no u idućih godinu ili dvije Uefa bi ga mogla proglasiti obvezujućim.

German Bundesliga video assistant referee centre

Uskoro će svi to morati uvesti

- Točno, uskoro će videosudac postati obavezan, pogotovo za klubove koji igraju u europskim natjecanjima. Uvođenje videotehnologije je dobra stvar jer nije pošteno da netko postane prvak, osvoji Ligu prvaka ili svjetski naslov zbog sudačke pogreške - rekao je Ante Kulušić, povjerenik za suđenje Prve HNL.

Kako sustav funkcionira i koliko košta? U Njemačkoj je videosudac smješten u sobi u Kölnu. VAR sustavom upravlja troje ljudi, sudac, pomoćnik i operater, a potrebno je imati minimalno osam kamera, koje pokrivaju gotovo svaki dio terena i snimaju spornu situaciju iz nekoliko kuteva. Četiri stvari se pregledavaju, golovi, penali, crveni kartoni i jesu li pravi igrači dobili kartone.

Glavni sudac odlučuje

Glavni sudac potom ima tri mogućnosti, promijeniti odluku na temelju sugestije videosuca, osobno pogledati spornu snimku ili ostati pri svojoj prvotnoj odluci. Preciznije, videosudac samo može savjetovati, no glavni sudac utakmice ima zadnju riječ.

Talijanski nogometni savez objavio je da ih je uvođenje sustava koštalo dva milijuna eura. U Belgiji je VAR sustav ugrađen u kombi, koji obilazi stadione Cijena? 500.000 eura.

- Ne vjerujem da će uvođenje VAR-a iziskivati posebne troškove. Na svakom stadionu postoji prostorija u kojoj se može postaviti TV s mogućnošću vraćanja spornih detalja - kaže Kulušić.

Najviše je negativnih komentara oko sporosti donošenja odluka. Najbolji primjer utakmica je nizozemskog Superkupa. Vitesseov napadač fauliran je u 16-ercu, no sudac nije pokazao na bijelu točku. U nastavku je Feyenoord iz kontre postigao gol, no videosudac se javio glavnom, koji je poništio gol Feyenoorda i dosudio penal za Vitesse. Ima još ‘rupa’, ali VAR je budućnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom