Sport

Komentari 1

Čudesni Ingebrigtsen europskim rekordom uzeo zlato na Igrama

Čudesni Ingebrigtsen europskim rekordom uzeo zlato na Igrama

Jakob Ingebrigtsen je trčao 22 sekunde brže nego pobjednik iz Rio de Janeira s posljednjih Igara u ovoj disciplini Matthew Centrowicz. Mladi Norvežanin stigao je do nevjerojatnog uspjeha

Mladi, 20-godišnji Norvežanin Jakob Ingebrigtsen osvojio je naslov olimpijskog pobjednika na 1500 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ingebrigtsen je do velikog uspjeha stigao u sjajnoj utrci u kojoj je postavio novi olimpijski i europski rekord s vremenom 3:28.32. To je za 36 stotinki brže od vremena koje je ostvario prošle godine na mitingu u Monte Carlu, a što je bio dosadašnji europski rekord.

Ingebrigtsen je uspio pratiti jak tempo kojega je nametnuo svjetski prvak i vlasnik najboljeg rezultata sezone, Kenijac Timothy Cheruiyot (25), a zatim ga u finišu i prestići za nekoliko metara. Cheruiyot je osvojio srebro sa 3:29.01, dok je Britanac Josh Kerr (23) stigao do bronce s osobnim rekordom od 3:29.05.

Zanimljivo, Ingebrigtsen je trčao 22 sekunde brže nego pobjednik iz Rio de Janeira s posljednjih Igara u ovoj disciplini Matthew Centrowitz.

Inače, mladi Ingebrigtsen potječe iz atletske obitelji. Obojica braće, Henrik (30) i Filip (28), su također vrhunski trkači na 1500 metara. Stariji Henrik osvojio je europsko zlato 2012. godine u Helsinkiju, dva srebra i jednu broncu dok je osvojio i niz europskih medalja u dvorani. Zagrebačka publika imala ga je priliku upoznati na Hanžekovićevu memorijalu.

Srednji brat Filip je europski prvak na 1500 metara iz 2016. godine u Amsterdamu dok je uzeo i svjetsku broncu 2017 u Londonu.

Najčitaniji članci