Obavijesti

Sport

Komentari 113

Dalić: Moja nova Hrvatska i na Euru može pobijediti svakoga!

Dalić: Moja nova Hrvatska i na Euru može pobijediti svakoga!
7

Život mi se totalno promijenio nakon SP. Ali ja se, nadam se, nisam promijenio. Ostao sam ponizan, vrijedan i sa poštivanjem drugih. To su me naučili roditelji i takav ću i ostati, kaže izbornik

VIDEO

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić (53) progovorio je o svojoj te o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Vatrenih koje je odveo do najvećeg rezultata u povijesti hrvatskog nogometa, a onda i na Euro 2020.

Pokretanje videa...

01:11

U velikom intervjuu za Fifa.com naš je izbornik priznao kako se nakon čudesnog ljeta 2018. hrvao sa mislima 'otići ili ostati'...

- Ma sve mi je bilo jasno. Znao sam, stvari nakon takvog uspjeha ne mogu ići na bolje. Ostao sam zbog dva osjećaja: dužnosti i zahvalnosti za privilegiju što sam hrvatski izbornik - počeo je Dalić.

- I evo nas, kao prvi iz svoje skupine plasirali smo se na Europsko prvenstvo 2020. Nije bilo lako, kvalifikacije za Euro to nikad nisu, ali bili smo kakva Hrvatska uvijek jest: najbolja kad je najvažnije. Ma prezadovoljan sam jer uspjeli smo ubrizgati svježu krv u reprezentaciju, a zadržati vrhunske rezultate. I, što me čini još sretnijim: zadržali smo i naše zajedništvo i divnu navijačku podršku. To zajedništvo nosilo nas je kroz Mundijal i bit će vitalno u svim narednim iskušenjima.

Hrvatska ostaje svjetski jaka

Nije sve bilo lako niti je sve išlo glatko nakon SP...

- Nije. Reprezentativnu su karijeru okončali neki od naših najvažnijih igrača, kao Mario Mandžukić npr. Osim toga, normalno je i da su oni koji su ostali morali biti malo potrošeni nakon takvog hoda kakav smo imali u Rusiji pa onda onih spektakularnih slavlja i dočeka zajedno s našim narodom. Na te smo izazove krenuli sa mladim snagama, igračima kao što su Brekalo i Vlašić. U napadu smo našli odličnog igrača kao što je Petković tako da smo Hrvatsku osvježili, a zadržali okosnicu onih najiskusnijih i najboljih kao što su, primjerice, Modrić, Perišić, Rakitić...

Svečani doček Vatrenih na Trgu bana Josipa Jelačića

Na mlade se računa.

- Itekako. Tu su još, npr., i Kovačić, Livaković, Jedvaj... Sve su to dečki mlađi od 25 godina, a imali su važne role u Euro-kvalifikacijama. Njihova me kvaliteta i njihov stav drže u uvjerenju da će Hrvatska ostati na svjetskoj razini i nakon što takva imena kao što je Lulka Modrić jednog dana prestanu igrati.

Život mi se totalno promijenio

Druga reprezentacija svijeta susrela se sa nizom novih momenata.

- Za sve smo postali izazov, svatko protiv nas igra sa posebnim dodatnim motivom, svi protiv finalista Mundijala daju ono najbolje što imaju i puni su želje da se na nama dokažu. Na to smo odgovorili tim toliko bitni zajedništvom i... Onime što krasi sve pobjednike: uživanjem u natjecateljskom izazovu, u nadmetanju i nadigravanju protiv bilo koga i bilo gdje. Bilo je posrtaja no iz svakog smo se vraćali i izlazili najbolji kad je bilo najpotrebnije.

Finale SP donijelo je promjene i na osobnoj razini.

- Ma život mi se totalno promijenio. Postao sam poznat ama baš svakome u Hrvatskoj. Ali ja se, nadam se, nisam promijenio. Roditelji su me naučili poniznosti, napornom radu i poštivanju drugih. Tako sam živio prije finala SP-a, tako ću i nastaviti živjeti.

Zar mi ovo zaslužujemo?!

U životu po definiciji, čak i kad si u neslućenim visinama, ne može bez razočaranja.

- Imam jednu frustraciju. To je odnos države, Vlade i lokalnih uprava prema nogometu. A govorim o nogometnoj infrastrukturi. Zaista jest zabrinjavajuće da finalisti Svjetskog prvenstva nemaju nijedan dostojan stadion u svojoj zemlji pa niti u Zagrebu, glavnome gradu. A svi, igrači, navijači, mladost koja voli i trenira nogomet... Svi zaslužuju bolje uvjete. Kasnimo! Preteći će nas oni koji investiraju.

Ljeto 2020. i Europsko prvenstvo dočekuje se s optimizmom.

- Ako usporedite naše startne postave iz Rusije sa onom s kojom smo završili Euro-kvalifikacije vidjet ćete jako velike promjene. Nemamo više onoliko iskustva, ali ja mislim da smo u nekim segmentima čak i bolji! Pa ona pobjeda protiv Slovačke, 4-0 u Rijeci na kraju kvalifikacija... To je bila razina nogometa na razini mundijalskog. I pokazala je da ćemo svima biti problem, ne "samo" na Europskom prvenstvu ovog ljeta nego i u godinama koji dolaze.

Radost moje zemlje...

Skupina sa Češkom i Engleskom je sve samo ne lagana.

- Engleska je favorit skupine i jedan od favorita Eura. Southgate radi sjajan posao, puni su talenta i energije, klubovi su im fantastični u najjačim europskim natjecanjima. Uz njih tu su još Francuska i Španjolska, Italija i Nizozemska, Belgija i Portugal, Njemačka koja je uvijek u statusu favorita.

Hrvatska?

- Naš je cilj proći skupinu pa onda ponoviti onu čaroliju iz Rusije u nokaut-fazi. Možda nismo među glavnim favoritima, ali za to nas uopće nije briga. Hrvatska će na Europsko prvenstvo doći sa uvjerenjem da može - pobijediti svakoga! A isto vrijedi za još osam-devet reprezentacija. I zato vjerujem da nas čeka fantastičan Euro - rekao je Zlatko Dalić dodajući kako nema većeg posla od onog kad si izbornik svoje zemlje, a bez obzira na bogate ponude koje mu dolaze, dalje ide sa stavom kako je pokušati opet donijeti sreću i slavlje svojoj zemlji i svojem narodu nešto što se novcem ne može kvantificirati nego je: neprocjenjivo.

SP 2018, Rusija - Hrvatska
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 113
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe