Obavijesti

Sport

Komentari 36

Dalić otvoreno: Sami sebe ne poštujemo, puni smo negative!

Dalić otvoreno: Sami sebe ne poštujemo, puni smo negative!

Dobro mi je došla korona kriza jer se nigdje nisam morao pojavljivati. Iduća ambicija mi je trenirati jaki europski klub. Kolinda? Kad je Merkelica ušla u svlačionicu, to je bilo pohvalno. Milanović? Neka i on dođe, kaže

VIDEO

Prošle su dvije godine, mislio sam da će proći, ali emocije su uvijek velike. Kod mene neće nikad proći. Kad god se sjetim tih trenutaka ili pogledam nešto na TV-u ili videu, prođu me žmarci. Osjećaj je fantastičan i s odmakom sve više shvaćam kakvo smo čudo učinili. To je povijest koja će ostati zapisana i u sjećanju svih nas, rekao je Zlatko Dalić (53).

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u javljanju za N1 televiziju prokomentirao je aktualnosti oko svoje pozicije, reprezentacije i budućnosti tjedan dana nakon što je i formalno produžio ugovor s HNS-om do SP-a u Kataru 2022.

POGLEDAJTE VIDEO: Doček Zlatka Dalića u Livnu

Pokretanje videa...

01:34

Scene s dočeka dvije godine nakon Rusije izgledaju nestvarno, je li moguće da se takvo što ponovi?

- Daj Bože da se to ponovi, da to opet bude neko veliko slavlje. Ali sumnjam da će biti emocije i spontanost kao tada. Na ulicama 500.000 ljudi. Bili smo tužni nakon finala, ali dolaskom u Hrvatsku sve se promijenilo. Vidjeli smo tu radost i euforiju, nešto prelijepo. Taj dan treba zapamtiti u hrvatskoj povijesti. Toliko ljudi na ulicama bez ijednog incidenta. Veliko zajedništvo koje Hrvatskoj fali - rekao je Dalić i prokomentirao zašto je toliko čekao s produženjem ugovora:

- To je bilo dogovoreno, ali nakon otkazivanja Eura razgovarao sam s predsjednikom i direktorom saveza da želim nastaviti. Želja je bila obostrana i nije bilo dileme, ali zbog svih tema koje su bile aktualnije nisam se oglašavao u medijima, nije bilo potrebe. Kad je ugovor istekao, objavili smo da je produžen. Ovo je za mene najljepši posao, nešto prelijepo i strašan osjećaj. Još imam puno motiva da vodim reprezentaciju. Naravno da rezultati moraju biti adekvatni, sad smo viceprvaci svijeta i očekivanja su velika. Ali spreman sam.

Nema kod mene pritiska, sve sam prošao

Kako se nositi s pritiskom velikog rezultata na Euru koji je pomaknut na ljeto iduće godine i kakve su nam šanse?

- Kod nas su uvijek velika očekivanja i postoji pritisak. On je dobar, samo da je pozitivan. Mi uvijek želimo biti najbolji, ne gledamo cijelu situaciju. Euro će možda biti i jači nego SP jer se vraćaju reprezentacije kojih nije bilo u Rusiji kao Italija i Nizozemska. Nijemci i Španjolci moraju biti bolji nego što su bili bolji na SP-u, tu su aktualni europski prvaci Portugalci, Englezi, Francuzi... Strašna konkurencija i bit će jako teško, ali moramo vjerovati u sebe i pokušati napraviti rezultat kao na SP-u. Pritiska ima, ali neće puno utjecati na mene. Sve sam pritiske prošao i odradio, nema više tih problema.

Kakva će biti uloga "senatora" poput Luke Modrića i Ivana Rakitića?

- Trebaju nam mladi igrači koji će donijeti novu energiju, koju imaju ambicije i to je neminovnost. Moramo raditi na tome da pomladimo reprezentaciju jer tako jedino možemo nešto napraviti. Učinili smo to tijekom kvalifikacija, dobili Vlašića, Brekala, Petkovića, ali moramo se osloniti igrače koji su iznijeli Rusiju i ti mladi igrači uz njih mogu biti još bolji. U punom smislu tu računam na Rakitića, Modrića, Perišića. Kod mene oni imaju kredit i bit će prisutan. Želim da oni nastave, oni su to i izrazili. Moramo stvoriti miks takvih igrača da bismo bili kvalitetniji. Puno ovisi i o formi u idućih godinu dana.

Dobro mi je došla ova kriza

Korona virus poremetio je planove "vatrenih" za Euro tik pred završne pripreme i turnir u Kataru, nogomet je stao na tri mjeseca, a izbornik u svemu vidi i dosta pozitive.

- Korona je ostavila velike posljedice i u nogometu, ali našim igračima je dobro došla jer nakon SP-a nisu imali nikakvog odmora. Sezona poslije SP-a bila im je lošija i nisu bili pravi, ali sad su se odmorili tijekom krize. Vidi se na Rakitiću, Rebiću, Modriću, Perišiću da im je dobro došlo. Sad igraju jako dobro pa im je i dobro došla ta kriza - rekao je Dalić.

I sam je imao problema jer se susreo s predsjednikom srpskog nogometnog saveza Slavišom Kokezom na ždrijebu Lige nacija u Amsterdamu, koji je bio pozitivan na COVID-19.

- Zbog preventive sam otišao u samoizolaciju. Dobro mi je došla ova kriza jer nije bilo potrebe da se igdje pojavljujem. Po medijima je bilo natpisa i svega, nisam želio to komentirati i ispričavam se svima. Smatrao sam da nema potrebe da se pojavljujem, ali sad je ponovno krenulo.

Nema novca koji mi može ovo platiti

Koliko je u posljednje vrijeme bilo poziva drugih klubova i reprezentacija?

- Moj se stav zna. Vezan sam uz reprezentaciju i ne želim se upuštati u velike razgovore. Bilo je poziva, ali sam kulturno sve odbijao i rekao da želim ostati na čelu hrvatske reprezentacije. Nema novca koji mi može platiti osjećaj ponosa i sreće s Hrvatskom, kad mogu doživjeti ono što sam doživio u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zagrebu. Uživam i živim najljepše dane sportske karijere, nakon SP-a je samo pozitiva i dok tako bude, bit ću tu - jasan je bio izbornik.

Ipak, otkrio je i što bi volio nakon klupe "vatrenih".

- Imam u životu ambicije za kojima idem, tako sam ih i ostvarivao. Iduća mi je želja biti u nekom pravom, velikom europskom klubu, mislim da mi to fali. Htio bih vidjeti gdje sam, što sam, kakav sam. Kao drugi trener svijeta imam pravo tome se nadati i očekivati to, a hoće li to biti, vidjet ćemo. To mi fali u karijeri, vodio sam klubove u Hrvatskoj, mladu reprezentaciju kao pomoćni trener, A-reprezentaciju i time bih zaokružio priču.

Kad je Merkelica ušla u svlačionicu, onda je to bilo lijepo i pohvalno

Oduševljen je imenovanjem bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Međunarodni olimpijski odbor.

- Čestitao sam joj, mislim da je to sjajna stvar za Hrvatsku i hrvatski sport, da imamo predstavnika u tako visokom tijelu koje može pomoći našem sportu. Ona je to zaslužila svojim navijanjem i podrškom našoj reprezentaciji i cijelom hrvatskom sportu. Moramo to pohvaliti, to je dobro i moramo biti ponosni da Hrvat ili Hrvatica ulazi u takvu organizaciju.

Prokomentirao je i njen posjet svlačionici reprezentacije za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji.

- Kad je Merkelica ušla u svlačionicu njemačke reprezentacije, to je bilo lijepo, pohvalno i fino. A kad je ušla naša bivša predsjednica, onda to nije bilo dobro. Ali cijeli svijet je prihvatio to s odobravanjem i bio oduševljen njenom gestom. Zašto ne bi ušla u svlačionicu i pozdravila igrače? To je bila pozitivna stvar, moramo se držati zajedno i biti podrška, u sportu i politici i bilo čemu drugome - rekao je Dalić i nastavio:

- Nažalost, mi volimo gledati negativno. Puni smo negative i šteta je da ova naša Hrvatska ne živi kako je živjela u ljeto 2018., puna sreće, veselja i radosti. Tad smo bili najsretnija država na svijetu i cijeli svijet nas je respektirao, ali nažalost sami sebe ne poštujemo.

Milanović je dobrodošao

A bi li u svlačionicu pozvao i aktualnog predsjednika Zorana Milanovića, upitala ga je voditeljica Iva Puljić Šego.

- Zašto ne? On je predsjednik države. Rekao sam da je pozvan tko god dobije izbore doći na utakmice i u svlačionicu. Dobrodošao je - zaključio je Zlatko Dalić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!
NOVO LICE

Doznajemo: Ovo je prvi favorit za novog predsjednika Hajduka!

Kao što se već govorilo, kandidat je svojevremeno bio i legendarni hrvatski vaterpolist, a danas državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, no on više nije u opticaju za spomenutu poziciju