Obavijesti

Sport

Komentari 53

Dan kad je Hajduk slavio protiv Dinama 6-0 usred Maksimira...

Dan kad je Hajduk slavio protiv Dinama 6-0 usred Maksimira...
3

Jedna od najvećih generacija u bogatoj povijesti Hajduka, ona predvođena Franom Matošićem, Vladimirom Bearom i Bernardom Vukasom slavila je na današnji dan u Maksimiru protiv Dinama 6:0...

VIDEO

Na današnji dan 1955. godine Hajduk je slavio u Maksimiru 6-0 i upisao najveću pobjedu u povijesti najvećeg derbija hrvatskog sporta. Pred oko 40.000 gledatelja slavili su bijeli s po dva gola Vukasa, Vidoševića i Repca, a pitanje pobjednika riješeno je na otvaranju utakmice, u prvih pola sata već su vodili 3-0. Nakon toga se ozlijedio igrač Dinama Režek, a kako u to vrijeme nije bilo zamjena, domaća momčad igrala je cijelo drugo poluvrijeme s igračem manje.

Zanimljivo je da je Hajduk postigao i sedmi gol, zabio je i najveći strijelac u povijesti kluba, legendarni kapetan Frane Matošić, no sudac je poništio gol zbog zaleđa, dok je na drugoj strani Beara spriječio počasni gol Dinama obranivši penal koji je izveo Mantula.  

Hajduk 1955

Inače, Dinamo je krenuo u utakmicu s postavom Kralj, Šikić, Crnković, Režek, Horvat, Mantula, Čonč, Lipošinović, Osojnik, Čajkovski, Dvornić, a Hajduk je zaigrao u sastavu Beara, Kokeza, Broketa, Radović, Grčić L., Grčić D., Luštica, Rebac, Vukas, Matošić, Vidošević, Šenauer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bila je to velika generacija Hajduka, predvođena legendarnim triom Matošić, Beara, Vukas, koja je te godine osvojila naslov prvaka, s dva boda ispred beogradskog BSK-a i četiri boda ispred zagrebačkog Dinama. Treći je to naslov prvaka sjajne generacije, prvi je upisala 1950. bez poraza, drugi dvije godine kasnije, a ostalo je zapisano i kako su to bile godine velikih malverzacija u tadašnjem jugoslavenskom nogometu, u kojem se tada vrlo jaki Hajduk borio za ravnopravni status, često je bio oštećivan i kažnjavan zbog detalja u koje je danas teško i povjerovati.

Hajduk 1955

Primjerice, zbog toga što njegovi reprezentativci nisu stigli na pripreme zbog kvara autobusa pa su na put morali brodom i nisu stigli u zakazano vrijeme, ili zbog toga što su u zimskoj pauzi otišli na turneju po Južnoj Americi koju su, na poziv Juana Perona, a uz odobrenje vlasti, produžili nastupima u Argentini.

FSJ, međutim, nije želio bijelima odgoditi utakmice, prijetili su kaznom ako se ne igra, pa je Hajduk na startu proljetnog dijela morao zaigrati s pričuvama, juniorima i nekolicinom veterana koji nisu bili na turneji, te je izgubio susrete i zaostao u startu za konkurentima. U te su dvije sezone prvaci na koncu bili Dinamo i Crvena zvezda..., a ostat će zapisano i kako je legendarni kapetan Hajduka otputovao na svoju ruku u Beograd, upao na sjednicu tadašnjeg Nogometnog saveza Jugoslavije i povikao: ''Imate li ovdje barem gram poštenja?"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu