Sport

Komentari 23

Dan kad je za Hrvatsku počela, a za Kalinića završila bajka SP-a

Dan kad je za Hrvatsku počela, a za Kalinića završila bajka SP-a

Od tog dana sve nam je krenulo, do tada nije bilo baš sjajno, atmosfera nije bila baš kakva je trebala, prisjetio se Zlatko Dalić prve utakmice SP-a u Rusiji. U Kalinjingradu je Hrvatska krenula na put za povijest

Više od 10.000 hrvatskih navijača, domoljubne pjesme po kafićima, zastave po cijelom gradu... A u centru Kalinjingrada, Dalić je u hotelu smišljao taktiku. Tako je izgledao dan utakmice protiv Nigerije.

POGLEDAJTE VIDEO: Doček srebrnih "vatrenih"

- Vjerujte mi, Nigerija mi je bila i doručak i ručak i večera. Od tamo je sve nekako krenulo svojim tijekom jer do tada situacija i -atmosfera, osim na pripremama, nije baš bila sjajna - rekao je Dalić.

Da, u zraku se osjetila nervoza, Hrvatska nije na SP-u pobijedila prvu utakmicu od 1998. Nigerija, s druge strane, nikada u prvim kolima SP-a nije izgubila od europskih reprezentacija. Osjetila se nervoza i u momčadi, i Kalinić i Mandžukić su očekivali da će biti u prvoj momčadi, a mjesta je bilo samo za jednog. Uostalom, to je i Daliću bio debi.

- Do tada je to bila moja najveća utakmica u karijeri. Debitirao sam kao izbornik na velikom natjecanju.

I sve je izgledalo sjajno, Hrvatska je vodila 2-0, na tribinama je krenula euforija, a u isto vrijeme na klupi - kaos. Dalić je poslao Kalinića na zagrijavanje, namjeravao ga je ubaciti umjesto Mandžukića.

- Ne mogu, bole me leđa - odgovorio je Kalinić i odbio ući.

Je li moguće? Prvenstvo tek što je počelo, a u momčadi potres. Vrativši se u hotel, Dalić je odlučio pozvati ‘glavešine’ momčadi, Modrića, Ćorluku, Rakitića i Mandžukića.

- Što da radim - tražio je Dalić savjet onih najiskusnijih.

- Šefe, nema oprosta - odgovorili su lideri svlačionice.

Jutro poslije Kalinić je napustio Rusiju. Bez da je odigrao minute. Ni dan danas javnosti nije objasnio zašto je na današnji dan prije dvije godine napustio reprezentaciju. I više se nikad nije vratio. Prošlo je, ako vas zanima, točno 730 dana. Bio je to sramotan potez igrača koji nije imao niti jednu mrlju u karijeri.

Štoviše, Mandžukić je tu utakmicu odigrao maestralno, sudjelovao kod oba gola, a njegov pristup i borba nikad ni nisu bili upitni. Umjesto šoka, odlazak Kalinića dodatno je homogenizirao momčad. I Hrvatska je krenula na put za povijest. Jutro nakon Luka Modrić imao je nešto za reći.

- Napokon smo spremni napraviti veliki rezultat...

I bio je u pravu.

Najčitaniji članci