Obavijesti

Sport

Komentari 18

'Sve me podsjeća na Portugal, opet ćemo gledati u mjesec...'

'Sve me podsjeća na Portugal, opet ćemo gledati u mjesec...'
1

Na popisu Lina Červara od 28 igrača nema Sulića, Šebetića, Brozovića, Kozine... Na njemu je Denis Buntić, ali i neka nova lica, poput Bećirija ili Vide. Imamo, kaže Lino, 32 posto dvometraša...

VIDEO

Lino kao Lino, detaljan do granice normalnog i uobičajenog, ovako je počeo obrazlagati svoj popis od 28 igrača na koje računa za pripreme za Europsko prvenstvo, koje će se održati krajem ove i početkom iduće godine:

- Imamo sedam novih igrača, odnosno 25 posto. Imamo i pet igrača koji nikad nisu igrali na velikom natjecanju, što je 18 posto, a imamo i devet dvometraša, odnosno 32 posto našega kadra.

Nema kod Lina Červara mjesta slučajnostima, improvizacijama, pokazuje to i ovaj detalj. Dugo je i temeljito sa svojim stožerom razmišljao koga uvrstiti na širi popis za Euro, a odluka je na kraju - racionalna. Velikih iznenađenja i šokova nema, što u prijevodu znači da, recimo, na popisu ipak nije Renato Sulić. Nema ni Luke ŠebetićaIlije BrozovićaKrešimira Kozine, a tu su neka nova lica, kao što su pivot Celja Kristian Bećiri, desno krilo Dubrave Ivan Vida, a vratio se i Lovro Jotić, srednji vanjski danskog Aalborga, koji je bio i na lanjskom SP-u u Francuskoj, a zatim otišao iz PPD Zagreba i "nestao" iz reprezentacije. No najvažnija novost je ime Denisa Buntića, koji je s 35 godina spreman pomoći.

- Jako mi je drago što je Bunta, u dogovoru s nama iz stožera, pristao pomoći ukoliko zatreba - objasnio je Červar, koji na popisu ima još četiri desna vanjska, Marka Kopljara, Luku Stepančića, Marija Vuglača i Šimu Ivića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nažalost, na popisu nije Ivan Slišković, koji se tek pokušava vratiti nakon mononukleoze.

- Jako mi je žao tog momka, vraća se rukometu u dresu Celja, ali pitanje je kako će se vratiti i hoće li se uopće moći vratiti - istaknuo je Lino, dodavši kako na popisu ima dovoljno širinu u slučaju da u odgovarajućem fizičkom stanju ne budu Marko Kopljar, koji se tek vratio nakon gotovo godinu dana pauze, a opasnost vreba i u slučaju Domagoja Duvnjaka...

Prvi dio priprema traje od 18. do 24. prosinca u Ivanić-Gradu, nakon čega će se priključiti veći dio igrača. Završni dio počinje 1. siječnja u Splitu, gdje reprezentacija ostaje do početka Eura 12. siječnja. Lino će tijekom tog razdoblja odrediti kojih 16 igrača prijaviti za turnir.

- Vrijeme nam nije saveznik, nemamo ga previše, pogotovo ga nećemo imati dovoljno u kompletnom sastavu. Međutim, moramo odrediti cilj. Nije nam lako i nikada nismo imali težu situaciju. Sve me nekako podsjeća na prvenstvo u Portugalu. Ako želimo nešto napraviti na ovom prvenstvu, moramo to postići preko najjačih reprezentacija. Prvo Srbija, Švedska i Island, zatim Francuska i Norveška, pa kad sve njih prođemo, opet idemo na najjače momčadi... - rekao je Červar  pa u svom stilu dodao:

- Uz sve probleme koje imamo, treba gledati prema mjesecu. Znate kako kažu, ako želiš doći do mjeseca i napraviš pogrešku, svejedno si među zvijezdama. Zato uvijek treba gledati prema mjesecu, prema najvišim ciljevima.

Svjestan je Lino koliko će biti teško nositi se s pritiskom, kakva će biti očekivanja navijača, ali preiskusan je da bi se ulovio u mrežu nekakve euforije.

- U ovoj se državi slave čak i nečiji plasmani na velika natjecanja, kad prođu kvalifikacije, a u rukometu je dobro samo prvo mjesto, samo zlato. Sjećam se SP-a u Tunisu 2005., kad smo nakon svjetskog i olimpijskog zlata završili kao srebrni, tad su nam neki pokazivali palac dolje. Pazite, a drugi smo na svijetu! - vratio je Červar film 12 godina unatrag pa se vratio u sadašnjost:

- Znamo da će biti teško doći do medalje, znamo što se očekuje od nas, ali mi ćemo to ispred sebe staviti kao izazov, pronaći u tome prkos. Želim da svaki od igrača od prvog dana priprema bude posvećen zajedničkom cilju, da svatko od nas bude svjestan da moramo platiti cijenu ako želimo napraviti nešto veliko.

Gledajući hrvatski roster za Euro, jasno je da imamo igrače u najboljim svjetskim klubovima, prave frajere koji su osvajali trofeje i dobivali velike utakmice, ali Lino ne želi zvijezde u svom sastavu. I to svaki put papagajski ponavlja.

- Imamo mi igrače koji bi se mogli ponašati kao zvijezde, ali nitko od njih to ne čini, što mene iznimno veseli. Da, želim da budemo momčad bez zvijezda, da naša zvijezda bude momčad. I zato tražimo timske igrače, one koji će biti u stanju podnijeti odgovornost, ali koji će imati i želju, strast za uspjehom. Igrač mora biti pobjednik ne samo fizionomijom, već i karakterno. Ne kaže se uzalud: 'Tko nije hrabar, ne može biti ni pošten' - naglasio je Lino.

Hrvatska će već od prvog dana 2018. biti u Splitu, sastanak je dogovoren 1. siječnja u poslijepodnevnim satima, nakon što igrači proslave Novu godinu u krugu obitelji i prijatelja.

- Privilegirani smo što možemo igrati u Splitu, u metropoli hrvatskog juga, pred ljudima iz Dalmacije, Hercegovine i cijele Hrvatske, koji su nas na SP-u 2009. toliko zadužili. Iz zahvalnosti prema tim ljudima moramo pokazati iznimnu želju i borbenost, pokušati stvoriti zajedništvo već u tim, prvim danima Eura - poručio je hrvatski izbornik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića