Obavijesti

Sport

Komentari 11

Deset godina od povijesnog Chamonixa: Natko i ja zagrljeni na postolju pjevamo Lijepu našu

Deset godina od povijesnog Chamonixa: Natko i ja zagrljeni na postolju pjevamo Lijepu našu
5

Ovo ne samo da je najveći dan u hrvatskom skijanju, ovo je najveći dan u povijesti hrvatskog sporta, plakali smo obojica na postolju, rekao je Ivica Kostelić nakon pobjede u Chamonixu 2011. godine

VIDEO

Uh, kakav je to bio siječanj 2011. Poslužit ćemo se natpisom na napuljskom groblju, osvanulom jutro nakon što su postali prvaci "ne znate što ste propustili". Bio je to povijesni siječanj za hrvatsko skijanje i hrvatski sport. Ivica je u siječnju osvojio nevjerojatnih 999 bodova i tu je bilo jasno da ga nitko ne može stići, da je Veliki kristalni globus u njegovim rukama. Istina, uvijek oprezni Ivica još nije bio siguran, no Tin Široki jest.

- Rekao mi je da do kraja sezone nitko neće osvojiti ovoliko bodova i da je Globus moj. A Tin je majstor za brojeve - rekao je Ivica.

POGLEDAJTE VIDEO: 24 pitanja s Ivicom Kostelićem

Pokretanje videa...

Ivica Kostelić: 'Prva pobjeda mi je i dalje najdraža, a rivalstvo s Janicom nas je guralo naprijed' 16:06

Serija je počela 2. siječnja pobjedom u Münchenu, pa pobjeda u Adelbodenu, dvije u Wengenu, pa dvije u Kitzbühelu... A onda je došao 30. siječnja i superkombinacija u Chamonixu. Ivica je nakon spusta zaostajao 2,5 sekundi.

- Bila je utrka u kojoj sam izvukao snagu iz pete. Zaostajao sam dosta nakon spusta i otišao sam se u šumu koncentrirati. Uvijek skijate s jedan posto rezerve, no ovaj put sam išao bez rezerve, kao u Wengenu kad sam zaostajao tri sekunde - kaže Ivica.

Išao je briljantno, jedna od onih Ivičinih vožnji, u kojoj kad krene, znate da mu nitko ne može ništa. I tako je i bilo. A onda salto u cilju.

hervis

- To je bio jedini put da sam napravio salto. A onda onaj osjećaj kad stojimo Natko i ja na podiju i zagrljeni zajedno pjevamo Lijepu našu. Dva Hrvata na vrhu u Svjetskom skijaškom kupu... Ma to je ne samo najveći uspjeh u povijesti hrvatskog skijanja, nego u povijesti hrvatskog sporta - rekao je Ivica nakon te utrke.

Ivica je tih dana čitao biografiju Aleksandra Velikog.

- Legenda kaže da je na kraju osvajanja postavio stup, a moj stup je bio salto. To mi je bila posebno draga utrka - rekao je Ivica.

Natko Zrnčić Dim završio je drugi, a treći je bio tadašnji Ivičin najveći rival za Veliki globus, Aksel Lund Svindal. Natko je, recimo i to, za Ivicom zaostao 51 stotinku.

- Uzeli smo zlato i srebro, nikad neću zaboraviti kako smo Ivica i ja zagrljeni plakali na postolju. Taj dan u Chamonixu nikad neću zaboraviti - rekao je Natko.

Tata Mihajlo stajao je u ciljnoj ravnini. Mobitel mu je zvonio kao lud. Ivica je bio presretan. Toliko emocija bilo je u tom francuskom mjestu da ih je gotovo nemoguće opisati. Teško je zaboraviti Ivičine riječi nakon te pobjede. 

- Nemam riječi, fenomenalno. Da li može biti bolje od ovog? Plakao sam od sreće. Nakon spusta sam bio ljut i znao sam, odnosno potajno se nadao, da mogu uspjeti samo ako sve stavim na kocku i to sam uradio. Nisam zadržao ni onih 2 do 3 posto koje uvijek imam za slučaj izvlačenja. Išao sam do kraja i isplatilo se. Natkov uspjeh čini ovu pobjedu duplo ljepšom. Moj je najbolji prijatelj na postolju uz mene, skupa pjevamo himnu i zato je to moj najsretniji dan u životu - rekao je Ivica.

Da, bio je to jedan od najljepših trenutaka u hrvatskom sportu, jedan od onih koji se nikad ne smije zaboraviti. I nećete požaliti vjerujte, ako izgubite tri minute i pogledate na YouTubeu trenutak u kojem dva Hrvata stoje na dvije najviše stube. I iz sveg glasa pjevaju Lijepu našu. Mala Hrvatska ispred svjetskih velesila kao Austrija, Švicarska, Francuska... O, da, pogledajte. I nećete nikada zaboraviti... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe