Obavijesti

Sport

Komentari 880

Dinamo prvi put u povijesti slavio u Engleskoj te osigurao novo proljeće u Europskoj ligi!

Dinamo prvi put u povijesti slavio u Engleskoj te osigurao novo proljeće u Europskoj ligi!
8

Dinamo je u posljednjem kolu grupne faze Europske lige pobijedio West Ham (1-0) fantastičnim golom Mislava Oršića te po treći put u posljednje četiri godine osigurao proljeće u Europskoj ligi

Nogometaši Dinama i prije londonskog ogleda protiv West Hama, osigurali su "europsko proljeće". Bilo je samo upitno hoće li nastaviti svoj put u Europskoj ligi ili će preseliti u Konferencijsku ligu.

Pokretanje videa...

Dinamovci uoči West Hama 06:14

West Ham je već ranije osigurao prvo mjesto, a "Modrima" je za potvrdu druge pozicije trebao barem bod u Londonu ili neuspjeh Genka kod kuće od Rapida.

Na koncu su i Dinamo i Rapid slavili sa po 1-0. Dinamu je pobjedu donio Oršić fantastičnim golom u četvrtoj minuti, a Rapidu Ljubičić golom u 29. minuti.

West Ham kao pobjednik skupine ide direktno u osminu finala EL, Dinamo će igrati u play-offu Europske lige s jednim od trećeplasiranih klubova iz Lige prvaka, dok Rapid seli u play-off Konferencijske lige.

Ždrijeb je 13. prosinca u Nyonu s početkom u 13 sati, a "Modrima" prijete RB Leipzig, Porto, Borussia Dortmund, Šerif, Barcelona, Atalanta, Sevilla i Zenit Saint Petersburg.

Utakmice play-offa su 17. veljače, a uzvrati su sedam dana kasnije.

West Ham je osigurao prvo mjesto i proljeće u Europskoj ligi pa je Davis Moyes odlučio odmoriti udarne snage. Zanimljivo, promijenio je praktički sve igrače koji su u subotu pobijedili Chelsea. Domaćin je krenuo u susret s pet "klinaca", a priliku u napadu je dobio 17-godišnji Sonny Perkins. Od prve minute zaigrao je i Nikola Vlašić.

Europa League - Group H - West Ham United v Dinamo Zagreb

S druge strane Željko Kopić je krenuo s tri igrača u zadnjoj liniji (Perić, Theophile-Catherine, Šutalo), na klupi je ostavio Josipa Mišića, a umjesto njega priliku je dobio Amer Gojak. Kako Bruno Petković nije niti doputovao u London, mjesto u napadu zauzeo je Andrić, a uz njega napadački trio činili su Oršić i Ivanušec. Kopić nije mogao računati niti na Marina Leovca, Bartola Franjića i Duju Čopa.

Počelo je sjajno. Hrvatski prvak je poveo već u 3. minuti fantastičnim golom Mislava Oršića. Oršić je primio loptu na lijevoj strani i fantastično pogodio suprotne rašlje.

UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo

Nakon što je zabio, Dinamo je prepustio loptu londonskom sastavu i svoju priliku vrebao iz kontri. Hrvatski prvak se odlično branio, djelovao je kompaktno i disciplinirano.

Novu priliku Dinamo je dočekao u 33. minuti. Štefulj je ubacio loptu u peterac do Ademija koji je pucao glavom, ali preko gola. U 37. minuti zaprijetio je i Ivanušec opalivši s ruba kaznenog prostora, no Areola je odbio loptu u korner. Ivanušec je odlično pucao i nakon ubačaja iz kornera, ali je lopta prošla tik pored gola.

UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo

U samoj završnici zaprijetili su i domaćini, Jarmolenko se probio u kazneni prostor, no previše je htio.

U nastavku susreta West Ham je krenuo daleko angažiranije i odlučnije, no prvu priliku je imao Dinamo u 57. minuti nakon kornera. Nažalost, Theophile-Catherine nije dobro zahvatio loptu i pucao je pored gola. Samo minutu kasnije Oršić je pucao s ruba kaznenog prostora, no Areola je bio na mjestu.

UEFA Europska liga, West Ham - GNK Dinamo

U 64. minuti vidjeli smo i priliku domaćina, pucao je Vlašić, no nije bio precizan. U posljednjih 15 minuta Kopić je izmjenama "zatvorio" dvoboj i sve karte bacio na obranu. Usprkos pritisku, "Čekićari" nisu uspjeli probiti obranu hrvatskog prvaka.

Dinamo je prvi put u povijesti slavio na engleskom tlu, a ovom vrijednom pobjedom i treći put u posljednje četiri godine osigurao proljeće u Europskoj ligi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Europska liga, 6. kolo grupne faze 21:00 , London
West Ham
0 : 1
Dinamo
Oršić 3'
Sortiranje događaja
KRAJ

Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaj! Eliminacijska faza Europske lige će se i treći put u posljednje četiri godine igrati na Maksimiru. Dinamo je fantastičnim golom Mislava Oršića pobijedio West Ham 1-0 te prvi put u povijesti slavio na engleskom tlu. 

Dinamo je odigrao jako dobru utakmicu i zasluženo slavio, a u tome je sigurno malu pomoć imao u Davidu Moyesu koji je igrao s drugom momčadi i s četiri debitanta. No, kako god, Kopić je ostvario svoj cilj, prekinuo niz od dva poraza te vratio hrvatskog prvaka na pobjedničke staze. I što je najvažnije, izborio proljeće u Europskoj ligi

90'

Još tri minute sudačke nadoknade. Dinamo je na milimetar od šesnaestine finala Europske lige. 

86'

Mišić je ušao oštro u Benrahmu i dobio žuti karton. Bila je to dobra prilika s nekih 25 metara od gola, ali Benrahma je pucao ravno u Livakovića. 

82'

Lagano i opušteno Dinamo kombinira od noge do noge. West Ham kao da je odustao od ove utakmice i čeka kraj. Ne izgleda da planiraju napraviti nešto prema naprijed. Povukli su se na centar i puštaju goste da se dodavaju. 

80'

Vrijeme brzo teče, polako se bliži kraj utakmice, a ritam utakmice je jako pao. Pokušavaju 'modri' stati na loptu, sakriti je domaćinima i tako mirno privesti utakmicu kraju. 

Evo nam i nove promjene. Izašao je Štefulj, ušao Dilaver. Kopić još malo želi učvrstiti obrambeni blok. 

Komentari 880