Obavijesti

Sport

Komentari 3

Dinamo pokrenuo inicijativu da Slaven Zambata dobije mjesto na Mirogoju u Aleji velikana...

Dinamo pokrenuo inicijativu da Slaven Zambata dobije mjesto na Mirogoju u Aleji velikana...

Nemoguće je odužiti se i zahvaliti se na svemu što je dao za klub, no Dinamo mu je spremio najveće počasti kako bi ga pamtile buduće generacije na Maksimiru...

VIDEO

Tužna je uvertira bila u Dinamovu utakmicu protiv CSKA Moskve u četvrtak. Tog tužnog jutra svijet je napustio jedan od najboljih igrača u povijesti Dinama. Slaven Zambata preminuo je u 81. godini.

Pokretanje videa...

Preminuo Slaven Zambata 01:39

Modri dres je zadužio za sva vremena, a one partije 1967. godine na putu do titule u Kupu velesajamskih gradova su ušle u legendu. Nemoguće je odužiti se i zahvaliti se na svemu što je dao za klub, no Dinamo mu je spremio najveće počasti kako bi ga pamtile buduće generacije na Maksimiru.

Jučer su dinamovci na susretu protiv CSKA Moskve nosili crni flor oko ruke u znak sjećanja na Zambatu, a danas je Dinamo pokrenuo inicijativu prema gradu Zagrebu da legendarna plava devetka dobije mjesto u Aleji velikana na Mirogoju. Tamo su pokopani neki veliki sportaši koje je Hrvatska dala, a svoje mjesto bi tamo mogao dobiti i veliki Zambata...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A želja je odati mu počast i na drugi način. Kao prva ideja na pamet pada nešto s Maksimirom, ali znajući u kakvom su stanju tribine i cijeli stadion, možda ne bi bilo ni prikladno išta nazivati po Slavenu Zambati.

 

Pa što onda? Ratko Kacian dobio je počast u vidu naziva pomoćnog Dinamova stadiona, Mladen Ramljak u vidu Memorijalnog juniorskog turnira. Slaven Zambata definitivno zaslužuje nešto, a to nešto mogla bi biti nagrada za najboljeg Dinamovog strijelca u sezoni.

Da sve bude prikladnije, Dinamo bi je uveo i dodjeljivao od kraja ove sezone, a Zambata, "plavi devet" jedan je od najvećih i igrača i napadača u klupskoj povijesti.

Dovoljno je samo reći da je u 251 utakmici zabio 156 golova. A koji je najveći? Teško je reći jer bilo je velikih, od onoga koji je inicirao preokret u polufinalu Kupa velesajamskih gradova protiv Eintrachta i kasnije do naslova do onog Celticu u Glasgowu. Celticu koji je ubrzo postao prvak Europe. 

- Taj naš susret mediji su nazvali superfinale. Na kraju utakmice sam uzeo loptu. To je bila moda. Vratio sam se u šesnaesterac da pomognem obrani, igrao sam centarhalfa, bio sam u krilu golmanu, a Škorić mi kaže:’ Zambi, što radiš ovdje? Kome ću ispucati loptu?’. Otišao sam na lijevi bok i viknuo da mi doda. Dok je lopta putovala, sudac je svirao kraj, a ja sam uzeo loptu i otrčao u svlačionicu - opisivao je Zambata najljepše nogometne trenutke koji su u Dinamu krenuli golom Hajduku u Kupu u svom debiju.

Kasnije je nastupao za belgijske klubove KSV Waregem i FC Crossing iz Bruxellesa (1969. -1972.), a kad se ujesen 1972. vratio u Zagreb, odigrao je posljednje utakmice za Dinamo jer je zbog težih ozljeda (operirao je oba meniskusa) morao završiti karijeru, a to je učinio 1973. u austrijskoj ekipi Villach.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol. Kao kapetan reprezentacije sudjelovao na OI 1964. u Japanu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...