Obavijesti

Sport

Komentari 12

Dinamo prolazio Austrijance čak i na bacanje novčića, ali s njima još ima negativan europski skor

Dinamo prolazio Austrijance čak i na bacanje novčića, ali s njima još ima negativan europski skor
3

U tih 15 europskih dvoboja s Austrijancima, bilo je svega. Dinamo je prošao LASK na bacanje novčića, od Rapida ispao na golove u gostima, a do Lige prvaka u vrijeme Cice Kranjčara stigao preko Salzburga

VIDEO

Dinamo će večeras u 3. kolu Europske lige dočekati Wolfsberger, bit će to 16. europska utakmica 'modrih' u povijesti protiv austrijskih predstavnika. Zagrepčani za sada imaju negativan skor s Austrijancima, hrvatski prvak je u 16 dvoboja upisao četiri pobjede, pet remija i šest poraza. A što se tiče međusobnih ogleda u nokaut-fazi europskih natjecanja, Dinamo je dvaput prolazio Austrijance, triput od njih i ispadao.

Pokretanje videa...

Dinamo bez pola momčadi uoči WAC-a 09:53

Cijela europska priča između Dinama i Austrijanaca započela je još u sezoni 1963/64. kada su se 'modri' u 1. kolu Kupa pobjednika kupova ogledali s LASK-om. Prvi je dvoboj u Austriji završio minimalnom pobjedom (1-0) LASK-a, Dinamo je u uzvratu slavio s identičnih 1-0, pa se dan poslije te utakmice u Zagrebu igrala - 'majstorica'. No, taj je dvoboj završio bez pobjednika (1-1), pa je Dinamo otišao dalje nakon - bacanja novčića.

Osam godina kasnije, Dinamo je po drugi put u povijesti zaigrao protiv Austrijanaca. Sada je Zagrepčanima 'na meniju' u 2. kolu Kupa Uefa bio bečki Rapid. Maksimirski dvoboj završio je 2-2, bečki 0-0, pa su nogometaši Rapida otišli korak dalje zahvaljujući zabijenim golovima u gostima. A Dinamo na drugoj europskoj stepenici (prvo su prošli bugarski Botev) završio svoju europsku priču. 

Dinamo se poslije toga s Austrijancima nije na europskoj sceni susretao sve do 1999. godine kada se u Maksimiru igrala Liga prvaka. Trener 'modrih' bio je Argentinac Osvaldo Ardilles, a Zagrepčani su bili u skupini s Manchester Unitedom, Marseilleom i Sturmom. Dinamo je u Maksimiru svladao Sturm 3-0 (dva gola Šokote i jedan Rukavine), a a Grazu bio poražen 1-0. Modri su na kraju bili posljednji u skupini s pet osvojenih bodova. Uz domaću pobjedu nad Sturmom remizirali su kod Manchester Uniteda (0-0) i Marseillea (2-2, zabili Mujčin i Mikić).

GNK Dinamo - FC Red Bull Salzburg

Četvrti međusobni obračun stigao je u sezoni 2009/10., igralo se 3. pretkolo Lige prvaka, a Dinamo se tada obračunao sa Salzburgom. Prvi, gostujući dvoboj, završio je 1-1 (Mandžukić zabio, pa pocrvenio), no onda su Austrijanci u Maksimiru slavili 2-1 (gol Papadopoulosa). Zagrepčane je u tim dvobojima s klupe vodio Krunoslav Jurčić.

Dinamo je u sezoni 2013/14. plasman u Ligu prvaka tražio preko bečke Austrije, tada još jednom nastradao od Austrijanaca. Na klupi Bečana sjedio je Nenad Bjelica, a njegova je momčad u Maksimiru slavila 2-0, 'modrima' je tada zabio i Marin Leovac. Krunoslav Jurčić ubrzo je bio smijenjen, uzvratnu utakmicu u Beču je vodio Zoran Mamić. Dinamo je tamo pobijedio 3-2 (zabijali Brozović, Beqiraj i Fernandes), ali to nije bilo dovoljno za prolaz dalje.

Zoran Mamić novu je priliku za obračune s Austrijancima dobio već sljedeće sezone, Dinamo se u grupnoj fazi Europske lige našao u skupini s Astrom, Celticom i Salzburgom. No, Austrijanci su tada u dvije utakmice 'pomeli modre', prvo u Salzburgu slavili 4-2 (zabili Ademi i Henriquez), pa u Maksimiru 'razbili' Dinamo s 5-1 (gol Henriqueza). Hrvatski prvak tada je skupinu sa šest bodova završio na trećem mjestu.

Tri uzastopna ispadanja od Austrijanaca, Dinamo je u sezoni 2016/17. 'naplatio'- plasmanom u Ligu prvaka. Na klupi 'modrih' tada je sjedio Zlatko Kranjčar, u Maksimiru je završilo 1-1 (zabio Rog iz penala), a onda se u Salzburgu odvijala prava drama. Junior Fernandes i El Arbi Hilal Soudani poentirali su u 87. i 95. minuti, pa je Dinamo nakon produžetaka (pobjeda 2-1) stigao do elitnog natjecanja.

Dinamove utakmice s Austrijancima:

Sezona 1963/64.
1. kolo Kupa Kupova
LASK - Dinamo 0-1
Dinamo - LASK 1-0
- majstorica završila 1-1
* Dinamo prošao bacanjem novčića

Sezona 1971/72.
2. kolo Kupa Uefa
Dinamo - Rapid 2-2
Rapid - Dinamo 0-0
* Dinamo ispao na golove u gostima

Sezona 1999/2000.
Grupna faza Lige prvaka
Dinamo - Sturm 3-0
Sturm - Dinamo 1-0

Sezona 2009/10.
3. pretkolo Lige prvaka
Salzburg - Dinamo 1-1
Dinamo - Salzburg 1-2

Sezona 2013/14.
Playoff faza Lige prvaka
Dinamo - Austria Beč 0-2
Austria Beč - Dinamo 2-3

Sezona 2014/15.
Grupna faza Europske lige
Salzburg - Dinamo 4-2
Dinamo - Salzburg 1-5

Sezona 2016/17.
Playoff faza Lige prvaka
Dinamo - Salzburg 1-1
Salzburg - Dinamo 1-2

Ukupni omjer
15 utakmica
4 pobjede
5 remija
6 poraza
- nokaut faza: dvaput prošli, triput ispali

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao