Obavijesti

Sport

Komentari 11

Dinamo za Albance: Prihod od ulaznica ide žrtvama potresa...

Dinamo za Albance: Prihod od ulaznica ide žrtvama potresa...
3

Spone Dinama i albanskog nogometa su velike i jake. Aktualni kapetan Arijan Ademi Šibenčanin je albanskih korijena i najtrofejniji igrač klupske povijesti sa 16 osvojenih pokala u Dinamovom dresu

VIDEO

Dinamo se odriče prihoda s utakmica protiv Varaždina (petak, 18 sati) i Lokomotive (14. prosinca) u korist žrtava razornog potresa u Albaniji, objavili su u petak "modri".

Pokretanje videa...

01:41

U dogovoru s veleposlanikom Republike Albanije u Hrvatskoj, Rizom Podom, klub će prihod od prodaje ulaznica sa sljedeće dvije  utakmice HNL-a uplatiti na poseban račun otvoren za pomoć žrtvama.

Spone Dinama i albanskog nogometa su velike i jake. Možda najviše pažnje privlači aktualni maksimirski kapetan Arijan Ademi, Šibenčanin albanskih korijena. Ademi je najtrofejniji igrač u klupskoj povijesti, osvojio je 16 pokala pri čemu dijeli vrh povijesne ljestvice s Tomislavom Butinom i Mihaelom Mikićem, a uz veliku mogućnost da krajem ove sezone postane i samostalni rekorder.

Dinamo u 4. kolu Lige prvaka ugostio Šahtar

Još u doba jugoslavenske lige maksimirske je kibice šarmirao Kujtim Shala, napadač pristigao iz Prištine u kojoj je, primjerice, u jednoj sezoni u 31 nastupu postigao čak 15 pogodaka. Dakle, u prištinskoj momčadi, koja je u to vrijeme bila na začelju ljestvice, uspijevao je tresti mreže u gotovo svakoj drugoj utakmici. Shala je bio i ostao miljenik zagrebačke publike.

Prvi zapaženiji nogometaš albanskih korijena u dresu maksimirskoga kluba bio je raniji Hajdukov branič Vilson Džoni. Došao je u ljeto 1978. godine i odigrao odličnu sezonu. Džoni je, svojim prijelazom iz splitskoga kluba, postao svojevrsni pionir u transferima između tradicionalnih rivala.

Dva desetljeća kasnije je, primjerice, sličan put imao i Ardian Kozniku, proslavljeni hrvatski reprezentativac albanskih korijena. Kozniku je nakon velike karijere u Hajduku i potom u Francuskoj, potpisao za maksimirski klub ujesen 1998.

I dok je Kozniku u Hajdukovu dresu bio prvi strijelac Hrvatske nogometne lige, i to u njezinom premijernom izdanju 1992. godine, Fatos Beqiraj taj je status dohvatio u ulozi Dinamova napadača. U sezoni 2011/’12. postigao je 15 pogodaka i time postao prvi strijelac lige. Beqiraj je rođen na Kosovu, ali nastupa za crnogorsku reprezentaciju. U maksimirskom je klubu proveo tri i pol godine.

U sezoni 2018/19. značajan je doprinos Dinamovim europskim uspjesima, plasmanu u proljetni dio natjecanja u Europa ligi, pružio albanski branič rođen u Prištini, Amir Rrahmani. Iako je u mlađim uzrastima nastupao za Albaniju, Rrahmani je danas standardni član kosovske reprezentacije.

Zadnjih je godina za prvu momčad plavih debitirao i albanski ofenzivni vezist Endri Çekiçi, koji je prethodno prošao Dinamovu nogometnu školu.

Shala: Ponosan sam što me navijači i dalje toliko poštuju...
Shala: Ponosan sam što me navijači i dalje toliko poštuju...

U maksimirskom su klubu bila i dvojica albanskih imenjaka: Besnik Hasi i Besnik Prenga. Hasi je nastupao za mladu momčad početkom devedesetih, a šira ga javnost poznaje po kasnijim nastupima u belgijskom Anderlechtu, ali i kao trenera koji je čak tri kluba uveo u Ligu prvaka: Anderlecht, Legiju i Olympiacos.

Besnik Prenga u plavom je dresu igrao ujesen 1997. godine. Njegov je sin Herdi bio član Dinamove akademije. Sredinom je osamdesetih za Dinamo igrao Agim Cana, otac Lorika Cane, proslavljenoga albanskog reprezentativca i nekadašnjega člana PSG-a i Olympiquea iz Marseillea.

U suprotnom smjeru, dakle iz Dinama u Prištinu, svojedobno su se uputila dvojica igrača: Ismet Hadžić i Dragan Lepinjica, otac sadašnjega veznjaka Rijeke, Ivana Lepinjice.

Dalibor Urukalović/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka