Obavijesti

Sport

Komentari 2

Donesite nam 'salataru': Ovo je Davis Cup trofej od 6 kg srebra

Donesite nam 'salataru': Ovo je Davis Cup trofej od 6 kg srebra
7

Od 1900. do 1933. trofej je bio prijelazni i imala ga je svaka zemlja pobjednica Davis Cupa. To se promijenilo nakon 1933. kad su Britanci osvojili naslov i oštetili ga u ludim noćnim provodima

VIDEO

Hrvatska i Francuska su među 135 zemlje koje su od 1900. nastupile u Davis Cupu.

Sve je počelo prije 116 godina kao natjecanje između SAD-a i Velike Britanije.

Danas je Davis Cup najveće godišnje natjecanje na svjetskoj razini kad se radi o momčadskim sportovima i Hrvatska lovi svoj drugi trofej, 13 godina nakon što su Ljubičić i Ančić u Bratislavi srušili Slovake. 

Bit će to i posljednji put da se Davis Cupa igra u ovom formatu, jer od sljedeće godine ide novi.

 

Hrvatska će se u Lilleu protiv Francuske (od 23. do 25. studenog), boriti da joj ime drugi put bude ugravirano na trofej napravljen od šest kila srebra koji teži preko sto kilograma i na kojem su imena svih osvajača.

Finale Davis Cupa otvorit će Jeremy Chardy i Borna Ćorić u petak u 14 sati.

Drugi meč igrat će Marin Čilić protiv Jo-Wilfrieda Tsonge

Trofej koji osvaja pobjednik nazvan je po jednom od osnivača Davisovog kupa, Dwightu Davisu koji je sa SAD-om osvojio prvo izdanje 1900. godine. 

Tenis

Amerikanci su pobijedili Britance 3-0 u tom prvom susretu, a meč je odigran u Bostonu. Tada se još nije zvao Davis Cup, već "International Lawn Tennis Challenge".

Među četvoricom tenisača s Harvarda kojima je pala ideja o stvaranju natjecanja između teniskih reprezentacija bio je Dwight Davis. On je preuzeo inicijativu, složio je format turnira i naručio trofej koji će pripasti pobjednicima.

Iako je završio pravo, nikad nije radio kao odvjetnik, a u dva navrata bio je američki ratni ministar (1923.-1925. i 1925.-1929.). Trofej Davis Cupa dizajnirao je Rowland Rhodes, izradio ga je od šest kilograma srebra, trofej je visok 33 centimetara, a na svakom od tri kata ima ugravirane pobjednike i finaliste od 1933. godine do danas, među njima i Hrvatsku 2005. godine. 

Davis Cup Final Draw - France v Croatia

Za izradu trofeja Dwight Davis 1900. godine platio je 1000 dolara. Danas reprodukcija trofeja košta oko 600.000 dolara. 

Trofej je od 1900. do 1933. bio prijelazni, što znači kako je uvijek bio kod zemlje koja je slavila te godine u Davis Cupu, ali to se promijenilo nakon 1933. godine kad su u Parizu protiv Francuske naslov osvojili Britanci.

Nakon tog velikog slavlja igrači su uzeli trofej i obilazili pariške noćne klubove. Iz gornjeg dijela su pili šampanjac, a trofej je u takvom ludovanju oštećen i nakon toga ITF je odlučio da je gotovo s praksom prijelaznog trofeja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna
'TOTALNO JE OPČINJENA'

Najskuplji svjetski nogometaš u tajnosti ljubi pet godina stariju. Fanovi joj pišu da nije stvarna

Jude Bellingham u vezi je s Nizozemkom Laurom Celijom Valk, objavio je The Sun. Ona zadnjih tjedana boravi u njegovu madridskom domu i mnogima se pohvalila o tome
'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'
NOVI PREDSJEDNIK

'Hajduk neće rezati troškove, Nikoličius mi se dopada, a navijački će me ponijeti u loži...'

Ivan Bilić naglasio: Novi trener nam je prioritet, a trener koji dođe mora se prilagoditi sustavu igre prve momčadi. Kao što mora napraviti i akademija