Obavijesti

Sport

Komentari 21

Donna spasila meč-loptu pa prvi put u karijeri ušla među top 16!

Donna spasila meč-loptu pa prvi put u karijeri ušla među top 16!

Ono što nije uspjela u prvom setu napravila je u drugom i izborila 'tie-break'. U odlučujućem gemu pomogla joj je Kanepi s jednom dvostrukom i četiri neprisiljene pogreške

VIDEO

Hrvatska tenisačica Donna Vekić (WTA - 33.) prvi je put u karijeri ušla među 16 najboljih na Australian Openu u Melbourneu, gdje je u subotnjem dvoboju trećeg kola spasila meč-loptu u drugom setu te na kraju svladala 35-godišnju Estonku Kaiju Kanepi (WTA - 65.) s 5-7, 7-6 (2), 6-4 nakon dva sata i 36 minuta borbe.

POGLEDAJTE VIDEO: Đoković i Donna na koncertu Gibonnija

Pokretanje videa...

Novak Đoković i Donna Vekić na konceru Gibbonnija na Adria Touru 03:42

Bio je to njihov drugi dvoboj, a u oba je slavila 24-godišnja Osječanka koja je bolja od Kanepi bila i 2019. u drugom kolu US Opena, nakon čega je stigla i do četvrtfinala što joj je najbolje ostvarenje u karijeri na Grand Slam turnirima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taj će rezultat moći ponoviti i na ovogodišnjem Australian Openu, uspije li u ponedjeljak pobijediti svoju sljedeću suparnicu, 25-godišnju Amerikanku Jennifer Brady (WTA - 24.) koja je do osmine finala stigla pobjedom 6-1, 6-3 nad Slovenkom Kajom Juvan.

Dvoboj Vekić - Kanepi, kao i svi ostali koji su bili na rasporedu u Melbourne Parku, odigran je pred praznim tribinama, zbog petodnevnog zatvaranja države Victorije u potpunu izolaciju, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa detektiranog kod 13 osoba na području Melbournea. 

Australian Open

U komornoj atmosferi, nalik na trening meč, Osječanka je prva došla u priliku za 'break' u sedmom gemu, ali se Kanepi izvukla kombinacijom odličnog servisa i neobranjivog forhenda. Kad je Vekić trebala izboriti 'tie-break' prvog seta, odjednom je počela griješiti i s tri darovana poena je pomogla Estonki da nakon 45 minuta osvoji prvi set.

Još uvijek pod dojmom takvog raspleta prve dionice Vekić je izgubila i početna tri gema drugog seta te se našla pred izlaznim vratima Australian Opena. No, Donna se uspjela sabrati, u petom gemu je prvi put u meču oduzela servis suparnici te se nizom od tri gema vratila se u meč. U devetom gemu je propustila čak pet prilika za novi 'break' (15-40 i još tri prednosti), a već u sljedećem je dopustila Kanepi da dođe do meč-lopte. Spasila se dobro pripremljenim poenom, napadačkom igrom i neobranjivom, završnom forhend dijagonalom.

Australian Open

Ono što nije uspjela u prvom setu napravila je u drugom i izborila 'tie-break'. U odlučujućem gemu pomogla joj je Kanepi s jednom dvostrukom i četiri neprisiljene pogreške pa je Vekić uz gubitak svega dva poena odvela dvoboj u odlučujući set.

Kanepi ga je otvorila 'breakom', ali je uslijedio Donnin odgovor od tri osvojena gema za vodstvo 3-1. Međutim, iskusna Estonka je s tri neobranjiva udarca u sljedećem gemu vratila 'break' zaostatka. Odluka o pobjednici pala je u desetom gemu, kad je Kanepi servirala za ostanak u meču. Na 30-40 je Vekić došla do prve meč-lopte, ali se Estonka izvukla izravnim poenom iz servisa. Donna se forhend 'winnerom' domogla druge meč-lopte. Bekend paralelom je uhvatila Kanepi u raskoraku i prisilila ju na pogrešku, što joj je prvi put u karijeri donijelo nastup u drugom tjednu prvog Grand Slam turnira u sezoni.

Statistika meča će pokazati koliko je to izjednačena borba bila, u kojoj je Vekić manje griješila (34-44), a Kanepi imala nešto više neobranjivih udaraca (46-38). Obje tenisačice su meč završile s jednakim brojem osvojenih poena (115-115). Kanepi je bolje koristila svoje prilike za 'break' (4/7) nego što je to bio slučaj s hrvatskom tenisačicom (4/17), ali onu ključnu, na meč-loptu u drugom setu, Vekić je spasila i pružila si priliku za barem još jedan meč na ovogodišnjem Australian Openu.

Protiv Amerikanke Jennifer Brady je Osječanka igrala samo jednom, 2018. na turniru sa zemljanom podlogom u Rimu, gdje ju je pobijedila u tri seta (3-6, 6-3, 6-1). Brady je ulaskom u osminu finala izjednačila svoj najbolji rezultat u Melbourneu, koji je ostvarila u debiju 2017. Amerikanka je najbolji rezultat ostvarila na Grand Slam turnirima ostvarila na prošlogodišnjem US Openu, gdje je došla čak do polufinala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi