Obavijesti

Sport

Komentari 0

Doping treneru uvjetna kazna

Doping treneru uvjetna kazna

Walter Mayer u petak je osuđen na 15 mjeseci uvjetnog zatvora jer je surađivao u doping mreži oko njemačkog liječnika Marka Schmidta. Usluge su koristili i bicklist Đurasek i maratonka Nemec

VIDEO

Bivši austrijski trener skijaškog trčanja i biatlona ​​Walter Mayer u petak je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od 15 mjeseci zbog distribuiranja nezakonitih doping sredstava u "Operaciji Aderlass".

Walter Mayer (63) djelomično je priznao krivicu i odrekao se prava na žalbu, a ovaj poznati trener bio je umiješan i u doping skandale austrijskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju i Torinu 2006. godine.

Pokretanje videa...

00:26

Nekdašnji izbornik austrijske reprezentacije proglašen je krivim jer je imao središnju ulogu u stvaranju velike klijentele sportaša kojima je pružao doping proizvode, uključujući EPO i hormone rasta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mayer je uhićen u spektakularnoj raciji za vrijeme Svjetskog prvenstva u nordijskim disciplinama u austrijskom zimovalištu Seefeld u veljači 2019. godine, koja je dovela do razbijanja mreže oko njemačkog liječnika Marka Schmidta. Ova mreža je isporučivala doping proizvode za skijaše-trkače, biatlonce i bicikliste iz više europskih zemalja.

Pomagač hrvatski trener

Schmidt je u pritvoru od ožujka prošle godine zbog optužbi za doping. Za pomoćnika je spomenuo hrvatskog trenera Darija Nemeca (38), supruga bivše hrvatske olimpijke i maratonke Lise Nemec (35).

Ona je, baš kao i biciklist Kristijan Đurasek (32), dobila tajno ime prilikom tretmana autologne transfuzije krvi, tvrdi Sportschau ARD-a. Radi se o vađenju krvi i ponovnom vraćanju u tijelo kako bi se povećala razina hemoglobina i poboljšali rezultati, no takvom se metodom riskiraju zdravstveni problemi.

"Nemec je bio toliko upućen da su pojedini krugovi pitali Hrvata bi li mogao napraviti krvni doping i na konjima i devama u Bahreinu", prenosi ARD Schmidtove riječi.

Nemec je priveden nakon višemjesečne potrage. Javno tužilaštvo u Zagrebu priopćilo je njemačkoj javnoj televiziji kako je trener privremeno pušten iz pritvora zbog pandemije korona virusa, a sad bi mogao biti izručen Austriji.

Lisa je bila "Djevojka"

Sporan posao, prema vlastitim riječima, počeo je 2012., a sportaši su dobili tajna imena. Hrvatski biciklist Đurasek tako je bio "Triple X", njegov austrijski kolega Stefan Denifl "Bezimeni", kazahstanski nordijac Aleksej Poltoranin "Einstein", a Lisa Nemec "Djevojka".

Lisi Nemec nedavno je istekla četverogodišnja suspenzija Hrvatske antidopinške agencije, a Đuraseku je kazna u istom trajanju, koju mu je odredila Međunarodna biciklistička unija, počela teći prije godinu dana. Bio je najbolji hrvatski biciklist u to vrijeme.

U "Operaciji Aderlass" (puštanje krvi) spominje se 23 sportaša iz osam država koji su za uslugu trebali platiti između 3000 i 5000 eura po sezoni, a velika natjecanja poput svjetskih prvenstava i Olimpijskih igara Schmidt je naplaćivao posebno. Koristio je liječničku karticu i kako bi u ljekarnama kupovao hormon rasta koji je na listi zabranjenih sredstava. Mjesečno bi zarađivao 12.000 eura.

Slučaj je jako složen i još nisu poznati svi njegovi detalji, a Schmidt je cijelo vrijeme u pritvoru. Njegov odvjetnik žali se na to njemačkim sudovima i traži da se njegov klijent brani sa slobode. Suđenje vjerojatno neće početi prije rujna, a Schmidtu prijeti četiri i pol godine zatvora zbog kršenja zakona i reda kao i propisa liječničke struke. Dokaže li mu se krivnja, zatvor prijeti i Nemecu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi
ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov