Obavijesti

Sport

Komentari 1

Dvorana u Trnskom i službeno postala dvorana Pepsija Božića

Dvorana u Trnskom i službeno postala dvorana Pepsija Božića
9

Preimenovali smo dvoranu na inicijativu njegovih igrača, to pokazuje koliko im je moj otac značio. Cijela je naša obitelj ponosna, rekao je sin Zagrebova utemeljitelja koji je preminuo lani

VIDEO

Školska sportska dvorana Trnsko od ponedjeljka, na 67. obljetnicu njegova rođenja, zove se Školska sportska dvorana Boško Božić Pepsi, u čast utemeljitelja i najdugovječnijeg trenera košarkaškog kluba Zagreb.

Pepsi je preminuo 27. prosinca prošle godine nakon dužih zdravstvenih problema.

- Preimenovali smo dvoranu na inicijativu njegovih igrača, to pokazuje koliko im je moj otac značio. Cijela je naša obitelj ponosna i do neba smo im zahvalni - rekao je sin Siniša Božić.

Spomenik na ulazu u dvoranu otkrili su, uz njega, i braća mu Hrvoje i Josip uz Marinka Tomića, izaslanika gradonačelnika i ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima u Zagrebu.

Među uzvanicima bili su tajnik HKS-a Joke Vranković, izbornik Veljko Mršić, Jasmin Repeša, Josip Sesar, Damir Milačić i mnogi drugi. Pepsiju u čast odigrali su i revijalnu utakmicu.

Među inicijatorima promjene imena bio je Boro Gnjidić.

- Odgojio je generacije igrača i trenera, bio je posvećen svima nama i mi mu na tome zahvaljujemo - kazao je Gnjidić.

Tko je bio Pepsi Božić?

Boško Pepsi Božić bio je legendarni košarkaški trener i utemeljitelj košarkaškog kluba Zagreb te bivši izbornik hrvatske muške reprezentacije.

Božić je 1970. godine kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao Košarkaški klub Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao. Nakon četiri godine igrački dres je zamijenio trenerskom ulogom, a 1976. godine klub je prerastao kvartovske okvire i preimenovan je u KK Novi Zagreb.

Boško Božić ga je u trenerskoj ulozi doveo sve do prvoligaškog društva u bivšoj državi. U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime i postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011. godine, kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi.

No, tada Božića više nije bilo u vodećim klupskim strukturama, jer se 1999. godine odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem. U tom je razdoblju kratko bio na klupi reprezentacije koju je vodio 1999. na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su naši košarkaši predvođeni Tonijem Kukočem osvojili 11. mjesto.

Tada se posvetio vođenju Udruge hrvatskih košarkaških trenera, čiji je bio dugogodišnji predsjednik.

Mjesec dana prije smrti Bošku Božiću dodijeljena je Državna nagrada za sport Franjo Bučar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku
DOLETJELO S TRIBINA

VIDEO Đokovića u Rimu pogodili bocom u glavu nakon pobjede! Talijani: Bočica je ispala dječaku

Nedugo nakon što je potpisao kapu, u glavu mu je doletjela stvar koja je izgledala kao bidon, odnosno plastična sportska bočica za piće. Uhvatio se za glavu i pao na zemlju

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling
Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida
ZAKULISNE IGRE

Maestro Luka lovi rekord Paca Genta, a Mbappé sprema plan da ga otjera iz Real Madrida

Modrić lovi rekord Paca Genta i ide po šesti ‘uhati’ trofej. Mbappé na ljeto dolazi u madridski Real i želi mu uzeti broj 10 i na njegovu poziciju dovesti svojeg prijatelja