Sport

Komentari 14

Ekvadorac Carapaz zlatni nakon šest sati bicikla, Rumac odustao

Ekvadorac Carapaz zlatni nakon šest sati bicikla, Rumac odustao

Jutro nakon otvaranja Olimpijskih igara biciklisti su se borili za prvi komplet medalja u cestovnoj utrci dugoj 234 kilometra. Hrvatski predstavnik nije uspio doći do cilja

Ekvadorac Richard Carapaz (28) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u biciklizmu u cestovnoj utrci, najvećem događaju subotnjeg programa Olimpijskih igara u Tokiju, dok hrvatski predstavnik Josip Rumac (26) nije uspio završiti zahtjevnu 234 kilometra dugačku dionicu.

Već u nedjelju vraća se u Hrvatsku, dok nekolicina naših olimpijaca nije ni krenula prema Tokiju.

Srebro je osvojio Belgijac Wout van Aert (26), a broncu dvostruki pobjendik "Tour de Francea" Slovenac Tadej Pogačar (22) koji su ciljem prošli 1:07 minuta nakon Carapaza.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ovo je tek treća medalja za Ekvador u povijesti olimpijskih igara, a obje prethodne osvojio je legendarni brzi hodač Jefferson Perez, zlatni na 20 km iz Atlante 1996. te srebrni na istoj dionici iz Pekinga 2008.

Carapaz je ključni potez na utrci napravio otprilike 25 kilometara prije cilja kada se zajedno s Amerikancem Brandonom McNultyjem odvojio iz glavne skupine na posljednjem usponu dana, na Kagosaku. Taj je dvojac vrlo brzo ostvario prednost od preko 40 sekundi prije no što je kontrolu u glavnoj skupini preuzeo sjajni Van Aert. Zahvaljujući njegovu naporu, razlika je smanjena na 20-ak sekundi, no kako Belgijanac nije imao suradnika, odbjegli dvojac nije uhvaćen.

Na posljendjem manjem hupseru prije ulaska na Fuji International Speedway pistu, gdje se nalazio cilj, otprilike šest kilometara prije cilja Carapaz se odvojio od McNultyja, koji je posustao, te solo-vožnjom stigao do cilja.

U velikoj borbi za srebro Van Aert je za debljinu gume u sprintu nadvisio Pogačara.

Carapaz je pobjednik "Gira d'Italia" iz 2019. godine, dok je na nedavnom "Tour de Franceu" zauzeo treće mjesto. Van Aert je također pokazao sjajnu formu na "Touru" osvojivši tri etape, od toga posljednje dvije prošlog vikenda. Pogačar je, pak, do svog drugog uzastopnog trijumfa na najvećoj svjetskoj biciklističkoj utrci stigao na suveen način državši vodstvo od osme etape do kraja, a u Pariz je stigao sa 5:20 minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranog.

Koliko je zahtjevna bila olimpijska staza u Tokiju pokazuje i prosječna brzina pobjednika od samo 38.42 kilometara na sat. Vozači su pred sobom imali tri teška uspona, Doshi, Fuji i Mikuni, a nakon Doshija i Mikunija slijedio je i kraći uspon na Kagosaku. Sve to bilo je prezahtjevno za Rumca, koji se držao u glavnoj skupini gotovo 200 kilometara, no uspon na Mikuni pokazao se prezahtjevnim.

OI Tokio, cestovna utrka

POGLEDAJTE SLOW MOTION ČETVRTFINALA ARMAGEDONA 2:

Najčitaniji članci