Englezi se raspisali o Mamićevoj presudi: 'Dinamo je u neredu...' | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 112

Englezi se raspisali o Mamićevoj presudi: 'Dinamo je u neredu...'

Englezi se raspisali o Mamićevoj presudi: 'Dinamo je u neredu...'

U cijeli slučaj bio uključen i nogometaš Real Madrida te hrvatski kapetan Luka Modrić protiv kojeg je i podignuta optužnica zbog lažnog svjedočenja, ali ona je na kraju odbačena, napisao je BBC

VIDEO

Dinamo je samo tri dana uoči utakmice protiv Tottenhama ostao bez trenera i čovjeka koji je s 'modrima' napravio sjajne rezultate u Europi ove sezone.

Ovim prostorima jučer je prostrujala vijest o tome kako je Vrhovni sud potvrdio presudu od šest i pol godina zatvora bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću, dok je njegovom bratu Zoranu smanjena kazna na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Pokretanje videa...

Kad te ponese hajdučka pjesma 01:47

Zakon o sportu kaže da Zoran Mamić mora u roku od osam dana napustiti dužnost, a to je i napravio.

- Iako se ne osjećam krivim, kako sam već ranije najavio, ako presuda bude pravomoćna ja je prihvaćam kao takvu i podnosim ostavku na mjesto glavnog trenera i sportskog direktora GNK Dinamo. Klubu želim puno sreće i sportskih uspjeha u daljnjem radu - kazao je Mamić. 

Osmina finala Europa lige, Tottenham - GNK Dinamo

Uprava je ubrzo i prihvatila njegovu ostavku na mjestu glavnog trenera i sportskog direktora, a te pozicije preuzet će dosadašnji Mamićev pomoćnik Damir Krznar. 

Krznara čeka jako težak zadatak jer Dinamo već u četvrtak igra uzvratni susret osmine finala Europske lige protiv Tottenhama (0-2), a upravo zbog toga engleski mediji su s velikim zanimanjem popratili vijest o Mamićevoj ostavci.

- Zoran Mamić dao je ostavku na mjesto šefa zagrebačkog Dinama nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu zbog prijevare. Morat će u zatvor na četiri godine i osam mjeseci. Mamićevom bratu Zdravku - bivšem potpredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza, koji je uoči izricanja presude 2018. godine pobjegao u susjednu Bosnu i Hercegovinu - Vrhovni je sud u ponedjeljak potvrdio kaznu zatvora u trajanju od šest i pol godina. Vrbanović, Pernar i braća Mamić optuženi su za pronevjeru 116 milijuna kuna (13 milijuna funti) iz Dinama izvlačenjem novca od naknada za transfer i utaje poreza u vrijednosti od 12,2 milijuna kuna (1,38 milijuna funti) - napisao je BBC.

Europa League - Round of 16 First Leg - Tottenham Hotspur v GNK Dinamo Zagreb

Također je dodao kako je u cijeli slučaj bio uključen i nogometaš Real Madrida te hrvatski kapetan Luka Modrić protiv kojeg je i podignuta optužnica zbog lažnog svjedočenja, ali ona je na kraju odbijena. 

Većina engleskih medija 'hladno' je prenijela vijest o presudi bez nekog posebnog komentara, a jedino je Daily Mail dodao kako je Dinamo u problemima.

- Zoran Mamić podnio je ostavku samo tri dana uoči utakmice protiv Tottenhama. Dinamo je sada u neredu.

- Dinamo iz Zagreba prihvatio je ostavku menadžera Zorana Mamića nakon što je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog poticanja na zlouporabu položaja, primanje mita te pomaganje i poticanje zlouporabe povjerenja u poslu. Sve to uoči uzvrata protiv Tottenhama - napisao je Bein Sports.

Oglasio se i Colin Millar, novinar Football Españe.

- Luda priča iz Hrvatske. Trener Dinama osuđen je na četiri godine i osam mjeseci zatvora. Njegov brat Zdravko je u bijegu. Mamići su godinama bili važne figure u europskom nogometu. Optuženi su za osobnu dobit i utaju poreza od prodaje igrača, uključujući prodaju Luke Modrića Spursima.

Dinamo je brzo reagirao i za novog trenera i sportskog direktora postavio Damira Krznara, no vijest o presudi sigurno je neugodno iznenadila dužnosnike 'modrih' jer je cijeli klub bio orijentiran samo na uzvratni susret protiv Tottenhama i nije im ni u mislima bilo da će samo tri dana uoči utakmice ostati bez trenera. 

I zbog toga su otkazali sve medijske aktivnosti uoči utakmice protiv Spursa.

Pitanje je i kako će na ovo reagirati igrači koji su bili u sjajnim odnosima s Mamićem, što se moglo vidjeti i na terenu. Zoran Mamić ove je sezone s Dinamom napravio velike stvari, rušio europske rekorde, pa i ispisao povijest. Dinamo pod njegovim vodstvom izgleda moćno i dominantno, briljira u Europi, u igri "modrih" se u svakom slučaju vidi i trenerov rukopis. Ali, Zoran Mamić upravo je postao "preveliki uteg" cijelom klubu pa je njegova ostavka bila i očekivana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 112

VIDEO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Dinamo krenuo po Španjolca i Pašalića, bivši bek 'bijelih' odlazi u Goricu...

Prijelazni rok u HNL-u počeo je 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere domaće i stranih liga

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet
SVEČANA CEREMONIJA

Otvorene su Olimpijske igre u Parizu! Spektakularno paljenje plamena iznenadilo cijeli svijet

U spektakularnom otvaranju Olimpijskih igara u Parizu, nakon četiri sata duge ceremonije olimpijski plamen upalili su atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner