Obavijesti

Sport

Komentari 10

Trofej leti avionom Coca-Cole, prijeći će skoro 150.000 km...

Trofej leti avionom Coca-Cole, prijeći će skoro 150.000 km...
8

Fifin trofej 23. i 24. veljače bit će izložen u Muzeju suvremene umjetnosti. Prvi put stiže nam u Hrvatsku. Na svom putovanju trofej će prijeći skoro 150.000 km...

VIDEO

Turneja trofeja Fifinog Svjetskoga nogometnog prvenstva pod pokroviteljstvom Coca-Cole započela je u rujnu 2013. godine službenom svečanošću ispred poznatoga kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru u Brazilu. 

"Fifa World Cup Trophy" u Zagreb nam stiže 22. veljače, a 23. i 24. veljače bit će izložen u Muzeju suvremene umjetnosti. 

Svi koji posjete izložbu imaju priliku osvojiti super nagrade! Fotkajte se, sliku uploadajte na 24sata.hr/trophy i osvojite mobitel Sony Xperia Z1 ili fotoaparat Sony DSCWX60!

To je prvi put da trofej SP-a dolazi u našu zemlju. Prije nego dođe u Hrvatsku, trofej će posjetiti 72 države. U dosad najvećoj turneji u povijesti, trofej SP-a prijeći će 149.576 kilometara!

Ovdje možete provjeriti gdje se trofej trenutno nalazi.

Od 12. do 14. veljače trofej SP-a posjetio je Kanadu. Fifin trofej stigao je u Mississaugu, grad na obali jezera Ontario. Posebno brendirani avion dočekao je gradonačelnik Hazel McCallion, a među uzvanicima na predstavljanju trofeja bio je i američki nogometni reprezentativac i ponajbolji igrač SAD-a Michael Bradley (26).

- Kao dječak, vidio sam kako moji heroji igraju preda mnom. To me inspiriralo. Ta sjećanja ostat će mi zauvijek utkana u pamćenje. Imao sam čast predstavljati SAD na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2010. godine i to mi je bio najdraži trenutak u karijeri - rekao je Bradley koji je imao samo sedam godina tijekom SP-a u SAD-u 1994.

Fifin trofej teži 6,175 kg, visok je 36,8 cm, a izrađen je od čistog 18-karatnog zlata. Njegova baza ima dva sloja poludragog kamenja. Dizajnirao ga je talijanski umjetnik Silvio Gazzaniga. Kanađani su bili oduševljeni posjetom trofeja. Najmlađi su se fotografirali s njim, a stariji su se prisjećali SP-a 1994. godine u SAD-u na kojem je Brazil u finalu dobio Italiju na penale.

Fifin trofej u Europu stigao je 16. veljače i to u Španjolsku gdje je bio do 18. veljače. Na redu je Italija, a onda - Hrvatska.

Fifin trofej stiže u metropolu u posebno brendiranom avionu. Osim razgledavanja samo originalnog trofeja, posjetitelji će u Muzeju suvremene umjetnosti imati priliku sudjelovati u brojnim interaktivnim i zabavnim sadržajima.

Na samoj izložbi, osim što će za uspomenu ponijeti fotografiju s originalom najprepoznatljivije sportske nagrade na svijetu, posjetitelji izložbe moći će uživati u brojnim interaktivnim i zabavnim sadržajima koje nudi turneja - specijalnim hologramskim animacijama koje će se prikazati više od 2.000 puta, zanimljivom prikazu povijesnih trenutaka FIFA Svjetskog kupa, kao i u ostalim interaktivnim i zabavnim sadržajima koje nudi turneja.

Podjela besplatnih ulaznica počela je u nedjelju, 2. veljače. Više podataka o tome kako do besplatne ulaznice nalazi se na stranici facebook.com/cocacola.

Gdje je sve trofej bio dosad:

Brazil, Tahiti, Fidži, Vanuatu, Costa Rica, Honduras, Panama, Jamajka, Kajmansko Otočje, Bahami, Bermuda, Portoriko, Britanski Djevičanski Otoci, Dominikanska Republika, Turks and Caicos, Dominica, Anquilla, Saint Vincent Grenadines, Američki Djevičanski Otoci, Antiqua i Barbuda, Montserrat, St. Kitts and Nevis, St. Lucia, Barbados, Haiti, Grenada, Suriname, Guyana, Trinidad i Tobago, Curacao, Aruba, Nikaragva, El Salvador, Belize, Izrael, Palestina, Jordan, Egipat, Tunis, Alžir, Maroko, Gana, Kenija, Tanzanija, Južna Afrika, Brazil, Saudijska Arabija, Katar, UAE, Bangladeš, Butan, Nepal, Indija, Myanmar, Tajland, Vietnam, Malezija, Indonezija, Čile, Argentina, Urugvaj, Paragvaj, Bolivija, Peru, Ekvador, Kolumbija, Venezuela, Guatemala, Meksiko, Kanada

Zanimljivosti:

  • Fifin trofej prijeći će 149.576 kilometara
  • Trofej stiže u sve države pobjednice SP-a i 51 zemlju u kojoj nije još bio
  • Fifin trofej teži 6,175 kg, visok je 36,8 cm, a izrađen je od 18-karatnog zlata. 
  • Njegova baza ima dva sloja poludragog kamenja
  • Zemlja pobjednica SP-a zadržava zlatom optočenu repliku trofeja
  • Originalni Fifa World Cup Trophy nosi ugraviranu godinu i ime svakog pobjednika SP-a
  • Samo nekadašnji pobjednici SP-a i čelnici država smiju ga držati
  • "Jules Rimet Trophy" dodjeljivao se od 1930. do 1970., ukrali su ga 1983.
  • Sadašnji trofej dodjeljuje se od 1974. godine
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke, Petković: Sopić je osebujan
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke, Petković: Sopić je osebujan

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući