Obavijesti

Sport

Komentari 1

Franko sjajan peti u povijesnom nastupu Hrvata: Presretan sam

Franko sjajan peti u povijesnom nastupu Hrvata: Presretan sam

Mogu biti zadovoljan petim mjestom, dao sam sve od sebe, u ovom trenutku nisam mogao bolje. Od početka do kraja je bila velika borba po ovom teškom vremenu, rekao je 28-godišnji triatlonac

VIDEO

Hrvatski paraolimpijac Antonio Franko (28) osvojio je odlično peto mjesto u triatlonu na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Antun Bošnjaković VIDEO

Bio je to premijerni nastup nekog hrvatskog sportaša u triatlonu u povijesti paraolimpijskih igara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Triatlon je održan u Odaiba Marine Parku, a Franko je nakon 750 metara plivanja, 20 km vožnje biciklom i 5 km trčanja ostvario rezultat 1:05.49, zaostavši za pobjednikom Francuzom Alexisom Hanquinquantom 5:51 minutu.

Drugi je bio Japanac Hideki Uda (+3.47), dok je broncu osvojio Španjolac Alejandro Sanchez (+4.26). Ispred Franka je bio i Kinez Jiacho Wang (+4.56).

- Mogu biti zadovoljan petim mjestom, dao sam sve od sebe, u ovom trenutku nisam mogao bolje. Od početka do kraja je bila velika borba po ovom teškom vremenu - kazao je 28-godišnji triatlonac iz Kraljevice, član riječkog kluba Rival.

Franko je nakon plivačke dionice bio peti, sa samo dvije sekunde zaostatka za trećim mjestom, na biciklu je "plesao" između pete i sedme pozicije, da bi se u posljednjoj dionici probio do petog mjesta koje je zadržao do kraja.

Zbog velikih vrućina, start utrke je bio u 6.30 po lokalnom vremenu. Temperatura je već tada bila oko 29 stupnjeva Celzijusa uz 80 posto vlage.

- Voda je bila vruća, oko 28, 29 stupnjeva, tako da sam se prvi krug na biciklu još tražio i lovio osjećaj. Na trčanju sam odlično krenuo, odmah sam prošao Amerikanca, počao sam pojačavati, no nažalost nakon drugog kruga u jednom zavoju sam se poskliznuo i pao. List na protezi mi se malo nakrivio, nakon toga više nisam mogao pojačavati, već sam održavao da ne pukne skroz kako ne bi morao odustati.

Antonio, koji je rođen s aplazijom desne fibule i ligamenata desnog koljena, odnosno skraćenjem noge od 6 cm, plasman u Tokio izborio je skupljavši bodove u protekle dvije godine. Veliki uspjeh je već sam plasman na POI.

- Bilo je jako teško izboriti plasman među 10 najboljih koji su nastupili u Tokiju. Do zadnjeg trenutka nitko nije bio siguran, osim Francuza Hanquinquanta. Svi ostali su mogli ispasti do zadnje utrke - kazao je dodavši kako je uživao u svom prvom paraolimpijskom nastupu.

- Osjećaj je bio fantastičan, kao niti na jednoj drugoj utrci. Stvarno sam uživao od početka do kraja.

Franko je dodao kako je i prije utrke bilo poznato tko će osvojiti zlato. Francuza je na putu do pobjede mogla zaustaviti samo neka nezgoda. U jednom trenutku je čak pao dok je trčao, no sve je prošlo bez problema i na koncu je trostruki svjetski i trostruki europski prvak uvjerljivo slavio.

- Mi ostali smo tu negdje, svi se međusobno pobjeđujemo, zavisno o utrci, no njega već četiri godine nitko nije pobijedio. Dominira i stvarno je klasa iznad - kazao je Franko koji je prvu medalju u paratriatlonu, i to brončanu, osvojio je 2017. godine na Svjetskom kupu u španjolskoj Altafulli, a najveći uspjeh mu je brončana medalja na Europskom prvenstvu 2019. u Valenciji.

Franko je u parasportu od 19 godine, a veliku ulogu u tome je odigrala naša najtrofejnijia parolimpijka Milka Milinović koja je osvojila osam paraolimpijskih medalja, te nastupila na 10 POI.

- Kao klinac sam se bavio plivanjem, pa boksom i nisam se vidio u parasportu. No, Milka me stalno nagavarala. Sa 19 sam odlučio probati i nakon godine dana u paraplivanju počeo sam se baviti paratriatlonom i u tome sam se super našao.

Franko trenutačno završava Kineziološki fakultet, a ujedno je i kondicijski trener nogometaša i košarkaša Kraljevice, naravno kada mu to vrijeme dozvoli jer su prioritet treninzi. Njegovim nastupom bio je zadovoljan i trener Hrvoje Vlahović.

- Zadovoljan sam petim mjestom koje je Franko osvojio. Očekivali smo borbu između drugog i sedmog mjesta, na kraju je ispala zlatna sredina. Ovo je prvi put da smo imali predstavnika u triatlonu na Paraolimpijskim igrama, ovo je prvi put da je Antonio nastupio na ovako velikom natjecanju u punoj spremi jer je na zadnjem svjetskom prvenstvu bio ozlijeđen i nije mogao pokazati koliko vrijedi - kazao je Vlahović.

- Među najboljih deset triatlonaca Franko je bio peti i mislim da nemamo za čime žaliti - dodao je.

Vlahović će istaknuo kako je staza bila vrlo brza.

- Bila je relativno jednostavna staza i nije bilo velikih uspona, međutim tehnički na biciklističkom dijelu je bilo par oštrih zavoja na kojima je trebalo biti oprezan. No, sve u svemu bila je to brza staza - naglasio je Vlahović.

POGLEDAJTE SUČELJAVANJE VASO VS. CROATA:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda