Obavijesti

Sport

Komentari 26

Frigan, Hodža, Galešić, Smolčić, Liber... Rijeka na riječki pogon

Frigan, Hodža, Galešić, Smolčić, Liber... Rijeka na riječki pogon
3

Rijeka je u Koprivnici pobijedila 3-1 i sigurno gazi prema Europi. Prvi HNL gol za 'bijele' zabio je Veldin Hodža: To je gol koji sam dugo čekao, ali samo je jedno bitno. Rijeka je pobijedila i zbog toga sam najsretniji

VIDEO

Krilaticu 'Rijeka na riječki pogon' lansirao je bivši sportski direktor Robert Palikuća, ljetos na press-konferenciji prije početka sezone. Daleko se više odnosila na tadašnji stručni stožer (Tadić, Budicin, Đalović, Naglić, Polonijo, Drnjević...) nego na momčad. I ta je Rijeka bila - očaj živi. Nikad lošija u najvećoj eri klupske povijesti, eri Damira Miškovića. A sad...

Đalović je ostao, za glavnog je trenera došao bivši igrač 'bijelih' Sergej Jakirović, a terenom gaze (i travu i protivnike): Matija Frigan, Veldin Hodža, Niko Galešić, Ivan Smolčić, Adrian Liber itd. Ovo sad stvarno jest Rijeka na riječki pogon i to odlična, sjajna Rijeka. Juniori su u vrhu lige, seniori stupaju prema Europi. Akademija na Rujevica ima svjetske uvjete i (očigledno) radi fantastičan posao.

POGLEDAJTE VIDEO: Rijeka bijelih snova

Pokretanje videa...

Rijeka bijelih snova 01:15

Hodža i Frigan imaju 20, Galešić, Liber i Smolčić 22 godine. Na Rujevici stoluje najmlađa momčad HNL-a koja je i: najbolja momčad HNL-a u 2023. godini! A lansiranje za trajno preseljenje u prvu momčad već čekaju veznjaci Babić i Panić, napadač Gajzler, branič Bodetić... Ono što je Rijeka napravila u ovoj kalendarskoj godini je malo sportsko čudo.

Kako je rekao novi sportski direktor Darko Raić-Sudar: 'Ako nakon onakve jeseni i onolikog zaostatka izborimo plasman u Europu... Pa to će biti uspjeh kao da smo osvojili naslov'. I zna čovjek što govori. Jer Rijeka (od dolaska Jakirovića i nekoliko pojačanja te klasičnog davanja pune slobode treneru u svim stručnim odlukama slijedom čega su iz svlačionice odstranjeni svi koji su sami sebi važniji od kluba i momčadi) ima baš šampionski prosjek osvajanja bodova.

Stoperski par: 22 godine

U Koprivnici je tri boda osvojila momčad s petoricom mladih iz vlastitog omladinskog pogona. Stoperski par od 22 godine, zadnji vezni 20 godina, napadač i 'desetka' prosječno 21 godinu. Ispada da ne trebaš kupovati 'šesticu' ako dovedeš trenera koji ne dozvoljava kršenje elementarnih postulata nogometne igre pa mu na jednoj od najosjetljivijih pozicija može igrati dečko koji je do dolaska 'Profe' Jakira imao manje od 20 HNL utakmica u nogama.

Veldin Hodža, riječko dijete koje je, prošle sezone nakon pobjede koju je na posudbi u Dragovoljcu ostvario baš protiv Tomićeve Rijeke, za 24sata rekao:

- Uopće mi nije drago što smo pobijedili baš moju Rijeku. To niti želim, niti mogu kriti. Kao ni moj jedini san: da Rijeka osvoji naslov, a ja se vratim na Rujevicu. Motiv svake minute treninga i svake utakmice je: povratak na Rujevicu!

Riječane je izveo iz pakla kroz čistilište do vrata raja! Lijek za 'farmaceute' pronašao - Profa
Riječane je izveo iz pakla kroz čistilište do vrata raja! Lijek za 'farmaceute' pronašao - Profa

Belupu je u ponedjeljak zabio svoj prvi HNL gol u dresu s grbom koji toliko voli, složio vrhunsku predasistenciju Grgiću uoči treće riječkog (i 13. Friganovog ovosezonskog) gola, bio igrač utakmice, a nakon tekme pun osmijeha govorio:

- Pobjeda uvjerljiva, ali utakmica: teška. I znali smo da će biti tako jer Slaven Belupo je takva momčad, pogotovo kad igraju na svom terenu. Ali mi smo išli igrati svoju igru, tražiti šanse kroz tu igru i počelo se da bolje nije moglo, vodstvom nakon pola minute - pričao je Veldin.

'Frigi' i europska Rijeka

- Početkom drugog poluvremena smo se malo povukli, a... Ne znam zašto, ne znam iz kog razloga. Ali 'Frigi' je zabio za 3-1, a time je utakmica bila: riješena. I... Nitko sretniji od nas. Jer Rijeka: pobjeđuje!

O svojoj sjajnoj izvedbi?

- A presretan sam, normalno. Taj pogodak koji sam dao za 2-0 je gol koji sam dugo čekao, ali samo je jedno bitno: da je Rijeka pobijedila, da smo bili prava momčad. To, nova pobjeda Rijeke... E zbog toga sam najsretniji! - rekao je mladi reprezentativac i Jakirovićev sjajni 'klinac'.

U subotu (19:10) Derbi della Učka na Rujevici. Rijeka - Istra. Za vjerojatno i konačnu potvrdu plasmana u euro-natjecanja. Jer ovo je - europska Rijeka na riječki pogon!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Bjelica dobio otkaz u Unionu!
KRAJ SURADNJE

Bjelica dobio otkaz u Unionu!

Nakon što je Union Berlin na domaćem terenu izgubio 4-3 od izravnog konkurenta u borbi za ostanak Bochuma, uprava kluba odlučila je završiti suradnju sa hrvatskim strategom

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...
A NAJSKUPLJI IKAD!?

Ovo je epski raspad svlačionice Hajduka! S nedisciplinom su probleme imali svi treneri...

Plus+ Krivac je predsjednik, koji postavlja pravila igre. I koji je amenovao puno veće probleme od toga je li Sahiti sprintao ili Diallo pružio ruku nakon utakmice... Sada većina igrača izgleda i igra kao da želi što prije otići
Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!
NAPUNIO RAČUNE

Lova do krova: Nenad Bjelica je kao trener na otkazima zaradio više od četiri milijuna eura!

Hrvatski trener je u godinu i osam mjeseci dobio čak tri otkaza. Prvi u rujnu 2022. godine u Osijeku pa je zatim preuzeo Trabzonspor gdje je postao bivši u listopadu prošle godine. Sad ga je smijenio i Union