Obavijesti

Sport

Komentari 24

'Gdje su Srbi i Hrvati, tu ima najviše namještanja utakmica'

'Gdje su Srbi i Hrvati, tu ima najviše namještanja utakmica'
1

Još prije deset godina pričao sam da se u belgijskom nogometu najviše namješta. I još stojim iza toga, kaže Velibor Džarovski, balkanski "kralj kladionica", o velikom korupcijskom nogometnom skandalu u Belgiji

VIDEO

Utorak navečer. Ivan Leko odmarao se u svojem domu kad mu je netko pozvonio na vrata. Otvorivši vrata imao je što vidjeti. Ispred njega je stajala specijalna policijska postrojba s nalogom.

- Uzmite stvari i krenite s nama - rekao mu je šef policije.

I Ivan Leko je završio na policiji.

- Prerano je pričati o tome je li Leko svjedok ili osumnjičenik. Puno ljudi nagađa, ali to je prerano. Istragom će se saznati što je bilo. Sad sam na putu prema Leki i to je sve što vam mogu reći - kratak je bio Walter Van Steenbrugge, odvjetnik Club Bruggea, gdje je Ivan Leko trener.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Balkanski kralj sportskih i estradnih namještaljki, Makedonac Velibor Džarovski, nije iznenađen.

Policija prisluškuje cijelu Europu

- U Belgiji se namješta najviše u Europi, zato što je ondje bilo najviše igrača iz država nastalih raspadom Jugoslavije. To sam pričao prije deset godina. Nigdje se ne namješta nego u Belgiji. Kad je Standard izgubio od Waregema, ‘riknula’ je cijela kladiteljska Europa - rekao je Džarovski.

Na policiji su Hrvat i Srbin, je li vas to iznenadilo?

- Ma kakvi, gdje su Srbi i Hrvati tu ima najviše namještanja. I ja sam radio i namještao s Hrvatima te ću tako raditi i ubuduće. Gledajte, belgijska policija prisluškuje cijelu Europu, imaju itekako sofisticirane metode protiv namještanja, te ako su izdvojili Leku i Dejana Veljkovića, siguran sam da njih dvojica imaju nekakve veze s namještanjem - tvrdi Džarovski.

“Veljković i Leko odlični su prijatelji. Veljković ga je doveo u Lokeren i dao mu prvi trenerski posao u Leuvenu” - Michiel Ameloot, novinar belgijskog VTM-a

Veljković i Leko nisu samo poslovni partneri, nego su i prijatelji.

- U odličnom su odnosu, a veza je nastala nakon što je Veljković postao posrednik Lokerena s igračima. On je doveo Leku u Lokeren te mu, također, dao prvi trenerski posao u Leuvenu - rekao je Michiel Ameloot, belgijski kolega iz VTM-a.

Slučaj namještanja je udarna vijest u svim belgijskim medijima, a na televiziji se policijska akcija prenosila uživo, kao da je riječ o nogometnoj utakmici ili terorističkom napadu. Sve vijesti počele su prilogom o Leki i Veljkoviću.

- Club Brugge potvrđuje da je u sklopu velike istrage pravosudne policije u belgijskom nogometu federalna policija posjetila urede i na stadionu Jan Breiydel. Naravno, u potpunosti surađujemo s istragom. Naš trener Ivan Leko nije u klubu i također će biti ispitan u kontekstu iste istrage - priopćio je Club Brugge.

Operacija koju su mediji nazvali “Čista ruka” jedna je od najvećih u povijesti Belgije. Belgijski nogomet na velikom je udaru, u akciji su pretresene 44 kuće, sudjelovalo je 186 specijalaca, a gotovo cijela prvoligaška scena nalazi se na udaru policije i pravo je pitanje kako će to belgijski nogomet preživjeti.

“Gdje ima Hrvata i Srba, tu će uvijek biti namještanja. Ovo me ne iznenađuje” - Velibor Džarovski tvrdi da je namještao s Hrvatima

Pretresli su i ured Ivana Leke

Zapravo, pitanje je kako će to preživjeti i Ivan Leko, koji nije imao nikakve mrlje u karijeri. S Bruggeom je radio odličan posao, završio kao prvak Belgije, no sve to može pasti u vodu ako policija dokaže da je sudjelovao u namještanju i pranju novca. Zasad se policija ne izjašnjava i ne zna se u kojem je statusu Ivan Leko. No već činjenica da je prijatelj zloglasnog Veljkovića za policiju je bila dovoljna da upadnu u njegov ured u klubu s nalogom za pretres.

Prema pisanju belgijskog portala VTM Nieuws, prošle su godine kupljene dvije utakmice u Jupiler Pro Ligi, no nije otkriveno o kojim se utakmicama radi. Također, pod istragom su i transferi Ivana Tomečaka i Karla Letice, jer je u njihovim dolascima također surađivao Dejan Veljković. No prema posljednjim informacijama, transferi ove dvojice hrvatskih nogometaša su potpuno čisti.

U velikoj akciji pretražili su kuće na Cipru, u Srbiji, Francuskoj, Makedoniji... Samo u Beogradu i Nišu zaplijenjeno je 800.000 eura. Ukupno su pretresli 44 kuće u Belgiji u domovima članova uprava nogometnih klubova, zastupnika igrača, sudaca, odvjetnika, knjigovođa, zlatara i novinara.

Akcija “Čista ruka” razotkrit će malverzacije, namještanja i korupciju u belgijskom nogometu, nakon koje, sigurni smo, više ništa neće biti isto. Nažalost, tu je upetljan i Ivan Leko. Svi saslušani, pa tako i on, u statusu su osumnjičenika, a ne svjedoka.

“Još prije deset godina sam pričao da se u belgijskom nogometu najviše namješta. I još stojim iza toga” - Džarovski se prisjetio utakmice Standard - Waregem

No to ne znači da će protiv svih biti i podnesene optužnice. O tome će odlučiti istražni sudac, najvjerojatnije danas.

- Uvjeren sam da ćemo dokazati da je sve bilo legalno i čisto. Štitit ćemo našeg trenera Ivana Leku jer on nije kriv. Uvjeravam vas da nemamo što skrivati jer je sve transparentno i čisto. Maksimalno surađujemo s policijom, dajemo im sve materijale na uvid i siguran sam da će naš trener uskoro opet biti s nama - rekao je predsjednik Club Bruggea Bart Verhaeghe.

Loša vijest je da je, kako kaže savezni tužitelj Wenke Roggen, policija pretresla kuću Ivana Leke, a teško da policija s nalogom za pretres ulazi u stan svjedocima. No prerano je donositi bilo kakav sud dok akcija ne završi, a danas se očekuju nova uhićenja, između ostalog i Dejana Veljkovića, alfe i omege belgijskog nogometa.

I ono što je poražavajuće, od 16 klubova iz prve belgijske lige čak osam je pod sumnjom za namještanje - i to svi najveći: Anderlecht, Brugge, Genk, Standard, Gent, Oostende, Kortrijk i Lokeren. Ako su vas u posljednje vrijeme iznenadili rezultati ovih klubova ili ako ste se možda okladili pa izgubili, sad su vam neke stvari sigurno jasnije.

Muljalo se u tim klubovima, tvrdi policija, i na transferima. Tako je Dejan Veljković, primjerice, na transferu od milijun eura uzeo 150.000 eura. I tako na svakom transferu. A 90 posto transfera igrača s područja bivše Jugoslavije u Belgiju prolazilo je kroz njegove ruke. 

Osim Club Bruggea, policija je ušla i pretresla prostorije Anderlechta, koji je također pod sumnjom za namještanje i pranje novca. Belgijci o ovoj aferi izvještavaju iz minute u minutu i “Čista ruka” dobila je međunarodni karakter. Nažalost, u glavnim ulogama, pišu belgijski mediji, su Hrvat Ivan Leko i Srbin Dejan Veljković.

Ivan Leko

POMOGAO MU VELJKOVIĆ U Belgiju je stigao iz Hajduka 2005., a Dejan Veljković ga dovodi u Lokeren, u kojemu završava igračku karijeru 2014. Iste godine, opet uz pomoć Veljkovića, dobiva posao prvog trenera u Leuvenu, kasnije u Sint-Truidenu, da bi od 2017. preuzeo Club Brugge.

Dejan Veljković

ALFA I OMEGA Kralj transfera! U Belgiji sve prolazi kroz njegove ruke. Osim igrača, dovodi i trenere, pa tako kontrolira kompletnu belgijsku nogometnu scenu. Svoju mrežu proširio je i na Rusiju i Italiju, a toliko je moćan da je u reprezentaciji Srbije igrao njegov igrač  iako nije nastupao za klub.

Sébastien Delferière

SUDIO JE DINAMU Policija je uhitila i belgijskog međunarodnog suca koji je sudio u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. Sudio je i zagrebačkom Dinamu u listopadu 2014. u Glasgowu u skupini Europske lige. Dinamo je u toj utakmici bio puno bolji od Celtica, a na kraju je izgubio 1-0.

Bart Vertenten

SUDIO JE SPLITU Također belgijski međunarodni sudac koji je nedavno sudio utakmicu Arsenal - Vorskla. Bart je sudio Splitu u pretkolu Europske lige kod kuće protiv Mike 2014. godine. Split je pobijedio 2-0. Vodio je i utakmicu Lige prvaka mladih Sevilla - Dinamo.

Mogi Bayat

NOVI LIJEVI BOČNI Rođen je u Iranu, a već sa šest godina se zbog bolesti preselio u SAD. Kasnije se seli u Francusku, a 2003. postaje direktor Charleroija. U prosincu 2010. odustaje od tog posla zbog stalnih svađa sa sucima i savezom te se posvećuje menadžerstvu.

Istražitelji pretresaju klub četvorice Hrvata

OTVARAJ, POLICIJA Osim Ivana Leke, srpski menadžer Dejan Veljković radio je i na transferima Karla Letice i Ivana Tomečaka, no prema prvim informacijama, tu je bilo sve čisto. U Club Bruggeu igra i Matej Mitrović, koji je stigao iz  Bešiktaša.

Ivan Tomečak - vrijednost: 1 milijun eura

repka

Matej Mitrović - vrijednost: 4 milijuna eura

NK Rudes - NK Osijek

Karlo Letica - vrijednost: 3 milijuna eura

Champions League - Club Brugge Training
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...