Obavijesti

Sport

Komentari 1

Giovanni Cernogoraz sportaš godine, Lena Stojković i Barbara Matić podijelile su nagradu...

Giovanni Cernogoraz sportaš godine, Lena Stojković i Barbara Matić podijelile su nagradu...
7

Nogometna je reprezentacija momčad godine, karatistice ekipa godine, nagrade dobili i braća Sinković, Marin Čilić, Dino Bošnjak za fair play potez...

VIDEO

Jubilarni 30. put Hrvatski olimpijski odbor (HOO) priredio je završnu godišnju svečanost, Veliki dan hrvatskog sporta, s dodjelom nagrada najuspješnijim sportašicama, sportašima i trenerima u godini na izmaku te zaslužnim sportskim dužnosnicima za životno djelo. Među 14 ovogodišnjih kategorija je i tradicionalna Nagrada za fair play te nekoliko posebnih priznanja HOO-a.

Pokretanje videa...

Bratić od Cernogorza 00:31

Nastavljajući inovativni trend, premijerno uveden prošle godine, pozornicom Kristalne dvorane hotela The Westin Zagreb prodefilirali su i najbolji sportaš i sportašica iz neolimpijskih sportova/disciplina, a ženska reprezentacija iz neolimpijskog sporta karatea praktično je ekipa godine u obje kategorije.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša ove godine je odlučio da na svečanosti govore samo laureati pa je izostao i njegov pozdravni govor iz pozicije domaćina.

IJF World Judo Tour Zagreb Grand Prix, hrvatska judašica Barbara Matić osvojila zlato u kategoriji do 70kg

HOO-ova kategorija sportašice godine ni ove godine nije imala jednu laureatkinju. One najuspješnije dolaze iz borilačkih sportova, a to su svjetska prvakinja u taekwondou (do 46 kg) Lena Stojković i vlasnica svjetske i europske bronce (do 70 kg) judašica Barbara Matić.

Za razliku od prošle godine, laureat u pojedinačnoj muškoj konkurenciji je samo jedan. Godinu je rezultatski obilježio svjetski i europski prvak u gađanju letećih meta (trap) Giovanni Cernogoraz.

Naslov najuspješnije muške sportske ekipe drugu godinu zaredom ponijela je hrvatska nogometna reprezentacija (2. mjesto u Ligi nacija) koja je obranila i prošlogodišnji epitet najvećeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu.

Zagreb: Hrvatska se plasirala na Europsko prvenstvo

Najuspješnija ženska ekipa dolazi iz karatea. Sjajni kvintet HKS-a osvojio je europsko srebro i svjetsku broncu, nastavivši kontinuitet uspona na pobjednička postolja iz prethodnih godina.

Zagreb: Dodjela nagrada sportašima za uspijeh u 2022. po izboru Hrvatskog Olimpijskog odbora

U konkurenciji najuspješnijih sportskih parova, štafeta i posada laureati su "pretplatnici" na ovu HOO-ovu nagradu, europski prvaci i svjetski doprvaci, članovi bratskog veslačkog dvojca na pariće Martin i Valent Sinković. Poput nogometaša, i Sinkovići su dvostruki laureati u ovogodišnjem izboru HOO-a. Uručeno im je i posebno priznanje za promociju sporta.

Tokio: Braca Sinkovic pobijedila u kvalifikacijskoj utrci

U novoutemeljenoj kategoriji za izuzetne rezultate u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama nagrade su dobili svjetski i europski prvak u obaranju ruke Rino Mašić (do 110 kg) i kickboksačica Lucija Bilobrk, svjetska prvakinja u K1 iznad 70 kg.

Unatoč bogatstvu vrhunskih sportskih rezultata u godini na izmaku, naslov najuspješnijeg trenera ponio je samo jedan laureat: Valter Cernogoraz. U konkurenciji je imao fantastične trenerske veličine: Nikolu Bralića, Zlatka Dalića, Jozu Jakelića, Lucijana Krcu, Veljka Lauru, Vladimira Preradovića…

Dobitnik nagrade za fair play ni jednog trenutka nije bio dvojben: atletičar Dino Bošnjak je nesvakidašnjim činom pomoći kolabiranom slovenskom kolegi Vidu Botolinu tijekom utrke na 5000 metara na Europskim igrama u Poljskoj osvojio sportsku javnost i izvan granica dviju država. Uz HOO-ovu nagradu, dobio je i priznanje Europskog fair play pokreta "Spirit of fair play" koje je također ovom prigodom uručeno, ali, nažalost, ne Bošnjaku nego njegovu izaslaniku.

Sportaši su poznati po sudjelovanju u humanitarnim akcijama svih vrsta, a jedan od njih je vlastitom zakladom za pomoć djeci napravio i iskorak više. Posebno HOO-ovo priznanje za humanitarni rad uručeno je tenisaču Marinu Čiliću. Nastavno na to priznanje, predsjedniku Zaklade hrvatskih sportaša Dubravku Šimencu ček s iznosom od 15.300 eura uručio je predstavnik Rotary kluba Zagreb - Medvedgrad Damir Markučič. Na inicijativu legendarnog olimpijca Zorana Primorca, „rotaryjevci“ su s HOO-om i drugim partnerima pokrenuli humanitarnu jedriličarsku regatu (u sklopu legendarne Mrduje), s koje se sav prihod, drugu godinu zaredom, uplaćuje Zakladi hrvatskih sportaša.

Posebno HOO-ovo priznanje za izdavački projekt godine, knjigu "Hrvatski sportski dužnosnici", dobio je splitski publicist i kroničar sporta Jurica Gizdić.

Nagradu Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje sportskim zaslužnicima za životno djelo, ove godine su dobili: Jurica Carić (bridž), Tomislav Čuljak (judo), Zlatko Žagmešter (rukomet), Ivica Lazić (paraolimpizam), Morana Paliković Gruden (klizanje) te posthumno preporoditelj hrvatske odbojke Ante Baković.

Svečanosti HOO-a nazočio je i hrvatski premijer Andrej Plenković, resorna ministrica Nikolina Brnjac, ministar obrane Ivan Anušić, članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović te brojni drugi uglednici.

Najuspješnija sportašica

Barbara Matić - judo

Lena Stojković - taekwondo

Najuspješniji sportaš

Giovanni Cernogoraz - streljaštvo

Najuspješnija ekipa

Hrvatska karate reprezentacija (Sadea Bećirović, Lucija Lesjak, Lea Vukoja, Nikolina Golomboš i Mia Greta Zorko)

Najuspješnija momčad

Hrvatska nogometna reprezentacija (Borna Barišić, Dion Drena Beljo, Marcelo Brozović, Martin Erlić, Luka Ivanušec, Ivica Ivušić, Josip Juranović, Mateo Kovačić, Andrej Kramarić, Nediljko Labrović, Dominik Livaković, Lovro Majer, Luka Modrić, Petar Musa, Mario Pašalić, Ivan Perišić, Bruno Petković, Borna Sosa, Josip Stanišić, Josip Šutalo, Domagoj Vida, Nikola Vlašić)

Najuspješniji sportski par, štafeta ili posada

Valent Sinković i Martin Sinković - veslanje

Najuspješniji hrvatski trener

Valter Cernogoraz - streljaštvo

Najuspješnija sportašica u neolimpijskim sportovima

Lucija Bilobrk - kickboxing

Najuspješniji sportaš u neolimpijskim sportovima

Rino Mašić - obaranje ruke

Nagrada HOO-a za fair play

Dino Bošnjak - atletika

Nagrada HOO-a za najboljeg sportskog promicatelja Hrvatske u svijetu

Hrvatska nogometna reprezentacija

Posebna nagrada HOO-a za promicanje sporta

Valent Sinković i Martin Sinković - veslanje

Posebno priznanje HOO-a za izdavački projekt "Hrvatski sportski dužnosnici"

Jurica Gizdić

Posebno priznanje HOO-a za humanitarni rad

Marin Čilić

Nagrada HOO-a "Matija Ljubek"

Jurica Carić (bridž)

Tomislav Čuljak (judo)

Zlatko Žagmešter (rukomet)

Ivica Lazić (paraolimpizam)

Morana Paliković Gruden (klizanje)

Ante Baković - posthumno (odbojka)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao