Sport

Komentari 107

Godine prolaze, ljubav ostaje. Sretan ti rođendan, Hajduče!

Godine prolaze, ljubav ostaje. Sretan ti rođendan, Hajduče!

O veličini i vrijednosti Hajduka bolje od golih brojki i trofeja govore emocije onih koji ga vole, emocije njegovih navijača, i svih onih koji ga poštuju. Kako u Splitu, tako i diljem Dalmacije, Hrvatske, Europe...

'Godine prolaze – ljubav ostaje, Hajduče sritan ti rođendan' sažeo je nepoznati autor grafita na jednom splitskom zidu svu svoju ljubav i strast prema klubu koji voli i za koji navija. I teško je tome još nešto pametno dodati. Bez obzira na sve bure i oluje kroz koje je bijeli brod prolazio i prolazi, jedina konstanta na tom dugom putovanju  bila je ljubav njegovih navijača, njegove pokretačke snage još od osnivanja davne 1911. godine.

Hajduk, klub kojeg su davne 1911. osnovali splitski studenti u Pragu slavi svoj 112. rođendan. Hajduk je od tada odigrao jako puno važnih utakmica, kako onih sportskih, tako i onih van terena, koje su za život kluba i grada ali i država u kojima je živio i djelovao značile gotovo jednako kao i 18 osvojenih državnih prvenstava, 16 kupova i 6 superkupova.

Split: Torcida koreografijom proslavila 63. ro?endan

Nekad davno na današnji dan skuhale bi Splićanke malo bolji ručak, a njihovi muževi bi obukli odijelo i bijelu košulju, i izašli prošetati na Pjacu. Rođendan Hajduka bio je uvijek poseban dan koji se slavio i čestitao. Danas su neka modernija vremena, danas se rođendani ne čestitaju na Pjaci, Rivi ili stadionu, nego na društvenim mrežama, koje su sinoć od ponoći zatrpane čestitkama voljenom klubu Život prolazi, tehnologije se mijenjaju, i baš kao što stoji na grafitu, godine prolaze, a ljubav ostaje. 

Brojne čestitke i uobičajeni protokoli za ovakve prigode ne otkrivaju sve, odnosno, govore premalo o klubu koji je od samog svog osnutka bio više od kluba, koji je uvijek kad je to trebalo bio ''prkos moćnome, zaštita slabome'', koji je proživio i preživio tri krvava četverogodišnja rata, i bio trn u oku većini vlastodržaca u pet država u kojima je živio i djelovao. Kluba koji je rekao povijesno 'ne' i Mussoliniju, i Paveliću i Titu.

U Splitu spektakularan vatromet i bakljada "Torcidi" za rođendan

O veličini i vrijednosti Hajduka bolje od golih brojki i trofeja govore emocije onih koji ga vole, emocije njegovih navijača, i svih onih koji ga poštuju. Kako u Splitu, tako i diljem Dalmacije, Hrvatske, Europe i cijeloga svijeta. U njima leži i najveća vrijednost i snaga Hajduka, i upravo su oni zalog da Hajduk, kako to svi vole istaknuti, živi vječno.

Torcida dimnom zavjesom na rivi proslavila 70. rođendan

Prošla godina bila je posebna jer je Hajduk osvojio Kup nakon devet godina čekanja, no navijači samo jednu želju imaju, a nadaju se da će je igrači ispuniti u 112. godini Hajduka. 

Hajduk je klub koji je toliko toga prošao, bio pred stečajem 2012. godine, ali kako kaže scena iz Velog mista, "Moredu krepat svi kraljevi i carevi, ma Hajduk će ostat". I to je istina, glavni štit Dalmacije i Splita je već 112 godina...

POGLEDAJTE VIDEO: ŠTO ZAGREPČANI KAŽU O ĆIRI

Najčitaniji članci