Obavijesti

Sport

Komentari 32

Godišnjica Zizouove 'bombe': Je li Mandžin gol u finalu ljepši?

Godišnjica Zizouove 'bombe': Je li Mandžin gol u finalu ljepši?

Na današnji dan prije 19 godina Real Madrid je pobijedio Bayer Leverkusen 2-1 i osvojio Ligu prvaka, a Zidane je tu večer zabio volejčinu za pamćenje. Za mnoge, jedan od najboljih golova u povijesti LP

VIDEO

Real Madrid sinonim je Lige prvaka. Bez konkurencije najtrofejniji i u priči o svakom od najvećih trenutaka najvećeg klupskog natjecanja pod kapom nebeskom. Pa i kad je i riječ o golu svih golova u svim ikad odigranim finalima.

Danas je - točno 19 godina od finala Lige prvaka 2002. i onog nogometnog remek djela... Voleja koji je ljevicom u rašlje zavukao veličanstveni ćelavac Zinedine Zidane.

Danas trenira Real, tada je igrao za Real. Finale u Glasgowu, na krcatom Hampden Parku. Protivnik, Bayer Leverkusen (2-1). S petoricom Hrvata!

Umjetnost je to bila!

Za Bayer su igrali Boris Živković, Jurica Vranješ i Marko Babić plus: njemački Hrvat - napadač Thomas Brdarić i australski Hrvat - golman Frank Jurić.

Apotekari su tada frcali talentom. Ballack, Lucio, Berbatov, Ramelow, Neuville... A s druge strane čudo od momčadi: Figo, Raul, R.Carlos, Hierro, Makelele, Solari, McManaman, Morientes i... Naravno: Zizou.

Socceraid - England v Rest of the World - Old Trafford

Real je poveo već u 8' preko Raula, Nijemci izjednačili pet minuta kasnije (Brazilac Lucio koji će osam godina kasnije osvojiti Ligu prvaka sa onim moćnim Mourinhovim Interom), a u smiraju prvog poluvremena krenuo je jedan napad Reala po lijevoj strani...

Roberto Carlos je jedva zavrnuo loptu prema šesnaestercu. Neupotrebljivu. Svijeća na rub kaznenog. Ali... Nijemci su napravili smrtni nogometni grijeh. Pustili Zidanea samog.

Lopta pada 'dva dana', pola milijarde gledatelja zijeva jer slijedi glavomet, zračni dueli. A ludi Alžirac igra k'o da je na marseilleskoj ulici koja ga je odgojila.

Desna noga stajna, lijeva u zamahu pa... Buuum! Lopta nije znala što joj se dogodilo. Čekala je travu, a dočekala blagoslovljenu lijevu kopačku i - završila u desnim Bayerovim rašljama.

Oda nogometu, remek djelo čudesnog velemajstora, sekvenca za sva nogometna i sportska vremena. Umjetnost je to bila!

Mandžino čudo, Baleov dragulj

Svu veličinu Zidaneovog genija koju godinu kasnije savršeno će nam objasniti doktor nogometa, Ivica Osim:

- Gledaj ga malo, samo njega prati. Taj ako napuca loptu na vrh tribina onda je to jedino i najbolje što se moglo. Zato je tol'ko velik. Puno njih čuda zna napravit' s loptom, al' samo taj u ama baš svakom trenutku zna što je: idealno za napraviti.

Juventus

Za mnoge, taj volej zaustavljen u vremenu najbolji je gol u povijesti finala Lige prvaka. Nama Hrvatima Francuzi i nogometno i rukometno već opasno idu na živce pa grmimo 'Ne, nije! Najbolje su one škarice-volej kojima je Mandžo 2017. zavukao loptu Realu u rašlje'.

Gol pogledajte OVDJE.

U konkurenciju idu još jedne škarice. Naravno, opet je Madrid u priči. Finale samo godinu dana kasnije, 2018., Real vs Liverpool. Englezi psuju i kosu čupaju jer im je na golu onaj nesretni Karius, a velški golfer Gareth Bale trpa gol koji nitko tko ga je vidio nikad neće zaboraviti. I tada su, kao godinu ranije, naslov osvojili Luka Modrić i Mateo Kovačić.

Baleov gol pogledajte OVDJE

Kad je Savičević 'izmislio' kut

I... Da sve ne bude oslikano Realovim motivima vratit ćemo se više od četvrt stoljeća u prošlost, 'u antiku'. Atena, Cruyff s klupe vodi Barcelonu, za Milan na travnjaku Zvone Boban pleše svoj predivni nogometni ples.

Sanjin Strukić

A Dejo Savičević Zubizaretti zabija lobom koji Kataloncu ni dan-danas nije jasan. S desne strane, dobrih 40 metara. Kut ne postoji, ali ludi Savičević ga je našao pa u mrežu poslao i loptu i zapetljanog Zubizarettu.

Savičevićev gol pogledajte OVDJE.

Naravno, ima puno spektakularnih golova i na svakome je da prosudi koji je gol za njega najbolji. Ali za mnoge, Zidaneov gol jedan je od najboljih, ne samo u povijesti Lige prvaka, već i u povijesti nogometa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...
TEŠKI DANI

Olićev i Mandžukićev klub u problemima: Igrači ne dolaze na treninge, račun je blokiran...

Igrači dva mjeseca nisu dobili u plaću pa su odlučili štrajkati i ne dolaziti na treninge. Takva odluka će biti na snazi dok klub riješi dug prema njima, ali pitanje kako će to napraviti obzirom da je račun u blokadi
VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!
NOVI PROBLEMI

VIDEO Cirkus u Turskoj: Monaco slavio protiv Fenera, huligani utrčali na parket i napali ih!

Gosti su burno proslavili pobjedu, neki igrači su i pretjerali, a to je razbjesnilo pristaše Fenerbahčea koji su utrčali na parket i htjeli ih pretući