Sport

Komentari 159

'Theophile uvijek drži ruku uz tijelo. Nema penala za Osijek, a gol Istre opravdano je poništen'

'Theophile uvijek drži ruku uz tijelo. Nema penala za Osijek, a gol Istre opravdano je poništen'

Jedna ruka ne vrijedi, druga vrijedi. Tako bi se mogle sažeti ocjene suđenja na utakmicama prošlog kola HNL-a. Osijek nije trebao dobiti penale, a Istra gol za 2-1 već u 11. minuti

Sudački ekspert Mario Strahonja analizirao je suđenje u prošlom kolu HNL-a u HTV-ovoj emisiji Stadion i ocijenio ga dobrim.

Pohvalio je suca Ivana Bebeka na derbiju Dinama i Osijeka (1-0).

- Opravdao je očekivanja, dobra primjena VAR tehnologije. Stavio je svoj gard i vrlo dobro odsudio utakmicu - rekao je Strahonja.

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamovci uoči Krasnodara

U 52. minuti Bebek je dosudio penal za Osječane, ali naknadno je VAR ekipa signalizirala zaleđe ranije u toj akciji.

- Penal nije sporan da se nije prethodno dogodila pozicija zaleđa. VAR ekipa je odlično reagirala i javila sucu, a Bebek je dobro prosudio da je to bio penal - rekao je Strahonja.

Ne vidi ništa sporno u dva žuta kartona dinamovcu Ristovskom, kao ni u još dvije situacije u Dinamovu šesnaestercu u završnici, kad su gosti tražili penal, u 85. i 96. minuti. Oba puta Theophile je igrao rukom, a Bebek nije pokazao na bijelu točku.

- Nema kažnjivog igranja rukom. Jasno je da se ruka nalazi uz tijelo, ovo nije za penal - rekao je Strahonja o prvoj situaciji.

- Druga jednako tako, odmah je sudac pokazao da to za njega nije kažnjiva ruka. Ona je odvojena prema naprijed malo, pa bi ga pogodila u nadlakticu da nije. Theophile je tip stopera koji ima prednost da uvijek drži ruke uz tijelo - zanimljivo je pojasnilo "oko sokolovo".

Puno bure izazvao je poništeni gol na utakmici Rijeke i Istre (1-1) zbog ruke Šime Gržana već u 11. minuti.

POGLEDAJTE SPORNU SITUACIJU (OD 1:20)

- Sudac Kulušić je jako dobro i kvalitetno sudio. Ako je napadačeva ruka prethodila golu, ona mora biti kažnjiva. Ali, da je taj igrač napravio još neki dribling i dao loptu natrag, onda bi to bila druga akcija, anulirala bi tu ruku...

Dakle, iz vrlo slične situacije Theophileova ruka ne vrijedi, Gržanova vrijedi. Jer je u jednoj akciji igrao obrambeni, u drugoj napadački igrač.

Gorica je pobijedila Šibenik 1-0. I tu je bilo repova.

- Batinić je dobro sudio, on osjeća dobro igru, prepoznaje namjere, nije imao problema. Penal za Šibenik u 78. minuti? Činjenica je da je ruka bila malo otvorena, ali igrač Gorice ni u jednom trenutku nije htio igrati njome, čak bi ga u tijelo pogodila. Ovo spada u sivu zonu koja je  u domeni suca. S obzirom na to da je bio blizu i osjetio, dobro je prosudio. Ovo je upitnija situacija. Postoje elementi po kojima bi se mogao dosuditi penal.

POGLEDAJTE SPORNU SITUACIJU OD 3:53

Lokomotiva je srušila Varaždin u gostima (1-0) nakon zanimljive situacije u kojoj je prvo dosuđen faul u napadu, a onda ga je VAR pretvorio u penal za goste.

- Sudac Strukan je dobar, ali malo je izgubio koncentraciju pred kraj utakmice. Prvo je sudio faul u napadu, ali je bila očigledna kažnjiva vanjska ruka ranije, javili su mu se iz VAR sobe zbog propuštenog incidenta. Ostavio je dobar govor tijela, što je važno jer su mu svi kasnije vjerovali. Drugi žuti Leškoviću? Ranije je bio faul Varaždina za žuti karton i, da ga je sudio, ne bi Lešković dobio drugi žuti. Suci trebaju biti koncentrirani do samog kraja utakmice - rekao je Strahonja.

Najčitaniji članci