Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Goran Čolak postavio rekord: Ronio bez daha do 288 metara

Hrvatski ronilac Goran Čolak postavio je svjetski rekord u ronjenju na dah preronivši gotovo šest dužina bazena. Osim toga, vlasnik je i jednog Guinessova rekorda...

Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
30 komentara

Ovo je bilo najjače prvenstvo dosad u borbi za prva tri mjesta, rekao je hrvatski ronilac Goran Čolak.

Na Europskom prvenstvu u ronjenju na dah u organizaciji CMAS-a Čolak je osvojio zlatnu medalju i ostavio svijet "bez daha" preronivši 288 metara, što je svjetski rekord. Ukupno vrijeme zarona iznosilo je 4:08 minuta. Mogao je Goran i do magične granice od 300 metara, no...

- U borbi za zlato u bazenu smo ostali Francuz Alexis Duvivier i ja. Vidio sam da je on izronio nakon 275 metara, pa mi je izron na 288 metara bio dovoljan da osvojim zlato, postavim apsolutni svjetski rekord i zadržim uron u sigurnosnim okvirima - rekao je Čolak.

Hrvatski ronilac vlasnik je nekoliko svjetskih i europskih rekorda, a hrvatske rekorde je oborio više od 30 puta. Sve je počelo 1993. godine na Viru.

- Gledao sam Bessonov film "Veliko plavetnilo", ugasio TV i otišao s barkom na more. Bacio sam se u more da vidim koliko mogu, gdje sam. Shvatio sam da mogu duplo više od vršnjaka – kaže briljantni Čolak.

Zbog njegove vještine zvao ga je i bogati šeik da roni u Dubaiju. Čolak je stigao, porušio sve rekorde i dvaput osvojio luksuzni Range Rover!

- Ne vozim ih. Procedura uvoza iz UAE je prilično komplicirana, a i gorivo je kod nas skupo... Vozim prosječni europski auto, prosječne potrošnje. Šeika nisam upoznao, to je organizirao njegov sin, princ Dubaija. Valjda im je bilo dosadno...

Osim što je postavio novi svjetski rekord, Čolak je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda ostavši pod vodom bez zraka čak 23:01 minutu.

Da bi postao najbolji, morao je svladati sve strahove. A najveći je imao prije četiri godine.

- Bio sam zaposlen kao fizioterapeut. Nisam imao vremena za treninge i dao sam otkaz, pa što bude. Oko 95 posto ronilaca odluči zadržati posao, ja nisam - kaže Čolak.

Bio je među onih pet posto, a sad je jedan jedini na vrhu svijeta.

Naši partneri pišu
Message