Obavijesti

Sport

Komentari 3

Goran Ivanišević: Ovo nije baš najbolje razdoblje za tenis...

Goran Ivanišević: Ovo nije baš najbolje razdoblje za tenis...
1

"Ne vjerujem da bi danas igrač s pozivnicom mogao osvojiti Wimbledon. To znači da bi taj igrač morao pobijediti bolje rangirane igrače sedam puta u dva tjedna"

VIDEO

Najbolji hrvatski tenisač svih vremena Goran Ivanišević ljubitelj je moderne teniske ere, ali je ipak, kako kaže, ne može ocijeniti najboljim razdobljem za tenis.

- Vrlo je teško uspoređivati faze u tenisu. Ne mogu ustvrditi da je baš ovo najbolji period. U moje vrijeme sam vidio rivalstvo Johna McEnroea, Björna Borga i Ivana Lendla, a nakon toga Andrea Agassija i Petea Samprasa. Mogu samo reći da se tenis jako promijenio. Danas u Wimbledonu možete vidjeti i po 30 i više udaraca u jednom poenu. Meni je trebalo 10 godina da prikupim 30 udaraca u Wimbledonu – u svom stilu se našalio Ivanišević u intervjuu za škotski The Herald.

Goran će od 20. do 23. lipnja zaigrati u škotskom Edinburghu na turniru teniskih legendi na kojem će mu jedan od rivala biti i Englez Tim Henman, kojeg je pobijedio u epskom polufinalu Wimbledona 2001. godine koji se zbog problema s kišom rastegnuo u tri dana. Zbog toga je u ponedjeljak morao igrati finale protiv Australca Patricka Raftera, kojeg je pobijedio u pet setova. Trijumfirao je tada s pozivnicom, kao 125. tenisač svijeta…

- Tako nešto se više nikada ne može ponoviti. Ne vjerujem da bi danas igrač s pozivnicom mogao osvojiti Wimbledon. To bi značilo da bi taj igrač morao pobijediti bolje rangirane igrače sedam puta u dva tjedna. Nikad ne reci nikad, ali…

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Goranu je, dakako, kao bivšem drugom tenisaču svijeta i tenisaču koji je gubio tri finala Wimbledona prije trijumfa 2001. godine to bilo moguće učiniti. Uostalom, zato je i dobio pozivnicu.

- Pobjeda u Wimbledonu oblikovala je moju karijeru i moj život. To mi je promijenilo život u tako puno načina. Bilo je čarobno, jer nitko ne pamti gubitnike u finalu. Žalosno, ali istinito. A ja sam prije tog naslova izgubio tri finala u Wimbledonu.

Od Andrea Agassija 1992. godine, te od Petea Samprasa 1994. i 1998. godine. Kaže da je Sampras najbolji protiv kojeg je igrao…

- Protiv svih ostalih sam uvijek mislio, ''mogu bolje igrati, mogu bolje servirati''. Ali, protiv Samprasa je uvijek bilo nekako teško. Kada sam igrao protiv njega, ne znam zašto, ali uvijek se osjećao nekako drukčije.

- Roger Federer je najveći talent kojeg sam vidio, ali danas je Novak Đoković igrač bez premca. Ima sve, samopouzdanje, fizičku spremu i može sve odigrati. Također je vrlo, vrlo brz i odlično servisa.

Đokoviću u riznici najvećih trofeja nedostaje samo Roland Garros. Lani je izgubio finale od Rafaela Nadala…

- U Parizu će i vrijeme igrati važnu ulogu. Ako su lopte suhe, onda Nadal pobjeđuje. Ako su mokre, onda bi mogao i izgubiti. Nadal je favorit, ali Đoković to može osvojiti.

Dakako, za škotski Herald je Ivanišević dosta bio upitan i za Andyja Murrayja, koji je lani na US Openu osvojio svoj prvi Grand Slam turnir u karijeri. U finalu je pobijedio Novaka Đokovića u pet setova.

- Gledao sam taj finale i bio sam dirnut načinom na koji se vratio nakon što je ispustio prednost 2-0 u setovima. On sam sebi otežava stvari, tako sam i ja uvijek radio.

Murray je tada skinuo pritisak osvajanja prvog Grand Slam turnira u karijeri. No, još uvijek nije osvojio Wimbledon, to je ono što Britanci najviše žele…

- Siguran sam da Andy osjeća sličan pritisak kakav sam i ja osjećao uvijek prije mog naslova u Wimbledonu. Znao sam da imam igru za osvajanje Wimbledona, očekivalo se da ću pobijediti Raftera u finalu, s obzirom na moju tadašnju formu. Navijači su očekivali tu moju titulu. Ali, najveći pritisak je uvijek bio iznutra.

Ivanišević jako cijeni Andyja Murrayja.

- Spreman je osvojiti Wimbledon jer ima igru na travi. Bio je spreman i lani, kada je odigrao veliki finale protiv Rogera Federera. Prvi set je odigrao jako dobro, ali je zabrljao u drugom. Tada se Federer podigao. Andy će sada znati kako treba odigrati ključne poene u najvažnijim mečevima. Federer jako dobro zna kako treba odigrati te poene.

Može li Ivan Lendl, jedan od Goranovih velikih rivala, dovesti Murrayja do povijesne pobjede?

- S obzirom na njegovu osobnost, ne čudi me da je Murray postao puno agresivniji igrač. Lendl mu je rekao da mora igrati svoje udarce, naročito forhend, da ne smije čekati protiv onih najjačih protivnika njihove pogreške. Rekao mu je da mora njih natjerati na pogreške. Murray je danas puno, puno čvršći igrač.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu