Obavijesti

Sport

Komentari 1

'Gorgon i Zuta zadužili su klub, ovaj Čolak vrijedi milijun eura'

'Gorgon i Zuta zadužili su klub, ovaj Čolak vrijedi milijun eura'
4

Ivan Mance: 'Svakog ljeta i svake zime prodajemo i dovodimo igrače. Stalno ponavljamo da je to jedina održiva klupska koncepcija i s tom smo koncepcijom svo vrijeme u vrhu ili na vrhu hrvatskog nogometa'

VIDEO

U Salonu Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik HNK Rijeka Damir Mišković i direktorica društva 'Rijeka 2020' Emina Višić danas su potpisali Sporazum o suradnji u realizaciji programa 'One City One Goal' (u okviru projekta 'Rijeka 2020 - Europska prijestolnice kulture').

Nakon potpisa sporazuma na neformalni razgovor sa predstavnicima medija sjeli su klupski direktor Luka Ivančić, pomoćnik sportskog direktora Ivan Mance i glasnogovornik Alen Fućak. Teme: prijelazni rok i 18 milijuna eura kredita tvrtki bivšeg vlasnika, 'Social Sporta'.

- Klub je u 70%-nom vlasništvu kompanije 'Teanna Limited' i 30% gradskom vlasništvu. Tvrtka 'Stadion Kantrida' koja održava stadionski kompleks na Rujevici u 100%-nom je vlasništvu 'Teanna Limiteda' i ima 18 milijuna eura kredita prema fondaciji 'Stiching Social Sport' koji redovito i bez problema otplaćuje već dvije godine. Svo to vrijeme ti su podaci javni i svakome dostupni - objasnio je direktor Ivančić priču o kreditu zbog koje su krenule neutemeljene špekulacije o 'Rijeci u dugovima', 'raspadu momčadi'. 'Bišćanu kojem će klub rasprodati momčad da pokrpa dugove'.

- Stanje je jednako kakvo je već dvije godine i nastavljamo bez promjena. Prodaja igrača pokriva 85% klupskog budžeta što je također već godinama poznato. Od sponzora i marketinga namakne se preostalih 15%, a važna stavka može i treba biti zarada od igranja u Europi. Rijeka je stabilan i zdrav klub i takav će i ostati - rekao je mladi Rijekin generalni direktor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dakle, realno je očekivati da će se i ove zime prodavati najbolji igrači, a dovoditi oni koji se na razini HNK Rijeka tek trebaju dokazati?

- Svakog ljeta i svake zime je tako. Stalno ponavljamo da je to jedina održiva klupska koncepcija i s tom smo koncepcijom svo vrijeme u vrhu ili na vrhu hrvatskog nogometa - govorio je Ivan Mance.

- Naravno, sve ovisi o konkretnim ponudama koje dođu za naše igrače. Rijekin scouting je stalan, ideja je dovoditi mlađe igrače koji će onda u Rijeci doživjeti punu afirmaciju pa svojim transferom napraviti veliku stvar i za sebe i za klub. Tko god od igrača eventualno otišao i(li) došao na Rujevicu navijači mogu biti uvjereni kao dajemo sve od sebe da i ove sezone Rijeci donesemo barem jedan trofej!

rijeka-dinamo

'Ajmo konkretno: Gorgon i Zuta? Ugovori ističu krajem sezone...

- Pregovaramo. S obojicom imamo gentlemanski dogovor jer to su igrači koji su donijeli jako puno radosti navijačima, na neki način i zadužili ovaj klub. Dođu li za njih konkretne ponude ili odluče ostati, svejedno, svaka će odluka biti zajednička i sa punim uvažavanjem svega što su učinili za klub. Razgovori se vode 'u oba smjera'.

Čolak? Posudba traje do kraje sezone.

- Stvari se na mercatu mijenjaju jako brzo. Otkup Čolakovog ugovora od Hoffenheima je fiksni, točno milijun. A ovakav Čolak, posebno u finišu sezone, sigurno vrijedi milijun eura!

Grahovac, ugovor do kraja godine?

- I do tada će se sve znati. Trenutačno nema konkretne odluke, ni sa jedne strane.

Čanađija je, jednako kao kapetan Gorgon i Zuta, od ljeta slobodan igrač.

- Sa njim postoji načelni dogovor o produženju ugovora, a postoji i jedna konkretna ponuda koju zajedno sa igračem još razmatramo.

U skupini tih 'hitnih' tj. igrača kojima ugovor ističe istekom sezone 18/19 je i vratar Prskalo.

- Dijete kluba, nije bitno da li je trenutačno prvi vratar ili pričuva, naći ćemo zajednički jezik.

Heber ima ugovor do ljeta 2020., ali je i igrač na kojem se može daleko najviše zaraditi, barem 3-4 milijuna eura.

- Mogu samo ponoviti: u svakom prijelaznom roku najčešće prodamo dva najbolja igrača. No sve, naravno, ovisi o ponudama. O prodaji Hebera se priča već godinu dana. Moguće je da se i to dogodi, ali zasad definitivne odluke nema.

Heber

Potrencijalna pojačanja/prinove?

- Jasno mi je da će se u medijima pojavljivati mnoga imena, ali jasno je i vama da klub službeno o mogućim novim igračima ne može javno govoriti. O tome ćemo tek kada i ako nekoga prodamo.

Za kraj je Mance podvukao:

- Razumijem navijače, ja bih kao i oni bio najsretniji da u svakom prijelaznom roku prodamo dva najgora, a kupimo dva igrača bolja od svih koje imamo, ali realnost je drukčija i osim toga... Mislim da smo kroz ovih 5-6 godina pokazali da valjda nekog vraga i mi znamo, da naporno i dobro radimo. Da nije tako ne bi Rijeka sve te godine bila ovako visoko kako jest. Ponavljam: napravit ćemo sve da se u Rijeci i ove sezone proslavi barem jedan trofej!

Gorgon i Zuta sigurno su se isplatili Rijeci, na Heberu će prije ili kasnije 'masno' zaraditi, a jednako će biti i sa Čolakom ako se aktivira otkupna klauzula.

Mance ima pravo. Naravno da se ne može sa svakim igračem pogoditi, pogreške u procjeni su neminovne, ali realno: Rijeka daleko češće pogađa nego griješi u transferima. On, sportski direktor Juričić i ostatak riječke Uprave zaslužili su povjerenje navijača.

Inače, Bijeli će opet na zimske pripreme u Portugal gdje će 13., 16. i 19. siječnja odigrati pripremne utakmice protiv još nedefiniranih suparnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje