Obavijesti

Sport

Komentari 77

Granitna plava obrana! Dinamo srušio nevjerojatan rekord Uefe

Granitna plava obrana! Dinamo srušio nevjerojatan rekord Uefe

Samo su Juventus, Manchester United i Dinamo u šesto kolo grupne faze nekog eurokupa ušli bez primljenog gola. No nitko nije izdržao toliko minuta kao hrvatski prvak. Pao je rekord

VIDEO

Dinamo se velikim slovima upisao u povijest europskog nogometa! Postao je prva momčad koja je u grupnoj fazi Lige prvaka ili Europske lige ostala bez ijednog primljenog gola nakon što u prve 33 minute ogleda s moskovskim CSKA na Maksimiru nije primio gol.

Nisu uspjeli zaokružiti "modri" perfektnu jesen što se obrane tiče i ne primiti do kraja, zabio im je baš Hrvat Kristijan Bistrović u 76. i tako se rekord zaustavio na 526 minuta. Osim toga, Dinamo je protiv Rusa nanizao 11. utakmicu u Europskoj ligi bez poraza.

Zagrepčani su u skupini s Feyenoordom, CSKA Moskvom i Wolfsbergerom sačuvali svoju mrežu gotovo šest utakmica, četiri ih je uspješno odradio Dominik Livaković, a jednu (domaću protiv Wolfsbergera) Danijel Zagorac.

POGLEDAJTE VIDEO: Dinamo zaključio sjajnu europsku jesen

Pokretanje videa...

Dinamo zaključio sjajnu europsku jesen 03:48

Liga prvaka se u ovakvom formatu (klasičnim dvokružnim sustavom sa šest kola) počela igrati još 1991., dok je Europska liga takav sustav natjecanja prihvatila 2009. godine. 

Do tada se, u sklopu Kupa Uefa, grupna faza igrala s pet klubova u skupini, ali i samo četiri utakmice. Svaka bi momčad tako odradila dva domaća i dva gostujuća dvoboja, a tri (od pet) najboljih bi se plasirali u šesnaestinu finala Kupa Uefa. Naravno, postoje momčadi koje nisu primale golove u takvom sustavu natjecanja, sa  četiri utakmice u grupnoj fazi Kupa Uefa, dok su gledajući Ligu prvaka (od 1991.) i Europsku ligu (od 2009.) to napravila samo dva velikana - Juventus i Man. United. I sada kao treći - zagrebački Dinamo!

Srušili i Juve

Juventus je svoju povijest tako pisao u sezoni 2004/05. kada je Stara dama predvođena Gianluigijem Buffonom sačuvala svoju mrežu čistom u prvih pet kola grupne faze Lige prvaka. Stara dama tada je u prvih pet kola, skupine s Bayernom, Ajaxom i Maccabi Tel Avivom, skupila pet identičnih (1-0) pobjeda, a onda je zadnja linija Juventusa pokleknula na gostovanju kod Maccabija. 

Taj je dvoboj završio 1-1, a Juventus je gol primio u 29. minuti. A kako su Talijani već osigurali plasman u nokaut fazu Lige prvaka, tog je dana na gol stao nesretni Antonio Chimenti i vrlo brzo kapitulirao. Juventus te sezone u grupnoj fazi Lige prvaka nije gol primio ukupno 479 minuta, a taj je rekord u sezoni 2010/11. srušio - Manchester United.

Pao Unitedov rekord

Englezi su te sezone bili u skupini s Rangersima, Bursasporom i Valencijom, također plasman u daljnju fazu osigurali prije zadnjeg kola i dolaska Valencije na Old Trafford. Zanimljivo, Sir Alex Ferguson te je sezone često mijenjao vratare, pa su u šest utakmica grupne faze Lige prvaka za "crvene vragove" branili Tomasz Kuszczak, Edwin van der Sar i Ben Amos.

Zadnja linija Manchester Uniteda bila je uvjerljiva i neprobojna, sve do 32. minute 6. kola kada im je zabio Pablo Hernandez. No, Manchester United je bez primljenog gola bio ukupno 482 minute, tri minute dulje nego Juventus šest sezona ranije. I nitko na europskoj sceni, bilo u Ligi prvaka ili Europskoj ligi, nije ponovio takav uspjeh. Sve do Dinama ove sezone.

A evo za kraj i malo brojki; u Ligi prvaka (od 1991.) i Europskoj ligi (od 2009.) do danas je odigrano čak 366 različitih skupina grupne faze europskih natjecanja, dok je samo ove sezone tu nastupilo čak 80 momčadi (32 u Ligi prvaka, 48 u Europskoj ligi). A ovako su uvjerljivi bili tek Juventus, Manchester United i - Dinamo! Svaka čast...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti
KAD IDE, IDE

VIDEO Ovaj Bayer je čudo! Ne zna za poraz 49 utakmica u nizu, Stanišić zabio u 97. minuti

Bayern Leverkusen je i u 49. utakmicu u nizu ostao neporažen i tako postavio rekord. Gubili su od Rome 2-0, ali opet su se izvukli u sudačkoj nadoknadi. U finalu Europske lige igrat će protiv Atalante

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom
OTKRIVAMO DETALJE

Predsjednik Hajduka snimljen na sastanku s Andyjem Barom. Tri igrača bila pod povećalom

Ivan Bilić i Andy Bara sastali su se u jednom zagrebačkom hotelu, a menadžer nam je otkrio: "Nemamo razloga skrivati se, a Brekalo je igrač Fiorentine i sva je odluka na Talijanima'
Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...
ODLAZAK ATRAKTIVNE TENISAČICE

Zaradila je šest milijuna dolara i misteriozno nestala s teniskih turnira. Nitko ne zna gdje je...

Camila Giorgi 2011. je izgubila sestru Antonelu u prometnoj nesreći, a tijekom teniske karijere nosila je uniforme vlastitog modnog brenda. Od tenisa je zaradila više od šest milijuna dolara, a obožava i modeling