Obavijesti

Sport

Komentari 282

Rusija srušila moćnu Norvešku, novo finale s Francuskinjama

Rusija srušila moćnu Norvešku, novo finale s Francuskinjama

Šesnaesti dan Olimpijskih igara u Tokiju donio je nove polufinalne susrete pa su tako Grčki vaterpolisti osigurali finale pobjedom protiv Mađara (9-6), a Amerikanke su izborile finala u košarci i odbojci

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
RUSIJA IZBACILA NORVEŠKU

 

Rukometašice Rusije, braniteljice olimpijskog naslova, s 27-26 (14-11) su u polufinalu tokijskog turnira pobijedile Norvešku, baš kao i prije pet godina u Rio de Janeiru, a u finalu ih čekaju Francuskinje, iste suparnice kao i 2016., koje su s 29-27 nadigrale Švedsku.   

Norvežanke su do 25. minute bile u prednosti, a onda su Ruskinje prvo poluvrijeme završile serijom 4-0 za vodstvo 14-11.

U prvih pet minuta drugog dijela Norveška je smanjila zaostatak na jedan gol (16-17), da bi Ruskinje serijom 5-0 u šest minuta stvorile šest golova razlike (16-22) koju su uspješno obranile do kraja utakmice.

Pobjednice je s devet pogodaka predvodila Ana Vjahireva, a po četiri su postigle Ksenija Makejeva i Jekaterina Ilina. Vratarica Ana Sedojkina je imala 11 obrana. Kod Norvežanki je prednjačila Nora Moerk s deset golova, dok je vratarica Katrine Lunde imala 14 obrana.

Francuska i Rusija će se tako drugi put zaredom sresti u finalu olimpijskih igara, a prije pet godina Ruskinje su slavile s 22-19. Nedjeljno finale je na rasporedu u 8.00 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Švedske rukometašice su prvi put nastupile u polufinalu olimpijskog turnira, a u nedjelju će od 4.00 igrati za broncu protiv Norveške, reprezentacije koja već ima dva olimpijska zlata, dva srebra i dvije bronce.

BRAZIL VS. SAD

Brazilske odbojkašice lako su se u petak plasirale u finale olimpijskog turnira u Tokiju nakon što su u polufinalu sa 3-0 (25-16, 25-16, 25-16) pobijrdile Južnu Koreju u Ariaka Areni. 

Brazilke će se za naslov olimpijskih pobjednica boriti protiv Amerikanki koje su izborile nastup u finalu također uvjerljivom 3-0 (25-19, 25-15, 25-23) pobjedom protiv aktualnog svjetskog i europskog prvaka Srbije. Finale je na rasporedu u nedjelju u 6.30 sati. Utakmica za broncu između Srbije i Južne Koreje igra se u nedjelju od dva sata. 

Brazilke su osvojile zlato na olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. godine, a u Rio de Janeiru su bile pete.

Amerikanke su pobjedom u polufinalu osigurale nastavak niza osvajanja odličja na OI nakon srebrnih odličja u Pekingu 2008. i Londonu 2012. te bronce u Rio de Janeiru. 

JAPANU FINALE

Košarkašice Japana ostvarile su povijesni uspjeh probivši se u finale olimpijskog turnira pobjedom nad Francuskom 87-71 (14-22, 27-12, 27-16, 19-21), a za zlato će se boriti protiv reprezentacije SAD-a koja je sa 79-59 bila bolja od Srbije.

Japanke su tako osigurale svoju prvu olimpijsku medalju u košarci, a do pobjede nad Francuskinjama stigle su odličnom igrom u drugoj i trećoj četvrtini, u kojima su aktualnim europskim doprvakinjama napravile 21 koš razlike, nakon što su Francuskinje prvu četvrtinu završile u plusu od osam koševa.

Himawari Akaho je sa 17 koševa i sedam skokova predvodila domaću ekipu u kojoj je Yuki Miyazawa završila s 14 poena i sedam skokova. Kod Francuskinja je Sandrine Gruda bila najbolja s 18 koševa, a Marine Fauthoux je ubacila 13.

Amerikanke će u nedjelju od 4.30 sati protiv Japanki pokušati osvojiti svoje sedmo uzastopno olimpijsko zlato. Japanke su već sada najugodnije iznenađenje košarkaškog turnira, a pobjedom u finalu postale bi senzacija, ne samo Igara u Tokiju, već i u povijesti olimpiskih turnira za košarkašice.

U dvoboju za olimpijsku broncu, koji će biti odigran u subotu s početkom u 9 sati, gledat ćemo reprizu ovogodišnjeg EuroBasketa u kojem je Srbija nadigrala Francusku.

KARATE

Japanski karatist Ryo Kiyuna, Srpkinja Jovana Preković i Talijan Luigi Busa osvojili su u petak zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju. 

Rio Kiyuma osvojio je zlatnu medalju u katama nakon što je u finalu dobio 28.72 poena, dok je Španjolac Damian Kintero sa 27.66 stigao do srebra. Brončane medalje su osvojili Ali Sofoglu iz Turske i Arijel Tores Giteres iz SAD. 

Talijan Busa je u finalu kategorije do 75 kg  bio bolji od Azerbajdžanca Rafaela Aghayeva, a bronce su osvojili Mađar Karoly Gabor Harspataki i Ukrajinac Stanislav Horuna. 

Srpska karatistica Jovana Preković se okitila zlatom u kategoriji do 61 kg nakon pobjede u finalu nad Kineskinjom Xiaoyan Yin odlukom sudaca. Brončane medalje su pripale Egipćanki Giano Lotfy i Turkinji Merve Coben.

MEKSIKU BRONCA

Meksički nogometaši su u petak osvojili brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon pobjede 3-1 nad domaćinom Japanom.

Poveo je Meksiko pogotkom Sebastiana Cordove iz kaznenog udarca u 13. minuti, Johan Vasquez je u 22. minuti povećao vodstvo na 2-0, a Alexis Vega u 58. minuti na 3-0. Jedini gol za Japan u 78. minuti zabio je Kaoru Mitoma. 

Za Meksiko je ovo druga olimpijska medalja nakon zlata s Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Japan je danas izjednačio najbolji uspjeh na OI, nakon što su, također u Londonu, bili četvrti. I tada ih je Meksiko pobijedio u polufinalu. 

Finale između Brazila i Španjolske je na rasporedu u subotu u 13.30 sati po našem vremenu.

Komentari 282