Obavijesti

Sport

Komentari 24

Gvardiolu jedinom sve minute, Franjić igrao više i od Petkovića, Majer najbolji strijelac i asistent

Gvardiolu jedinom sve minute, Franjić igrao više i od Petkovića, Majer najbolji strijelac i asistent
4

Zoran Mamić zbog ozljeda, ali i korone morao je u šest utakmica Europske lige koristiti čak 22 igrača. A za devet Dinamovih golova asistirala su samo tri igrača: Majer, Ademi i Kastrati

VIDEO

Dinamo je ove europske jeseni pisao povijest, lakoćom se plasirao u nokaut fazu Europske lige. Dapače, "modri" su više problema imali u europskim kvalifikacijama (dugo visili protiv Cluja, ispali od Ferencvarosa) nego protiv puno respektabilnijih suparnika kao što su CSKA Moskva ili Feyenoord.

Pokretanje videa...

Dinamo zaključio sjajnu europsku jesen 03:48

Zagrepčani su se dizali iz tjedna u tjedan, pa potpuno dominirali skupinom K, te se s vodeće pozicije plasirali u šesnaestinu finala Europske lige. No, Dinamo je u pohodu na europsko proljeće bio prilično dominantan, skupio 14 bodova (četiri pobjede i dva remija), a od 48 momčadi Europske lige više su ih skupili tek Arsenal (18), Hoffenheim (16) i Bayer Leverkusen (15).

Zoran Mamić je selekcionirao modru momčad (s čime je započeo kao sportski direktor), doveo si željena pojačanja (Jakić, Kastrati, Lauritsen), a onda u novoj sezoni i odlično promovirao mlade igrače (Gvardiol, Franjić). Dinamo je na putu prema grupnoj fazi Europske lige ostao bez dosta važnih aduta iz prijašnje sezone (Dilaver, Gojak, Moro, Kadzior...), ali iz dana u dan igrao sve bolje.

Zagreb: GNK Dinamo i CSKA Moskva u 6. kolu Europske lige na Maksimiru

A kako izgledaju Dinamove brojke u grupnoj fazi Europske lige? Prilično zanimljivo, pa i pomalo neočekivano. Zoran Mamić je u šest utakmica (što zbog ozljeda, što zbog korone) koristio usluge 22 igrača, za Zagrepčane su službene minute upisali Livaković, Zagorac, Stojanović, Moharrami, Gvardiol, Theophile, Perić, Lauritsen, Leovac, Jakić, Ademi, Franjić, Burton, Majer, Ivanušec, Tolić, Kastrati, Oršić, Ćuže, Atiemwen, Petković i Gavranović.

Samo je sedam igrača zaigralo u svih šest utakmica Europske lige, a to su Ademi, Franjić, Gvardiol, Jakić, Kastrati, Majer i Oršić. A maksimalnih 540 minuta u tom je periodu skupio tek onaj najmlađi - Joško Gvardiol. Bez obzira igrao li na stoperu ili lijevom boku, Gvardiol je redovito bio jedna od najjačih figura Zorana Mamića. I već s 18 godina ključni igrač Dinama.

Europa League - Group K - GNK Dinamo Zagreb v Feyenoord

Uz Joška Gvardiola najveću su minutažu u proteklih šest utakmica imali Lovro Majer (487 minuta), Arijan Ademi (485 minuta), te Rasmus Lauritsen i Dominik Livaković koji su odigrali pet punih utakmica, skupili po 450 minuta. Bartol Franjić tako je u još jednom povijesnom uspjehu "modrih" skupio 295 minuta, dok ih je Bruno Petković skupio - 280! Dinamo je u grupnoj fazi zabio devet golova, po dva su postigli Majer i Petković, dok su po jednom poentirali Atiemwen, Gvardiol, Ivanušec, Kastrati i Oršić.

Možda i najzanimljivija je priča ona s Dinamovim asistentima. Zagrepčani su zabili devet puta, a samo za Majerov gol u Austriji nije bilo asistenta, već je "modra desetka" zabila poslije odbijanca. A za preostalih osam golova asistirala su trojica, Lovro Majer i Arijan Ademi po triput, a  Lirim Kastrati dvaput.

Europa League - Group K - GNK Dinamo Zagreb v CSKA Moscow

Nastupi

6 - Ademi, Franjić, Gvardiol, Jakić, Kastrati, Majer, Oršić
5 - Lauritsen, Livaković, Moharrami
4 - Gavranović, Ivanušec, Perić, Petković, Theophile
3 - Tolić
2 - Atiemwen, Burton, Leovac, Stojanović 
1 - Ćuže, Zagorac

Minutaža

540 - Gvardiol
487 - Majer
485 - Ademi
450 - Lauritsen, Livaković
440 - Oršić
403 - Jakić
376 - Kastrati
360 - Theophile
345 - Moharrami
295 - Franjić
280 - Petković
246 - Gavranović
190 - Ivanušec
180 - Stojanović
167 - Perić
96 - Leovac
90 - Zagorac
28 - Atiemwen
19 - Tolić
12 - Ćuže
3 - Burton

Golovi

2 - Majer, Petković
1 - Atiemwen, Gvardiol, Ivanušec, Kastrati, Oršić

Asistenti

3 - Ademi, Majer
2 - Kastrati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica