Obavijesti

Sport

Komentari 23

Hajduk je za svoj 112. rođendan dobio leksikon kakav nema niti jedan klub na svijetu...

Hajduk je za svoj 112. rođendan dobio leksikon kakav nema niti jedan klub na svijetu...
2

U Hajdukovom leksikonu pobrojane su sve osobe koje su na bilo koji način bile dio "Hajdučke obitelji", svi igrači, treneri, članovi uprava... Jednostven je to leksikon autora Jurice Gizdića.

VIDEO

Hajduk je 112. rođendan obilježio na mjestu na kojem je i osnovan. Poznato je kako se ideja o osnivanju Hajduka rodila u Pragu, među splitskim studentima, no malo je poznato da je Osnivačka skupština kluba održana upravo u Hrvatskom domu u Splitu.  I baš kao što su poznati svi važni detalji iz povijesti kluba, od datuma njegovog rođendana do imena osnivača, od danas su poznata i imena svih njegovih igrača i funkcionera. I ne samo imena, nego i njihove uloge u povijesti kluba, fotografije, datumi rođenja te smrti za pokojne, broj odigranih utakmica...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hajduk proslavio 112. rođendan 01:23

 

Jedinstveni leksikon, svojevrsna Bibliju Hajduka djelo je autora Jurice Gizdića, kome je ovo 20. knjiga o Hajduku, po svemu najobimnija.

- U leksikonu je svoje mjesto našlo 1.763 osobe koji su svaki na svoj način dio "hajdučke obitelji" Ovakvo izdanje nema nijedan klub pod okriljem UEFA-e, a vjerojatno ni FIFA-e – kazao je autor Gizdić.

Hajdukov leksikon

POGLEDAJTE VIDEO: ĆIRO OSTAVIO SAVJET SVIM TRENERIMA

Recenzent knjige, kolega novinar Mijo Grabovac istakao je kako je Hajdukovom kroničaru Gizdiću od 83. knjiga sportske tematike dok je predsjednik  Skupštine Vinko Radovani dodao kako je Gizdić sve rekao rečenicom: "Hajduk je moj život i ja sam s njim  najsretniji čovjek na svijetu"

Jedan od veterana Hajduka koji je našao svoje mjesto u knjizi je Zoran Vulić

- Mi veterani moramo biti zahvalni Jurici i ponosni na njega, on nas želi okupiti na jednom mjestu. Ja sam bio igrač i trener Hajduka, moj otac je također igrao za Hajduk i on me odgojio da uvijek u sebi nosim tu emociju. Igrao sam polufinale Kupa UEFA i četvrtfinale Lige prvaka s Hajdukom i što se mog doprinosa Hajduku tiče mogu slobodno sutra umrijeti. Ali se nadam da ću bar još jednom doživjeti Hajduka u Ligi prvaka.

Na promociji leksikona bio je glavni tajnik HOO-a Siniša Krajač, koji je čestitao rođendan Hajduku te je naglasio kako HOO brine o svim sportovima, klubovima i sportašima, ali kako je Hajduk jedna od klubova koji imaju veliko značenje.

- U Jurici Gizdiću imamo veliko blago, ovako veliki klub kao što je Hajduk zaslužuje tako velikog čovjeka kakav je Gizdić.

Bilo je zanimljivo čuti kako je Gizdić došao do podataka o svakom igraču primjerice, pa čak i onima koji su nastupili svega jednom za Hajduk.

- Bilo je dosta teškoća, ali kad se nešto voli ništa nije teško. Jedna od primjera je Mirko Benzon, koji je nastupio svega jednom 1912. godine, njegova je obitelj porijeklom iz Vranjica, on se rodio u Muću, živio je u Osijeku a pokopan je u Zagrebu. Kako ga detektirati. Njega smo pronašli preko uprave groblja, tražio sam tko plaća naknadu za njegov grob i pronašao njegovog praunuka, koji se iznenadio da se Hajduk sjetio njegovog djeda – otkrio je Gizdić jedna od bezbroj primjera i dodao:

- Hajduk može biti u krizi rezultata ali ne smije biti u krizi ljudskost" Radeći na leksikonu kontaktirao sam jako puno ljudi iz "hajdučke obitelji" i nitko me nije odbio.

Leksikon Hajduka u brojkama:

Osnivači, tvorac imena Hajduk i potpisnik "Akta o osnutku" -  8 osoba
Nogometaši koji su odigrali prvu utakmicu između A i B momčadi, te nogometaši prve momčadi do danas - 1464 igrača
Predsjednici Kluba, Skupštine i Nadzornog odbora - 72 osobe
Potpredsjednici kluba - 77 osoba
Potpredsjednici Skupštine - 6 osoba
Potpredsjednici Nadzornog odbora - 9 osoba
Treneri seniorske momčadi - 82 osobe
Trofejni treneri mlađih uzrasta - 6 osoba

Treneri koji su najmanje 9 godina trenirali mlađe uzraste - 7 osoba
Tajnici/direktori - 56 osoba
Članovi Uprava š.d.d. – 5 osoba
Sportski direktori - 25 osoba
Voditelji škole nogometa (Akademije) - 28 osoba
Predsjednici komisija - 55 osoba
Posebne legende- 29 osoba

Autor Jurica Gizdić posebno se zahvalio obiteljima preminulih nogometaša, veteranima svih generacija kluba, Torcidi, Našem Hajduku, djelatnicima matičnih ureda, župnicima muzeolozima, djelatnicima dalmatinskih groblja i brojnim drugim entuzijastima koji su dali svoj obol u izradi ovog dokumenta.

- Još jednom se pokazalo zajedništvo i volja svih da sudjeluju i budu dio nečeg velikog u Hajdukovoj povijesti, što izlazak klupskog leksikona svakako jest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe