Obavijesti

Sport

Komentari 7

HNL daje 15 reprezentativaca, jedan je iz Intera iz Zaprešića

HNL daje 15 reprezentativaca, jedan je iz Intera iz Zaprešića
1

Na adrese hrvatskih prvoligaša odaslano je čak 15 poziva seniorskih selekcija diljem svijeta. Najviše reprezentativaca daje Dinamo, a iznenađuje Inter koji ima isti broj internacionalaca kao Hajduk.

VIDEO

Hrvatska je još opijena srebrom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Doduše, nacija se malo otrijeznila nešto lošijim rezultatima u Ligi nacija. Mnogi su se nakon Svjetskog prvenstva pitali - što s HNL-om? Očekivalo se da će dobar rezultat hrvatske reprezentacije naznačiti veći priljev stranih nogometaša željnih afirmacije. Tako nešto se i dogodilo i danas u HNL-u ima nikad više stranaca, čak 121 igrač, ili 42,3 posto.

Postavlja se pitanje koliko ti stranci, ali i domaći igrači zapravo vrijede. Popularni Transfermarkt hrvatsku ligu cijeni na 145,85 milijuna eura. Najviše otpada na hrvatskog prvaka Dinamo koji vrijedi kao trećina cijele lige, 50,05 milijuna eura. Rijeka vrijedi 23,30 milijuna, Hajduk 18,95, Osijek 16.50, a ostatak otpada na klubove izvan takozvane velike četvorke hrvatskog nogometa.

Vrijednost neke lige se ogleda u rezultatima na klupskoj međunarodnoj razini. U nastupima u Europi hrvatski klubovi mogu spoznati koliko vrijede i gdje su u odnosu na druge klubove. Također, bitan segment su i međunarodni nastupi na reprezentativnoj sceni. Iza nas je još jedan reprezentativni mini ciklus, a na utakmicama diljem svijeta pozvano je 15 HNL igrača.

Dinamo, očekivano, daje čak sedam seniorskih reprezentativaca svojih selekcija. Dominik Livaković je uspješno branio vrata Hrvatske u susretima s Engleskom i Jordanom. Iranac Sadegh Moharrami je dolaskom u Dinamo instantno dobio poziv te je upisao debi za svoju selekciju.

Na popisu Slovenije se našao Petar Stojanović koji je neko vrijeme izbivao iz kruga reprezentativaca svoje zemlje zbog neuvjerljivih klupskih nastupa. U Kosovo je neprikosnoven Amir Rrahmani koji je s 13 nastupa jedan od najiskusnijih u toj momčadi. Arijan Ademi je dobrim nastupima pretplaćen za reprezentaciju Makedonija koja ga je nakon dvogodišnje suspenzije dočekala raširenih ruku.

Mario Gavranović je dobrim nastupima u Dinamu ponovno počeo ozbiljnije participirati u reprezentaciji Švicarske, dok je Poljak Damian Kadzior dolaskom u Dinamo privukao pažnju poljskog izbornika Jerzya Brzeczeka pod kojim je krilni igrač hrvatskog prvaka i debitirao.

Rijeka ima dva reprezentativca. Simon Sluga je naknadno pozvan za dvoboje s Engleskom i Jordanom, ali nije dobio priliku pokazati se na terenu. Makedonac Darko Velkovski unatoč misterioznim ozljedama mišića uredno dobiva pozive za reprezentaciju Makedonije za koju sjedi na klupi, dok za Rijeku nema niti jedan jedini nastup.

Europa League - AC Milan vs Rijeka

Ozbiljnije je počela raditi i Lokomotiva koja u svom kadru ima dva reprezentativca. Najbolji strijelac lige Lirim Kastrati igra sjajno i zaslužio je poziv izbornika Bernarda Challandesa. Požurio je tamošnji savez prigrabiti sjajnog Kosovara nakon što je Kastrati počeo koketirati s hrvatskom reprezentacijom.

Istančane ukuse legendarnog Talijana Christiana Panuccija zadovoljio je Albanac Myrto Uzuni koji je u HNL stigao kao potpuna nepoznanica. Stigao je na preporuku proslavljenog nogometaša Besnika Prenge koji je za igračke karijere igrao u Istri, Zadru, Dinamu, Suhopolju, Dubravi i Čakovcu. Prenga slovi za trenera koji sjajno prepoznaje talente te je pokazao palac gore za dovođenje spomenutog dvojca. Sada su obojica debitirali za svoje selekcije.

Prengi zadovoljstvo može predstavljati i činjenica da je njegov sin Herdi Prenga debitirao za A selekciju Albanije. Herdi Prenga nastupa za Inter Zaprešić, a izdanak je Dinamove omladinske škole. Dugo se i mukotrpno probijao kroz sustav Samira Toplaka, a ove sezone je napokon uhvatio kontinuitet i sada redovito sudjeluje na okupljanjima svoje reprezentacije. Sjajna stvar za Inter, trenera Samira Toplaka i direktora Branka Laljaka koji su pokazali da se u stabilnom sustavu kakav je onaj u Zaprešiću može producirati internacionalna kvaliteta.

Hajduk ima tek jednog reprezentativca. Mađar Adam Gyurcso vratio se nakon dvije godine u selekciju svoje zemlje, ali konkretniju priliku nije dobio. Za Gambiju bi, da nije ozlijeđen, zaigrao i Hajdukov veznjak Hamza Barry, ali je zbog navedenog razloga preskočio okupljanje te afričke zemlje.

Novopečeni prvoligaš Gorica također posjeduje internacionalnu kvalitetu. Uganđanin Farouk Miya igra sjajno i u klubu i u reprezentaciji. Za Ugandu ima već 29 nastupa u kojima je isporučio devet golova. Pokazala je Gorica da toliko kritizirani strani nogometaši u HNL-u mogu biti putokaz stvaranja momčadi ukoliko se naprave dobar skauting i selekcija igrača.

U redovima Istre 1961 nastupa panamski reprezentativac Jose Luis Rodriguez koji slovi za jednog od najvećih talenata te centralnoameričke države. U Hrvatsku je stigao iz druge momčadi belgijskog Genka, a glavna referenca su mu bili nastupi na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Gledatelji su ga upoznali već u debitantskom nastupu na Aldo Drosini kada je zabio golčinu Hajduku.

U ovom mini reprezentativnom ciklusu na adresu Osijeka, Slaven Belupa i Rudeša nije stigao niti jedan poziv A selekcija. U HNL-u ima još nekoliko igrača koji povremeno igraju za svoje reprezentacije poput Jorgea Aparicija iz Slaven Belupa, Izeta Hajrovića iz Dinama ili Hajdukova Ardiana Ismajlija. Najavljeni su i budući pozivi za neke mlade igrače poput Stjepana Lončara iz Rijeke i Amera Gojaka iz Dinama. 

Možemo zaključiti da se za budućnost lige, ali i kompetitivnost unutar iste ne trebamo bojati, ali klubovi moraju odgovorno pristupati razvoju hrvatskih igrača te pažljivo selektirati strane igrače koji, više no ikad, hrle u hrvatske klubove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka