Obavijesti

Sport

Komentari 9

HNS ne želi četvrti put mijenjati svoju odluku, ništa od navijača

HNS ne želi četvrti put mijenjati svoju odluku, ništa od navijača
1

Budimo realni: nije HNS zabranio gledateljima na stadion bez konzultacija s državom. Ali pravila moraju biti ista za sve. Ili će gledatelji na tribine na svim utakmicama ili ni na jednoj. Sve drugo bila bi farsa i izravni upliv HNS-a u rasplet sezone!

VIDEO

Prije dva dana iz Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza došla je odluka o tome da se 'preostale utakmice Hrvatski Telekom Prve lige, 1. Hrvatske nogometne lige za žene i finale Hrvatskog kupa odigraju bez prisustva gledatelja'.

Razlog - očigledan: ' minimizirati rizik mogućeg širenja korona virusa na nogometnim utakmicama, a da se pritom navedena natjecanja uspješno privedu svome kraju'.

VIDEO: Armadina bakljada za Dan domovinske zahvalnosti

Pokretanje videa...

Armada: Balkjada na Krčko mostu 00:20

Ali... Izvršni odbor HNS-a opet se sastaje sutra, u subotu Osijek i Lokomotiva pored Drave igraju utakmicu koja odlučuje o drugom mjestu i plasmanu u Ligu prvaka koji lovi i Rijeka, a stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije dao je suglasnost za održavanje utakmice između NK Osijeka i NK Lokomotive uz nazočnost gledatelja!

Osječani su, naravno, dužni držati se protuepidemijskih mjera, ali što se zakona tiče: gledatelji smiju u Gradski vrt. Ali to su preporuke države, a HNS je jasan: gledatelji ne smiju na tribine. Osim ako sutra ne promijeni vlastitu, samo tri dana staru odluku!

Naravno, ta bi se promjena onda morala odnositi i na finale Kupa koje Rijeka i Lokomotiva 1. kolovoza igraju u Šibeniku. Jer besmisleno bi i nepravedno bilo da Osijek u lovu na 2. mjesto ima podršku s tribina, a Rijeka (i Lokomotiva) u lovu na trofej nemaju!

Iz HNS-a nas neslužbeno uvjeravaju da nema šanse da promijene svoju odluku i udovolje Osijeku. Koji je jedini podnio takav zahtjev savezu.

S druge strane, Kohorta je u slučaju zabrane najavila da će se skupiti ispod istočne tribine (dakako, bez socijalne distance), a zbog konfiguracije Rujevice 200-tinjak najglasnijih iz Armade mogu na brdo odmah iznad sjeverne tribine riječkog stadiona pa tako ipak dati neku podršku Rijeci u zadnjem kolu s Istrom (subota, 21.05). Jer taj teren iznad sjeverne tribine je privatno vlasništvo i klub nema nikakve ovlasti nad okupljanjem na tom dijelu Rujevice.

Osijek ima dozvolu stožera

Osijek je u naletu, financijskom i sportskom, drugo mjesto bi im puno značilo i nitko pored Drave ne krije kako će napraviti sve da u subotu imaju glasnu podrške svoje Kohorte i brojnih Slavonaca kojima je njihov klub na srcu. Tražili su i dobili dozvolu svog županijskog stožera za javni skup.

Iz Rijeke nisu slali nikakav zahtjev za dozvolu, postoji važeća propozicija HNS-a i tu priča staje. Premda će svakako s veseljem dočekati eventualnu odluku u još jednoj promjeni i dolasku navijača na tribine za zadnje kolo na Rujevici:

- Naravno da i mi želimo igrati pred publikom, ali jedno su preporuke Stožera civilne zaštite, a drugo jasne i obvezujuće propozicije HNS-a koje to brane. A ako se dozvoli povratak gledatelja na tribine za zadnje kolo HNL-a onda se mora dozvoliti i za finale Kupa inače bi se radilo o nelogičnosti i velikoj nepravdi - kaže direktor Luka Ivančić.

U Hrvatskoj se svako malo mijenjaju te odredbe. Navijači smiju pa ne smiju pa opet smiju pa ne smiju pa sad možda opet smiju na stadion!

Ili pravila ista za sve ili imamo farsu

Armada je, da se izbjegne po svemu rizičnije putovanje autobusima i automobilima do Šibenika na finale Kupa 1. kolovoza, napravila žestoki organizacijski i financijski napor pa sa najvećim domaćim brodarom Jadrolinijom složila aranžman o odlasku brodom u Šibenik.

Ali ostvarilo se ono što se 'off the record' već i ranije spominjalo: zabrana dolaska publike na stadion koja je sad - opet pod upitnikom. Pa je propala i planirana fešta i putovanje bijelim brodom za riječke navijače.

A, na kraju krajeva: može li se uopće stići promijeniti propozicije? Najava javnog skupa mora se obaviti najkasnije 24 sata prije samog događaja, a Dinamo - Varaždin i Gorica - Belupo igraju već u petak od 18.55 (Maksimir) tj. od 21 sat i 5 minuta (Gorica).

I, za kraj... Budimo realni: nije HNS donio zabranu dolaska gledatelja na stadion bez konzultacija s državom. Pa tu zabranu, ako tako sutra odluče, neće (opet) promijeniti ako prije toga o tome (opet) nisu pitali vlast.

Ali jedno je jasno: pravila moraju biti ista za sve. Ili će gledatelji (trećina kapaciteta stadiona) moći na tribine već u petak od 18.55 u Maksimiru pa onda na svim utakmicama zadnjeg kola te na kraju i na finalu Kupa 1. kolovoza ili se svi do kraja moraju odigrati bez navijača. To su jedine dvije normalne opcije. Sve drugo bila bi farsa i izravni upliv krovne nogometne organizacije u rasplet hrvatske nogometne sezone 2019/20!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Dinamovac kao heroj ulice! Djeca su pozvala Peru na hakl, on im pokazao majstorije

Petar Sučić razvselio je skupinu dječaka koji su igrali nogomet na zagrebačkoj Trešnjevci. Primijetili su ga dok je išao u trgovinu i pozvali ga na partiju nogometa, a on ih nije razočarao