Obavijesti

Sport

Komentari 23

HOO: Giovanni Cernogoraz i Sandra Perković naj-sportaši

Godišnje nagrade HOO-a dobili su Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz, braća Sinković, muška vaterpolska i nogometna, ženska kuglačka reprezentacija...

VIDEO

Atletičarka Sandra Perković i strijelac Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportašima Hrvatske po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a na svečanosti Velikog dana HOO-a u Zagrebu dodijeljene su i nagrade za najuspješnije ekipu, momčad, posadu, trenera i promicatelja Hrvatske u svijetu te godišnje nagrade "Matija Ljubek".

Sandra: U Rio po obranu zlata

Sandra Perković četvrti je put zaredom najuspješnija po izboru HOO-a, a nagradu je zaslužila osvajanjem srebrnog odličja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, te ukupnom pobjedom u poretku Dijamantne lige gdje je "pomela" konkurentice u disku. Godina bi za 25-godišnju Zagrepčanku bila savršena da se u Pekingu nije pojavila Kubanka Denia Caballero, no Sandra će priliku za uzvrat imati sljedeće godine na Olimpijskim igrama u Riju gdje brani olimpijsko zlato iz Londona.

- Čast mi je da četvrtu godinu zaredom dobivam nagradu HOO-a. Sljedeće godine su Olimpijske igre u Riju i tamo idem braniti zlato. Sebi želim samo da ne bude ozljeda, a nadam se da će i ostali hrvatski sportaši u Riju oboriti rekorde u broju nastupa i medaljama - kazala je vrlo elegantna Perković prilikom dodjele nagrada.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Cernogoraz: Teže je braniti nego osvojiti medalju

Giovanni Cernogoraz po drugi je put laureat HOO-a u kategoriji najboljeg sportaša, a prvi je put nagrađen nakon osvajanja olimpijskog zlata u trapu u Londonu 2012. godine.

Cernogoraz je ostao među najboljim na svijetu u zahtjevnoj streljačkoj disciplini, pobijedivši ove godine na finalu Svjetskog kupa u Nikoziji i osiguravši olimpijsku vizu za Rio. Strijelac iz Novigrada ove je godine imao veliku konkurenciju u izboru jer su naslove europskih prvaka osvajali gimnastičar Marijo Možnik, boksač Filip Hrgović, jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić i veslač Damir Martin.

- U Riju ću dati sve od sebe, ali puno teže je braniti nego osvojiti. Ova nagrada će mi biti dodatni poticaj - kazao je Cernogoraz.

Braća Sinković najbolji par

Nagrada u kategoriji najbolje štafete, para ili posade očekivano je otišla veslačima Martinu i Valentu Sinkoviću, svjetskim prvacima i apslolutnim svjetskim vladarima discipline dvojac na pariće.

Braća Sinković su na francuskom jezeru D'Aiguelebelette suvereno došli do naslova svjetskih prvaka, ukupni su pobjednici Svjetskog kupa, osvojivši prestižne regate u Vareseu i Luzernu. Valenta (27) i Martina (26) sljedeće godine očekuje lov na olimpijsko zlato, a svi inozemni sportski stručnjaci smatraju ih najvećim favoritima za pobjedu u Riju.

- Spremamo se za Rio, svjesni smo svoje kvalitete i forme, a to potvrđuju i naša dva zlata na svjetskim prvenstvima. U zadnje dvije godine nismo izgubili utrku i znamo da smo svima već dosadni, ali neka se iz te dosade rodi zlato u Riju - kazao je Martin Sinković.

Vaterpolisti najbolja momčad, a kuglačice ekipa

Naslov najbolje momčadi pripao je hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, koja se u 2015. godini može pohvaliti naslovom svjetskih doprvaka i drugim mjestom u Svjetskoj ligi. Vaterpolisti su na Svjetskom prvenstvu u ruskom Kazanju u finalu poraženi od Srbije, kojoj mogu uzvratiti na predstojećim Olimpijskim igrama u Riju, gdje brane naslov.

Najuspješnija ženska sportska ekipa u protekloj godini je kuglačka reprezentacija u sastavu Ana Bacan, Milana Pavlić, Ines Hasić, Ana Jambrović, Nataša Ravnić-Gašparini, Ines Maričić, Marija Zver, Ljiljana Peroš, Snježana Kramar i Katarina Zajec, koje su na Svjetskom kuglačkom prvenstvu u Njemačkoj osvojile zlatno odličje.

Bralić i Elkasević naj-treneri, nogometaši naj-promicatelji

Nagrada za najboljega hrvatskoga trenera pripala je veslačkom stručnjaku Nikoli Braliću i atletskom treneru Edisu Elkaseviću. Elkasević je zaslužan za uspjehe Sandre Perković, dok je Bralić za svoj rad s braćom Sinković proglašen i za najboljega trenera u izboru Međunarodnog veslačkog saveza.

Za najvećeg promicatelja Hrvatske u svijetu izabrana je hrvatska nogometna reprezentacija, čiji članovi nastupaju u najvećim europskim klubovima, dok je posebno priznanje HOO-a pripalo Sportskim novostima, jedinom hrvatskom dnevnom sportskom listu koji je ove godine proslavio 70 godina kontinuiranog izlaženja.

Đurkinjaku nagrada za "fair-play"

Zvonimir Đurkinjak, član badmintonskog kluba Medvedgrad, dobio je nagradu za "fair-play", koji je u finalu međunarodnog prvenstva Češke u Brnu sportski priznao poen protivniku i tim časnim potezom zaslužio priznanje.

Trofej Međunarodnog olimpijskog odbora za inovativnost u sportu pripao je Hrvatskom judo savezu za projekt "Judo u školama", dok su dobitnici nagrada za životno djelo "Matija Ljubek" pripale Romanu Bajli, Erni Havelki Rađenović, Ivanu Kralju, Anti Nakiću i Nogometnoj školi GNK Dinamo.

- Ovo je bila uspješna godina u kojoj su hrvatski sportaši zabilježili sjajne rezultate. No u sljedećoj, olimpijskoj godini sve vas sportaše, trenere i dužnosnike očekuje čak 765 nastupa na velikim međunarodnim natjecanjima, a već u siječnju su na programu europska prvenstva u rukometu i vaterpolu, pa olimpijske kvalifikacije za naše odbojkašice, pa potom nogometni Euro i još puno natjecanja. Svakako očekujem da brojka od sadašnjih 100 evidentnih olimpijskih kandidata za Olimpijske igre u Rio de Janeiru dodatno naraste. Rio je vaš i naš zajednički cilj - kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Svečanosti u zagrebačkome hotelu Westin nazočili su i izaslanik predsjednice RH Damir Knjaz, ministar sporta Vedran Mornar, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i brojni uglednici iz sportskog i društvenog života.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe