Obavijesti

Sport

Komentari 123

Hrabra Hrvatska uzela je bod domaćinu Čileu na startu SP-a

Hrabra Hrvatska uzela je bod domaćinu Čileu na startu SP-a
5

Izabranici Darija Bašića dojmljivom su predstavom u Santiagu zaustavili domaćina Čilea na startu SP-a. Gol Nikole More bio je dostatan da "mini-kockasti" uzmu bod

VIDEO

Hrvatska U-17 nogometna reprezentacija remizirala je s domaćinom Svjetskog prvenstva Čileom 1-1 u prvom kolu skupine A Mundijala na Nacionalnom stadionu u Santiagu pred 20.637 gledatelja, među kojima je bio i dobar dio hrvatskih iseljenika.

Bila je to tempom bogata utakmica u kojoj su "mini-kockasti" uglavnom vrlo uspješno parirali borbenim Čileancima te dobrom igrom na startu i u samoj završnici pokazali da su s pravom sudionici SP-a.

VIDEO

Poveli smo već u osmoj minuti utakmice, kad je raspoloženi Josip Brekalo izveo skraćeni korner s lijeve strane kojeg su na trenutak očistili domaći braniči, no loptu je prema golu u čudnoj putanji poslao kapetan Nikola Moro i ona je od stative završila u mreži.

Šokirao je rani gol čileanske nogometaše kojima je 15-ak minuta trebalo da pokažu zube. Djelovalo je kao da Hrvatska ima utakmicu pod kontrolom, a onda je greška Borne Sose u obrani, kada je Luciano Díaz proigrao Yerka Leivu , otvorila domaćinu šansu da izjednači. Leiva je s 15-ak metara iskosa s desne strane pogodio pokraj Šempera za 1-1.

Probudile su se tribine Nacionalnog stadiona u Santiagu i počele nositi svoje nogometaše, no "mini-kockasti" ipak nisu dopustili preokret, već su hrabro izlazili s loptom duboko u šesnaesterac kad god im se ukazala prilika. Ponajviše su aktivni bili Brekalo i Moro, autori prvoga gola.

Novi trenutak nepažnje hrvatske obrane u 56. minuti mogao je domaćinu donijeti još jedno veliko veselje. Marcelo Allende proigrao je Díaza koji se našao neometan na sedam-osam metara od Šempera, ali loše je zahvatio loptu i spasio nas zaostatka.

Hrvatska je u drugom dijelu, međutim, većinom bila konkretnija, a najviše se pokazao Davor Lovren s nekoliko odličnih prodora i slaloma kroz domaću obranu. Pucao je mlađi Dejanov brat  iz daljine u 59. minuti, kao i Moro u 83. te Karlo Majić u samoj završnici, ali nismo mogli do gola.

Neodlučen rezultat protiv prgavih Čileanaca, koji su nerijetko izazivali naguravanje na terenu, na kraju je ipak najrealniji rezultat jer su obje reprezentacije imale po 12 udaraca prema golu, dok je Hrvatska bila nešto preciznija s četiri udarca u okvir naspram jednog domaćeg.

Deset od 11 Hrvata - dinamovci

Zanimljivo je da su izabranici Darija Bašića utakmicu započeli s osam, a u drugom dijelu bili i s deset dinamovaca na terenu, pri čemu je tek Martin Erlić iz Sassuola bio uljez. Takav slučaj još nije zapamćen u povijesti svih reprezentativnih natjecanja pod Fifinom nadležnošću.

U drugoj utakmici skupine A branitelj naslova Nigerija pobijedila je Sjedinjene Američke Države 2-0 golovima Chukwudija Agora iz 50. te Victora Osihmena iz 61. minute. Najbolji igrač u redovima Amerikanaca bio je član Borussije Dortmund Christian Pulišić , inače hrvatskog porijekla.

U drugom kolu (utorak, 22 sata) Hrvatska igra protiv SAD-a u Viñi del Mar. U osminu finala prolaze prve dvije momčadi iz svake od šest skupina, uz još četiri od šest najboljih trećeplasiranih.

Detaljnu statistiku utakmice Čile-Hrvatska provjerite na Goalu.

U-17 SP, skupina A, 1. kolo:

  • Nigerija - SAD 2-0 (Agor 50', Osihmen 61')
  • Čile - Hrvatska 1-1 (Leiva 33' / Moro 8')

Hrvatska (4-3-3) : Šemper - Šverko (od 74' Hudećek), Erlić, Soldo, Sosa - Đurasek (od 90' Ivanušec), Kalaica, Moro - Lovren, Babić (od 46' Majić), Brekalo; izbornik: Dario Bašić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...