Obavijesti

Sport

Komentari 37

Hrle na istok: U Kini si danas kao kralj, a već sutra - otkaz...

Hrle na istok: U Kini si danas kao kralj, a već sutra - otkaz...
6

NAJBOLJE SAMMIRU Sammir u Kini zarađuje 3,6 milijuna eura godišnje. Goran Tomić je trener godine, a Leona Benka su prevarili i ostao je bez zarađene plaće

VIDEO

Kina jako puno ulaže u nogomet i, nastave li ovakvim tempom, lako je moguće da ovamo dođu najbolji svjetski igrači, objasnio je Sammir .

Bivša Dinamova zvijezda i igrač s najviše europskih nastupa u “modrom” dresu sreću je pronašao u Kini. Točnije, u Jiangsuu . Luksuz koji ima na raspolaganju dostojan je najvećih svjetskih zvijezda.

- Imam privatnu kuharicu, koja mi sprema brazilske specijalitete. Imam i privatnog vozača, on mi je stalno na raspolaganju, vozi me na trening, u grad, kamo god treba - kazao je Sammir , a na opasku da sve to nema ni Neymar u Barceloni odgovara:

Privatni vozač i kuhar

- Neka dođe k meni u Kinu pa će imati!

Upravo je Neymarov suigrač u reprezentaciji Ramires (28) “poslušao” Sammira i došao u Kinu.

- Nisam ga prije poznavao. Tek kad je stigao, prvi smo se put rukovali. Odličan je dečko, postali smo prijatelji, družimo se izvan terena. Rekao mi je da me se sjeća sa SP-a Brazilu.

POGLEDAJTE VIDEO: Naši nogometaši igraju u kineskim klubovima

Pokretanje videa...

24sata Video 00:07

Sammirov klub u vlasništvu je tvrtke Suning, koja ima više od 1600 prodavaonica u 700 gradova u Kini, Hong Kongu i Japanu.

- Kupili su klub u prosincu prošle godine. Sve imaju pod kontrolom, uredno ispunjavaju sve obveze, plaća mi nikad nije kasnila. Vrlo su korektni - kaže Sammir , koji, eto, ne izlazi iz plavog dresa.

Benka su prevarili

- Baš sam neki gledao da su svi klubovi u kojima sam igrao plave boje. Prvo Dinamo, potom Getafe, a sad Jiangsu - kaže kroz smijeh Sammir.

No nije svima bilo smiješno u Kini. Primjerice, Leon Benko imao je vrlo neugodnih iskustava.

- Otišao sam u Kinu zbog novca, želio sam osigurati egzistenciju. Nije se poklopilo. Predsjednik kluba, koji se bavi građevinskim poslovima, upao je u krizu i nisu mi plaćali. Dali su mi dva puta po pola plaće - rekao je Leon Benko.

Tomić već četiri sezone u Kini

Šibenčanin Goran Tomić već četiri sezone radi kao trener u Kini, prošao je put od pekinškog Baxya, preko Tianjin Songjianga, do Zhejlang Yitenga, bio je proglašen trenerom godine u drugoligaškoj konkurenciji, a na svojoj je koži osjetio sve blagodati, ali i nelogičnosti koje vladaju u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

- Jedan dan sam bio trener godine, drugi dan sam ostao bez posla. Tako je to u Kini, klub je preuzela pivska korporacija, počistila sve stare kadrove i dovela nove, skuplje, s boljim životopisima. U Kini se ne vodi računa o znanju i rezultatima, samo se računa ono što imaš na papiru - otkrio nam je Tomić , koga smo zatekli na odmoru u Austriji.

- U Kini je nova godina, a to je za njih svetinja, sedam dana se ne radi, pa sam iskoristio malo priliku doći do Europe.

Velika ekspanzija kineskog nogometa i sve veći broj poznatih trenera i igrača Tomića uopće ne čudi.

- Kina je ogromna država, s toliko milijunskih gradova i mega korporacija, koje bez problema mogu financirati klubove. Svake godine dolazi sve više top trenera i igrača, evo tu su i Alberto Zaccheroni, Sven Goran Ericsson, Gregorio Manzano, Vanderlei Luxemburgo..., Ramirez je otišao iz Chelsea u Kinu za 28 milijuna eura, Gervinho iz Rome za 20 milijuna, u drugu ligu su došli Jadson, Renato, Luis Fabiano..., svi za brutalne iznose, koje su u nekim drugim sredinama mogli samo sanjati.

Iako je bio trener godine, Tomić je dobio otkaz.

- Nova kompanija preuzela je klub i uzela novog trenera. Umjesto mene doveli su Stanojevića, koji je partizan uveo u Ligu prvaka, a onda su i njega promijenili poznatijim trenerom - Luxemburgom... Tako je to tamo. Na sreću, ja sam već poznato ime i brzo sam pronašao klub - kazao je Tomić, koji se samo nasmijao na pitanje o sličnostima između HNL-a i Kine.

- Ne znam kako bih to usporedio. U HNL-u 20 mjeseci nisam primio plaću, tako je sve na vrijeme i po dogovoru. A o uvjetima za rad ne treba ni trošiti riječi. Kad mi netko kaže da sam trener u 'nogometno egzotičnoj zemlji' samo se nasmijem. Kina nije egzotika, ako nastave ovim tempom oni će se vrlo brzo moći ravnopravno nositi s najboljim europskim ligama. Kina je svaku godinu sve bliže Europi, pet stranaca može igrati u prvoj, a tri u drugo ligi i svi dovode top imena. Bio sam u Kini kao igrač 2006. i to nemam apsolutno nikakve veze s ovim danas. Iako su najmnogoljudnija zemlja na svijetu, problem omladinskih škola ne uspijevaju riješiti. Nogomet još uvijek nije toliko popularan da bi ga mladi započeli trenirati - otkriva nam Tomić , jedan od rijetkih Hrvata u Kini.

- Darko Matić je tu već sedam godina, od poznatih lica tu su još Sammir i Kouassi, Benko se kratko zadržao..., a evo, čitam da dolazi i Milović iz Hajduka. Volio bih da nas bude što više - zaključio je Tomić.

Milović: Ovo je najbolje za mene i za Hajduk

Goran Milović trebao bi danas potpisati ugovor sa Chongqing Lifanom.

- Odlučio sam se za odlazak u Kinu zato jer je to bila financijski najbolja ponuda i za mene i za Hajduk. Nakon što sam saznao da me žele, malo sam se raspitao i istražio i uvjerio se da je kineski nogomet u velikoj ekspanziji, da se na utakmicama redovito okuplja preko 25.000 gledatelja, te da svaki dan popravljaju infrastrukturu i žele postati nogometna velesila. Kad se tome dodaju i brojna poznata imena trenera i igrača koji su otišli u Kinu, nisam puno razmišljao, odlučio sam prihvatiti izazov - rekao je Milović .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?
KALKULACIJE

Tko će biti prvak ako Dinamo i Rijeka imaju isti broj bodova?

Sudar odluke mogao bi se dogoditi, i vjerojatno će to zaista i biti, međusobni derbi na Rujevici u nedjelju (19.30 sati). Rijeka dočekuje Dinamo u izravnom okršaju

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...
JUTRO NAKON PORAZA

Sopić: Častio sam na benzinskoj unatoč porazu, a u klubu su me dočekala samo smrknuta lica...

Cijela je Hrvatska bila sigurna da ćemo izgubiti i evo, gospodo, izgubili smo, a i dalje imamo sve u rukama. Ako želimo biti prvaci, moramo jednom dobiti i Dinamo. Svima sam u klubu rekao "Nemojte da ja, Zagrepčanin, budem veći optimist od vas, Riječana"
Marinić Kragić o zatvoru: Stavili su me u ćeliju s pet ljudi. Plaču majka, ja, policajci... Opeklo me
VIDEO: 'BARAKUDA' OTVORIO DUŠU

Marinić Kragić o zatvoru: Stavili su me u ćeliju s pet ljudi. Plaču majka, ja, policajci... Opeklo me

Pozvali su me na policiju i rekli da sam ja organizator svega, bakljaš. Kad neupućeni pročitaju da si orjunaš, to te prati. Obavljao sam veliku i malu nuždu na čučavcu, kraj svih, otkrio je zlatni hrvatski vaterpolist