Obavijesti

Sport

Komentari 17

Hrvat koji rastura u Americi: Zaslužujem u reprezentaciju...

Hrvat koji rastura u Americi: Zaslužujem u reprezentaciju...

Svaku utakmicu sam u dvorani Utah Jazza. Prijatelj sam s Bojanom Bogdanovićem. I on gleda naše utakmice kada stigne, u svakodnevnom smo kontaktu, rekao je Damir Kreilach, nogometaš Real Salt Lakea

VIDEO

Gdje god je došao, u kratkom roku bi postao lider momčadi, kapetan i miljenik navijača. Pa tako i u SAD-u. Hrvatski nogometaš Damir Kreilach u 33. godini života igra najbolji nogomet karijere. Prije tri godine napustio je Union Berlin nakon pet godina i otišao u Real Salt Lake ispuniti američki san. Ne samo da ga je ispunio, već postao je jedan od najboljih igrača lige.

Pokretanje videa...

Hrvatska - Slovenija 3-0 01:03

A ova sezona je kao iz snova. Rođeni Vukovarac je u 27 utakmica zabio 13 puta i upisao šest asistencija. No posebno raspoložen je u posljednje vrijeme jer zabio je na posljednje četiri utakmice.

MLS: Western Conference Semifinal-Sporting Kansas City at Real Salt Lake

- Prije svega tu bih istaknuo momčad, jer na kraju krajeva momčad izbacuje pojedinca, ovaj put sam ja, drugi put je to netko drugi, ali kažem, najbitnije je da djelujemo kao momčad dobro na terenu - kazao je Kreilach u razgovoru za HRT.

Damir je karijeru započeo u Rijeci gdje je u 133 utakmice zabio 19 golova. No, nisu golovi njegov glavni forte. To je srčanost, borbenost i nevjerojatan angažman na terenu. On je jedan od onih koji ide 150 posto na svaku loptu. I gdje god je došao, uvijek je postao miljenik navijača. A oni takve igrače najviše vole. Tako i u Rijeci gdje mu je Armada priredila dirljiv oproštaj na odlasku 2013. godine, a tako i u Union Berlinu gdje je igrao sve do 2018. godine. Sada je heroj navijača Real Salt Lakea. Njegov klub trenutačno drži peto mjesto u Zapadnoj konferenciji, a najboljih sedam će pronaći mjesto u play-offu.

MLS: Toronto FC at Real Salt Lake

- Zasada igramo jako dobro. U dosadašnjem dijelu prvenstva tri, četiri utakmice smo zaslužili izgubiti, dok u ostalih šest, sedam utakmica u kojima smo poraženi zaslužili smo minimalno uzeti barem bod. Na kontu smo trebali imati sedam, osam bodova više, ali to je nogomet, nekad ti uzme, nekad ti da. Najvažnije je da se skupimo u zadnjih šest kola, da damo sve od sebe, da ostvarimo klupski cilj, a to je ulazak u playoff. A onda je sve moguće, jer igra se na jednu utakmicu i, kažem, svaka utakmica nosi svoje - rekao je ovaj ofenzivni veznjak.

Nogomet i dalje nije toliko popularan u SAD-u kao u Europi, ali MLS je doživio ekspanziju u posljednjih nekoliko godina. Sve više poznatih nogometaša dolazi igrati za američke klubove, a iako ih je većina na zalasku karijere i to jako puno znači za promidžbu nogometa.

- Kad vidite otprilike kakvi igrači dolaze ovdje, bez obzira bili oni na zalasku karijere ili ne. Idemo krenuti od Chicharita, od Vele, Nanija, Higuaina, Matuidija, sigurno su to igrači koji svojom kvalitetom dižu ligu na viši nivo, a onda i momčadi u kojima igraju dižu kvalitetu. MLS iz godine u godinu raste, organizacijski i među navijačima te kvalitetom nogometa. Ja bih rekao da je trenutno MLS između 10. i 12. lige na svijetu, a vjerujem da će kroz pet do sedam godina MLS biti sigurno šesta, sedma nogometna liga na svijetu. Njihov entuzijazam za sportom, posebno nogometom je sve veći. Američka nogometna reprezentacija propustila je posljednje Svjetsko prvenstvo, ali sada izgleda jako dobro i mogla bi biti iznenađenje 2022. u Kataru - kaže Kreilach.

Kreilach u Real Salt Lakeu igra nogomet karijere. Najbolji učinak imao je 2018. godine kada je zabio 15 golova i deset puta asistirao, no ove sezone bi to mogao lako skinuti. Gdje god je igrao, igrao je jako dobar nogomet, no nikada nije dobio poziv u reprezentaciju. To je nešto čemu se i dalje nada i zbog čega žestoko radi. Za U-21 reprezentaciju skupio je četiri nastupa uz jedan gol, a dijelio je svlačionicu s Ivanom Perišićem, Šimom Vrsaljkom, Dejanom Lovrenom, Ivanom Rakitićem i Domagojem Vidom.

hrvatska

- Sigurno nedosanjani san. Ali sve dok igram, ja vjerujem da će se jednog dana to dogoditi. Iskreno, mislim da sam svojim igrama i svojom konstantom kroz zadnjih pet, šest godina zaslužio biti u krugu reprezentacije. Ali neću se preko medija nametati, jer teren je jedino mjerilo. Doduše, trenutačno, ali i proteklih godina moje brojke govore dosta o tome. Na kraju, Hrvatska ima odličnog izbornika Zlatka Dalića sa suradnicima koji odlučuju tko je dovoljno kvalitetan za reprezentaciju. Ja neću prestati sanjati o tome sve dok budem profesionalno igrao. Godine su za mene samo broj, osjećam se nikad bolje, a na kraju krajeva to ova sezona i pokazuje.

nogomet

Ugovor s Real Salt Lakeom veže ga još sljedeću sezonu. Bi li htio još jednom zaigrati za svoju Rijeku?

- Sigurno bih se jednog dana volio vratiti u Rijeku, u kojoj funkciji, trenutno je jako teško reći, ali Rijeka je meni previše dala kao profesionalcu i sigurno joj jednog dana želim vratiti na način na koji će u tom trenutku biti najbolji.

Angažman u Real Salt Lakeu donio mu je i prijateljstvo s Bojanom Bogdanovićem, zvijezdom Utah Jazza. Prate jedan drugoga i bodre.

- Svaku utakmicu sam kod njih u dvorani. Prije svega on je sjajan čovjek, jedan od naših najboljih košarkaša ikada. Bili su blizu prošle godine finalu i osvajanju titule, ostali su na okupu, vjerujem da će i ova sezona za Jazz biti dobra. I on gleda naše utakmice kada stigne, u svakodnevnom smo kontaktu i veliki smo prijatelji, kako mi, tako i naše žene - zaključio je Kreilach. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica