Obavijesti

Sport

Komentari 15

Nije išlo protiv Jones: Hrvatice izgubile od BiH i ispale s EP-a

Nije išlo protiv Jones: Hrvatice izgubile od BiH i ispale s EP-a

Hrvatske košarkašice nažalost neće vidjeti četvrtfinale Eurobasketa. Hrvatice su veći dio utakmice vodile, ali na kraju izgubile od BiH (80-69). Nevjerojatna Jonquel Jones nam je zabila 24 skoka uz 17 skokova

Početkom treće četvrtine su snovi o plasmanu u četvrtfinale Eurobasketa itekako bili na životu. Hrvatska je imala plus pet i igrala je jako dobro, pogotovo u obrani, no u tim trenucima Jonquel Jones je pokazala zašto je najbolja košarkašica na svijetu. Izluđivala je naše košarkašice, nije nam pomogla niti zonska obrana pored ove fantastične košarkašice s Bahama koja je hvatala sve i nemilo trpala. Na kraju je odvela svoju reprezentaciju do prvog povijesnog četvrtfinala Eurobasketa.

Košarkašice BiH su slavile na kraju s velikih 80-69 (19-18, 14-18, 19-14, 28-19) u osmini finala europskog prvenstva.

Hrvatsku je u ovom dvoboju izdao šut, pogotovo u drugom poluvremenu, što su bosansko-hercegovačke reprezentativke predvođene naturaliziranom Jonquel Jones iskoristile i pretvorile u uvjerljivu pobjedu u zadnjoj četvrtini. Izbornik Stipe Bralić ju je prije ovog susreta prozvao najboljom košarkašicom na svijetu. Na početku je bila nevidljiva, forsirala je nerezonske šuteve, radila puno pogrešaka, no u nastavku je pokazala da je naš izbornik bio u pravu.

Hrvatska je iz igre imala 32,8% uspješnosti te pogodila devet trica iz 29 pokušaja. Dok je taj šut bio na 40%, Hrvatska je u drugoj četvrtini imala i osam koševa prednosti (29-21). No, kad je napad stao, a i obrana postala nedovoljno čvrsta, suparnice su došle do preokreta i plasmana u četvrtfinale u kojem ih u srijedu čeka Francuska. Ivana Dojkić nas je vukla koliko je imala snage, no sama nije mogla. Druga članica 'Splash sistersa', Iva Slonjšak, je bila sjajna do sredine treće četvrtine, no potom se ugasila. Lea Miletić i Andrijana Cvitković su se tu i tamo znale ukazati, no kada je reprezentaciji BiH sve krenulo ulaziti u posljednjoj četvrtini, lijeka više nije bilo. 

Ivana Dojkić je ubacila 22 koša uz sedam skokova. Iva Slonjšak je postigla 14 poena, a Ana-Marija Begić spojila 11 koševa i devet skokova. Kod pobjednica je najbolja bila Jones s 24 poena i 17 skokova. Nikolina Babić je ubacila 16, a Miljana Džombeta 14 koševa.

No, mnogi su se pitali, što uopće košarkašica Jones, rođena na Bahamima, radi u reprezentaciji BiH-a?

Ova ponajbolja košarkašica svijeta ljeti igra za WNBA momčad Connecticut Sun, a u ostalom dijelu godine za prvaka Europe Ekaterinburg. Za BiH je debitirala 2019. godine u kvalifikacijama za Eurobasket. 

EuroLeague Women - Final Four - Perfumerias Avenida v UMMC Ekaterinburg

- Navikla sam živjeti u maloj zemlji. Dolazim iz male zemlje. Bahami nisu velika država. Moram priznati da sam bila zapanjena gostoprimstvom ovdje, kada sam dolazila kod Gorana (Loje, selektora BiH, op. a.) da razgovaramo o opciji mog igranja za BiH. Njegova obitelj je zaista bila divna prema meni i pomogla kada mi je pomoć bila potrebna. Hodali smo svuda po BiH dok smo rješavali papirologiju u travnju i kolovozu 2019. godine, zaista mi se svidjela ova zemlja. Pogotovo ljudi, jedinstveni su i ljubazni. Zbog njih mi je drago što sam dio nacionalnog tima BiH - kazala je Jones jednom prilikom za tamošnje medije. 

No, to nije samo kratkotrajna avantura, kao što je slučaj bio s velikim brojem stranih košarkaša. Želja joj je napraviti što bolji rezultat s BiH na Eurobasketu, a onda jednom zaigrati i na Olimpijskim igrama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Europsko prvenstvo za žene, osmina finala 18:00 , Strasbourg, Francuska
Hrvatska
69 : 80
BiH
Sortiranje događaja
KRAJ

Kraj utakmice u Strasbourgu. Šteta, šteta, šteta. Tako blizu smo bili. Vodili smo sve do kraja treće četvrtine kada se Jones probudila. Naše košarkašice joj nisu mogle parirati, a uz to su nas s vanjskim šutevima uništile Babić i Džombeta koje su zabile nekoliko važnih trica u završnici.

BiH je s pobjedom 80-69 prošla u svoje prvo četvrtfinale u povijesti europskih prvenstava. Jones je zabila 24 uz 17 skokova, a parirala joj je jedino Ivana Dojkić koja je stala na 22 koša uz sedam skokova. Babić je zabila 16, Džombeta 14, a jedinu pravu pomoć je Dojkić imala u Ivi Slonjšak koja je zabila 14 koševa, no u posljednjoj četvrtini se ugasila. 

Hrvatice idu kući, a BiH će u četvrtfinalu igrati protiv Francuske. 

39'

Nova trica Ivane Dojkić za njezin 22. koš. Došli smo na minus sedam, ali samo je minuta do kraja. Čudo će nam trebati za pobjedu.

39'

Nažalost, čini se da nema. Babić sipa novu trojku, to je plus deset.

38'

Begiiiiiiiiiiiiiiiić. Njezina trica i deveti koš, ima li nade?

38'

Nemamo rješenja za nevjerojatnu Jones. Uhvatila je 17 skokova uz 20 koševa. BiH je na koračić od četvrtfinala.

Komentari 15