Obavijesti

Sport

Komentari 12

Hrvatice kao nitko drugi: Zbog dva para blizanki zbunile su i komentatora srpske televizije

Hrvatice kao nitko drugi: Zbog dva para blizanki zbunile su i komentatora srpske televizije

DOVOLJAN JE SAMO MIG Osim zbog osvajanja prve medalje, Hrvatska je ušla u povijest Eura kao jedina ekipa s dva para blizanki - Larissa i Dora Kalaus (24) te Stela i Paula Posavec (24)

VIDEO

Imamo bivše gimnastičarke, plivačice, tekvandoašice, buduće psihologinje, pravnice, ekonomistice, inženjerke radiologije, kineziologinje, ali znate li da se među hrvatskim rukometašicama nalaze čak dva para blizanki?

Na Euro su otišle bez velike pompe ili, kako kaže Katarina Ježić, naša kapetanica, nitko u Hrvatskoj nije ni znao da se igra Europsko prvenstvo. No čim su stigle, cure su odmah postale medijski zanimljive. Naime, u momčadi su dva para blizanki, Larissa i Dora Kalaus (24) te Paula i Stela Posavec (24), što još nije viđeno na Europskom prvenstvu.

POGLEDAJTE VIDEO: Rukometašice na dočeku

Pokretanje videa...

Izjave rukometašica 07:41

- Da, nisam još čula za takav slučaj. Uvijek se možemo nadati da će nam to ići u prilog - poželjet će Larissa, jedna iz križevačko-strahoninečkog kvarteta blizanki.

I ne da nam je išlo u prilog nego su se cure toliko “kužile” na parketu da je izgledalo kao da cijeli život igraju zajedno. Uostalom, sve četiri su rođene iste godine, sve četiri igraju u istom klubu, u zagrebačkoj Lokomotivi. Pa kako se onda ne bi razumjele...

- Zapravo, naši se treneri i suigračice više zbune nego protivnici, ha, ha. Mene i Doru protivnice su pokušavale razlikovati po tenisicama ili štitnicima. No oni koji nas znaju duže, više ne moraju tražiti razlike jer im je sad smiješno da smo nekad bile identične i neprepoznatljive. Znalo je biti svakakvih zamjena i smiješnih situacija, ali samo smo se u rijetkima okoristile. U školi, primjerice, kada je Dora odgovarala za mene, ali davno je to bilo. Na fakultetu su bili malo mudriji pa smo uvijek odgovarale na istom roku, ha, ha.

Glavna rukometna razlika između sestara Kalaus, usput i apsolventica psihologije, jest da je Dora ljevakinja, a Larissa dešnjakinja. Ona životna, pak, da je Larissa mlađa minutu i tu minutu...

- ...Mi Dora ne da da je zaboravim, ha, ha. Nekad joj je to glavni razlog da bude po njezinom iako kada ljudi pokušavaju pogoditi, obično misle da sam ja. Ali nas dvije imamo periode u kojima se mijenjamo koja je starija, a koja mlađa i prema tome se dogovaramo koja će koje poslove obavljati. A što se tiče rukometnog terena, nekad je bilo rivalstva među nama i brojanja koja je koliko zabila golova, ali s godinama i, nažalost, ozljedama, to se pretvorilo u međusobnu podršku i navijanje.

Kod sestara Posavec, pak, u oko će prvo upasti razlika u visini. Niža Stela je srednja vanjska, naš "kompjuter", dok je Paula lijevo krilo. Baš je ta činjenica zbunila komentatora Radiotelevizije Srbije tijekom utakmice Hrvatska - Srbija u prvom krugu Eura.

- Baš je čudno da Posavec kao krilo igra tako dobro na srednjem vanjskom - rekao je.

- Paula je uvijek bila viša, ali nije to baš rijetkost. U mladosti nas baš i nisu razlikovali, ali ni danas još uvijek. Zna se samo da sam ja na srednjem, a Paula na lijevom krilu i tu nema zabune. Na prvi pogled jesmo slične, ali i nas svi koji znaju godinama ne mogu nas zamijeniti - kaže starija Stela.

- I to deset minuta, no nemam zbog toga neku prednost. Sjetimo se toga jedino kad nas pitaju za to. Podjednake smo u svemu i uvijek se međusobno dogovaramo.

I dok se Larissa i Dora nisu razdvajale na terenu, čak ni na fakultetu unatoč drugim Dorinim željama, sestre Posavec igrale su jedna protiv druge.

- Bilo je to samo jedne sezone kada je Paula igrala u čakovečkom Zrinskom. Moramo priznati da je bio malo čudan i drugačiji osjećaj jer nismo naviknule na to. Ima li među nama rivalstva? Ma ne pratimo statistiku niti smo se ikad time opterećivale, samo je bitno da odigramo dobru utakmicu.

POGLEDAJTE VIDEO: U domu blizanki Kalaus

Na tim utakmicama skoro pa trener, ujedno i hrvatski izbornik, Nenad Šoštarić ne mora ništa ni reći.

- Nas četiri imamo akcije za koje više ne moramo ništa ni govoriti, već je samo dovoljan mig. Naravno da ima akcija koje su nama specifične i uvijek bolje prolaze od drugih - kaže Larissa koja će za sebe reći da je snažnija, a Dora preciznija.

Za to je možda zaslužan i taekwondo koji su trenirale u mladosti. Ali u rukometu su ipak - proslavile Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...
JOKIĆEVA ŽIVOTNA PRIČA

Čistio je štale, nitko nije htio s njim na basket, zezali ga da je debeo. Sad je treći put MVP...

Nikola je bio užasan. Mislim, stvarno užasan. Ne možete zamisliti koliko je bio loš, prisjetio se Nikolin brat utakmice u kojoj ga je skautirala Barcelona. Tamo nije otišao, ali zato je danas na vrhu košarke

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'
U SUDAČKOJ NADOKNADI

Čudesan preokret Reala protiv Bayerna za finale Lige prvaka! Modrić ušao i spasio 'kraljeve'

Čudesne scene u Madridu. Bayern je do 88. imao finale Lige prvaka na Wembleyju, Tuchel je izvadio napadače Kanea, Musialu, Sanea... A džoker s klupe Joselu zabio je dva gola i preokrenuo utakmicu
VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!
KAO MLADIĆ

VIDEO Izveo korner pa čudesno spriječio šansu nevjerojatnim trkom od 80 m: Kako ide Luka!

Nakon kornera koji je rezultirao kontrom Bavaraca, čudesni je trk potegnuo Luka Modrić jer je to bila velika šansa gostiju za odlazak na 2-0 i praktički završetak utakmice. Ali, sve je spasio kapetan 'vatrenih'