Obavijesti

Sport

Komentari 41

Hrvatska doznala sve protivnike u drugom krugu: Igrat ćemo protiv najveće senzacije Eura!

Hrvatska doznala sve protivnike u drugom krugu: Igrat ćemo protiv najveće senzacije Eura!

Nizozemska je u posljednjem kolu prvog kruga pobijedila Portugal (32-31) i izborila drugi krug Europskog prvenstva. Završila je iza Islanda u skupini B, a u sljedećoj fazi igrat će u skupini I. gdje se nalazi i Hrvatska

Dok su nizozemske rukometašice osvajale svjetske i europske medalje, muški rukomet bio je na poluamaterskoj razini. Plasman na veliko natjecanje slavio se kao medalja. No, nizozemski rukometaši napokon su dočekali svojih pet minuta.

Pokretanje videa ...

Nizozemska je u posljednjem kolu prvog kruga pobijedila Portugal (32-31) i izborila drugi krug Europskog prvenstva. Po prvi put u povijesti! Završila je iza prvoplasiranog Islanda u skupini B, a svoj put na Euru nastavit će u skupini I. Hrvatska je tako doznala sve protivnike u sljedećoj fazi.

Naši rukometaši će drugi krug otvoriti u četvrtak utakmicom protiv Crne Gore. Dva dana kasnije slijedi nam rukometni klasik protiv Danske. U ponedjeljak idemo na megdan Islanđanima, a drugi krug ćemo zatvoriti 26. siječnja utakmicom protiv Nizozemske i, nadamo se, tom pobjedom osigurati polufinale. 

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Group B - Netherlands v Portugal

Nizozemcima je ovo tek treći nastup na velikom natjecanju. Igrali su na EP-u 2020. godine kada su bili 17. te na SP-u davne 1961. godine. Tada su završili na 11. poziciji. 

No, da bi ovo mogla biti jedna lijepa rukometna priča, Nizozemci su dali naznačiti već u prvom kolu kada su senzacionalno pobijedili domaćina Mađarsku (31-28). Bili su i na koračić da šokiraju Island, ali ostali su kratki za jednu loptu (29-28). Bez obzira na poraz, imali su sudbinu u svojim rukama. Za prolazak dalje trebala im je pobjeda ili remi protiv Portugalaca u posljednjem kolu.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Group B - Netherlands v Portugal

Dominirali su od samog početka protiv oslabljenih Portugalaca, u drugom poluvremenu imali i plus pet te se činilo kako je priča gotova. No, sami sebi su zakomplicirali život i doveli se u ozbiljne probleme. Portugal je puhao za vratom, istopio veliki minus i poveo jedan razlike! Bili su na korak od čuda, za prolazak dalje trebala im je pobjeda od plus dva, ali nisu uspjeli.  Rodrigues je ometao brzi centar i dobio dvije minute, a Nizozemci su to iskoristili te u infarktnoj završnici golom Smitsa u posljednjim sekundama slavili s 32-31. 

Najefikasniji je bio sjajni rukometaš Magdeburga Kay Smits koji je utrpao osam golova. Baijens je zabio šest, a protivnike je predvodio Iturriza sa sedam golova. Rodrigues je zabio šest.

EHF 2022 Men's European Handball Championship - Group B - Iceland v Netherlands

Smits je ujedno i najveća zvijezda nizozemske reprezentacije te čovjek o kojem ovisi baš sve. Čudesni desni vanjski je Mađarskoj utrpao 11 golova, a Islandu 13! Na ovome prvenstvu djeluje nezaustavljivo i kada zaustavite njega, zaustavili ste Nizozemsku. 

Nizozemci gaje atraktivan, lepršav i brz rukomet, model koji skandinavskim reprezentacijama već godinama donosi medalje. Na Euru su senzacionalno srušili Mađarsku, namučili Island, a onda izborili drugi krug. I s razlogom ih možemo nazvati najvećom senzacijom ovogodišnjeg Eura!