Sport

Komentari 7

Hrvatska je samo s Engleskom i Turskom igrala češće, a dva je suparnika pobijedila više puta

Hrvatska je samo s Engleskom i Turskom igrala češće, a dva je suparnika pobijedila više puta

Tri puta smo preko susjeda otišli na veliko natjecanje, Pršo je spašavao, Ladić dobio jedini crveni karton u reprezentativnoj karijeri..., ali u devet okršaja Slovenija nas nikad nije pobijedila

Je li bolja bila momčad sa Samirom Handanovičem, Boštjanom Cesarom, Valterom Birsom... koju je 2008. također vodio Matjaž Kek? Ili ona iz playoffa 2003. sa Zlatkom Zahovičem, Miranom Pavlinom, Milenkom Ačimovićem, Nastjom Čehom, koju je vodio Bojan Prašnikar?

Ili ona iz 90-ih, koja nam je stajala na putu do Eura 1996. i SP-a 1998. a vodio ju je Zdenko Verdenik? Igrali su Zahovič, Primož Gliha, Grega Židan, Darko Milanič, Matjaž Florijančić, Džoni Novak...

Sve te slovenske generacije imaju nešto zajedničko: gubile su od Hrvatske. Od 1991. do 2008. Hrvatska i Slovenija igrale su čak devet puta i "vatreni" ni jednom nisu izgubili. Sastajali su se u kvalifikacijama za Euro 1996. i SP 1998. te playoffu za Euro 2004.

Najviše se pamte te dodatne kvalifikacije, kada je Barićeva momčad odigrala mršavih 1-1 u Maksimiru pa s igračem manje (isključen Tudor u 59. minuti) golom Dade Prše u 61. pobijedila 1-0 i izborila Euro.

U prvim hrvatskim kvalifikacijama za veliko natjecanje, Euro 1996., "vatreni" su bez stresova riješili susjede, u Zagrebu čak pobijedili 2-0 iako su gotovo cijelu utakmicu bili s igračem manje. Dražen Ladić već je u 12. minuti dobio crveni karton, svoj jedini u reprezentativnoj karijeri.

I na putu do legendarne francuske bronce 1998. stajali su Slovenci. Šokirali su Ćirine "vatrene" na Poljudu hat-trickom Glihe za 3-3, a onda je u zadnjem kolu Hrvatska riješila Slovence u Ljubljani, ali i morala iščekivati vijesti iz Atene, gdje Grci nisu smjeli pobijediti Dansku. I nisu, zahvaljujući Peteru Schmeichelu završilo je 0-0 i Hrvatska se provukla u dodatne kvalifikacije, pa preko Ukrajine na SP.

Prijateljska s Kekovim fantjama 2008. bila je i zadnja međusobna utakmica, a iz te pobjede 3-2 u hrvatskoj reprezentaciji više nema nikoga, dok klupsku karijeru još nisu završili tek Rakitić, Ćorluka i Pranjić. U međuvremenu su stasali Kovačić, Kramarić, Livaković, Lovren..., kao i Oblak, Iličić...

Hrvatska vs Slovenija

Dugo je baš Slovenija bila najčešći suparnik "vatrenih", tek su je zadnjih godina (pre)stigli Engleska, Izrael, Estonija, Mađarska i Turska. No nakon večerašnje utakmice Slovenci će opet na vrh, ni protiv koga Hrvatska od samostalnosti nije igrala više puta.

A bolji učinak, među suparnicima s kojima smo igrali najviše puta, ima samo protiv Izraela. Jer dok su nam Slovenci tri puta izvukli remi, Izraelci su to uspjeli samo jednom u devet okršaja. Slovence smo pobijedili šest puta, a više pobjeda u povijesti Hrvatska ima samo protiv Izraela i Malte.

S kim je Hrvatska najviše igrala?

Najčitaniji članci