Obavijesti

Sport

Komentari 10

Hrvatska na SP-ima: Zlato iz Portugala, tri srebra i bronca

Hrvatska na SP-ima: Zlato iz Portugala, tri srebra i bronca
1

Slavko Goluža poveo je reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Kataru, gdje će naši najbolji rukometaši pokušati osvojiti šestu medalju. To su uspjeli na 5 od 10 SP-a

VIDEO

Hrvatska je prvi put na Svjetskom prvenstvu nastupila 1995. godine, a do Katara je osvojila jedno zlato, tri srebra i jednu broncu. Bolji učinak u povijesti SP-ova imaju Švedska (4, 3, 4), Francuska (4, 1, 3), Rumunjska (4, 0, 2), Rusija (3, 3, 0), Njemačka (3, 2, 1) i Španjolska (2, 0, 1). 

Nastup u Kataru bit će 11. uzastopni na SP-ima za naše najbolje rukometaše, a takav ili duži niz imaju samo još Brazil, Egipat, Francuska, Španjolska i Tunis. Brazilci i Tunižani su također na 11. SP-u u nizu, Egipćani su igrali i 1993., Francuzima je ovo 13. SP zaredom, a Španjolska nije propustila svjetske smotre još od 1970

Prvi SP, prva medalja

Hrvatska je 1995. na Islandu bila prva u skupini B, s četiri pobjede u pet utakmica i najboljom gol-razlikom u trokutu s Rusijom i Češkom. U osmini finala naši su pobijedili Tunis s 29-28, a u četvrtfinalu projurili pored Egipta s 30-16. Polufinalna pobjeda protiv Švedske 28-25 donijela je srebro jer je Francuska u finalu bila bolja s 23-19. 

Irfan Smajlagić bio je 8. strijelac SP-a s 47 golova, Valter Matošević proglašen je drugim najuspješnijim golmanom, iza Šveđanina Thomasa Svenssona.

Razočarali u Japanu

Poslije osvajanja olimpijskog zlata u Atlanti, Hrvatska je 1997. godine u Yatsushiru poražena od Mađarske i Rusije, a protiv Kube je odigrala 23-23. Pobjedama protiv Kine i Maroka naši su osigurali da s četvrtog mjesta idu u osminu finala, gdje ih je Španjolska pobijedila s 31-25. To je značilo da je Hrvatska završila SP na tek 13. poziciji. 

Težak poraz od Jugoslavije 1999.

Dobar nastup u grupnoj fazi u Egiptu značio je da Hrvatska s tri pobjede, remijem i porazom od Rusije prolazi u drugu fazu s drugog mjesta. U osmini finala Hrvatska je u Ismailiji poražena s 30-23 od Jugoslavije, već do poluvremena bilo je 15-9 za istočne susjede. Ostat će upisano deseto mjesto. 

Smjena generacija u Francuskoj

Poslije neuspjeha na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj 2000. godine, započela je smjena generacija, a deveto mjesto u Francuskoj bilo je lakše podnijeti jer je nastupilo deset igrača koji će donijeti zlato dvije godine poslije

SP 2001. godine naši su započeli s 25-15 protiv Grenlanda te s 41-12 protiv Sjedinjenih Američkih Država. Remi protiv Njemačke i pobjeda protiv Španjolske bili bi dovoljni za prvo mjesto u skupini da Hrvatska nije poražena s 38-33 od Koreje

To je gurnulo naše na tek treće mjesto u skupini, a Ukrajina je poslije produžetaka bila bolja u osmini finala s 37-34. 

Najveći uspjeh u Portugalu

Hrvatska je u Madeiri poražena s 30-29 protiv Argentine na početku Svjetskog prvenstva 2003. godine i činilo se da će to biti još jedan nastup za zaborav, izvan zone za medalje. Pobjeda 25-18 protiv Saudijske Arabije započela je pobjedničku seriju, Rusija je poražena s 28-26, a Francuska s 23-22. Za kraj natjecanja po skupinama i prvo mjesto pala je i Mađarska s 30-29. 

U drugoj fazi Hrvatska je igrala u Rio Maioru, gdje je bez poteškoća prošla Egipat (29-23) i Dansku (33-27). U polufinalnoj drami protiv Španjolske bili su potrebni produžeci da Hrvatska dođe do 39-37, a u finalu je završen put do zlata pobjedom 34-31 protiv Njemačke. Koliko je nevjerojatno bilo zlato naših govori i podatak da su godinu prije bili posljednji na Europskom prvenstvu.

Pomalo iznenađujuće, najbolji igrač turnira u Portugalu nije bio nitko iz Hrvatske, nego Nijemac Christian Schwarzer. Petar Metličić bio je deseti strijelac SP-a s 46 golova, a Vlado Šola šesti golman s 39,8 posto obrana. 

Uz njih dvojicu, zlato su osvojili Kelentrić, Kaleb, Sulić, Balić, Jović, Lacković, Zrnić, Vori, Dominiković, Džomba, Valčić, Goluža, Matošević i Špoljarić, a izbornik je bio Lino Ćervar. 

Srebro u Tunisu 2005.

Hrvatska je niz uspjeha na SP-ima nastavila pobjedama protiv Španjolske, Švedske, Japana, Argentine i Australije u Sfaxu, a bez obzira na poraz 28-25 protiv Norveške u drugoj fazi, u polufinale je naša selekcija otišla s prvog mjesta skupine II.

Polufinale je donijelo pobjedu 35-32 protiv Francuske, prije raspada u finalu i 40 primljenih golova od Španjolske. Naši su pritom zabili 34, a Mirza Džomba bio je treći strijelac natjecanja sa 62 gola. 

Osam pobjeda za peto mjesto u Njemačkoj 2007.

Zlatna generacija postajala je sve boljom iz godine u godinu, a 2007. u Njemačkoj gazila je sve pred sobom. Maroko je pao s 13 razlike (35-22), Koreja s 18 (41-23), a Rusija s pet razlike (32-27) za prvo mjesto u prvoj fazi u Stuttgartu

U drugoj fazi nemoćni su bili i Danci (28-26) i Mađari (25-18), a onda su Balić i društvo odlučili odigrati sportski i pobijediti i Španjolsku u posljednjem kolu. No tih 29-28 vodilo je na Francusku u četvrtfinalu u Kölnu, gdje je završio put prema medalji. 

Francuzi su slavili s 21-18, naši u razigravanju pregazili Španjolsku (35-27) i Rusiju (34-25) za peto mjesto, iako su u devet utakmica ostvarili osam pobjeda

Fritz, Kokšarov, Karabatić, Knudsen, Kraus, Lijewski i Jurasik izabrani su u najbolju momčad SP-a, ali Ivano Balić proglašen je najboljim igračem cijelog prvenstva. Nakon 2005., to mu je bila druga takva titula. 

Srebro na domaćem terenu 2009. 

Hrvatska je prije šest godina bila domaćin SP-a, kojeg je otvorila s pet pobjeda u splitskoj Spaladium Areni. I druga faza u Zagrebu bila je jednako uspješna, s nove tri pobjede protiv Mađarske, Slovačke i Francuske

U polufinalu je nemoćna bila Poljska, ostala je na 29-23, ali finalni susret nije donio drugo zlato jer su Francuzi zaključali vrata, dopustili su samo 19 golova. S konačnih 24-19 gurnuli su Hrvatsku i 15 tisuća navijača u zagrebačkoj Areni prema srebru.

Omeyer, Guigou i Karabatić predstavljali su Francuze u idealnoj postavi, Lacković, Vori i Čupić bili su naši predstavnici, a jedini od ostatka svijeta koji se ugurao među sedam najboljih bio je Marcin Lijewski. Igor Vori proglašen je najboljim igračem turnira, Čupić je sa 66 golova bio drugi strijelac SP-a

Bez medalje u Švedskoj 2011. 

Viceprvaci svijeta stigli su u Švedsku željni novog velikog uspjeha, a tri uvjerljive pobjede protiv Rumunjske, Alžira i Australije u Lundu i Malmöu dale su nadu za velike stvari. 

Prizemljenje je bilo s 24-24 protiv Srbije, a Kasper Sondergaard utrpao je našima deset golova u pobjedi Danske 34-29. Ta dva rezultata značila su da našima trebaju tri pobjede u drugoj fazi za ulazak u polufinale, no Švedska je s 29-25 stala na put. 

Umjesto u borbu za medalje naši su otišli u borbu za peto mjesto i pobijedili Island 34-33. Vedran Zrnić bio je četvrti strijelac SP-a, završio je i u idealnoj postavi natjecanja, u društvu Omeyera, Tvedtena, Hansena, Gillea, Dodera i Peterssona. Najbolji igrač turnira Nikola Karabatić je, kao i Balić 2007. godine, ostao izvan te postave. 

Bronca u Španjolskoj 2013. 

Prije dvije godine Hrvatska je u Madridu pomela protivnike u prvom dijelu natjecanja i sigurno došla do pet pobjeda u isto toliko utakmica. Pala je i Španjolska, deset tisuća navijača nije pomoglo domaćinu, bilo je 27-25 uz osam golova Čupića

U osmini finala Hrvatska je protiv Bjelorusije odradila lakši trening, slavila s 33-24 i sačuvala jednu od najboljih utakmica za četvrtfinalni ogled s Francuskom. Domagoj Duvnjak predvodio je napade u Zaragozi, zabio je devet golova u pobjedi 30-23, pa su Francuzi nakon dva uzastopna zlata na SP-ima ostali tek na šestom mjestu. 

No jednako kao što su naši sačuvali najbolje izdanje za Francuze, tako su i Danci bili vrhunski protiv Hrvatske i pobijedili 30-24 u polufinalu. A i njima se vratilo, Španjolska ih je u finalu srušila s 35-19 pred gotovo 20 tisuća gledatelja. 

Hrvatska je završila na trećem mjestu, Duvnjak i Čupić zabili su po osam golova protiv Slovenije (31-26) u Barceloni, pa je prvi od njih dvojice završio u najboljoj postavi prvenstva, a drugi je bio drugi strijelac SP-a s 50 golova, samo pet manje od Andersa Eggerta

Uz Duvnjaka, u najboljem sastavu SP-a bili su Jacobsen, Dibirov, Entrerrios, Aguinagalde, Nagy i Lindberg, a Mikkel Hansen pridružio se Baliću i Karabatiću. Ni on nije izabran u najbolju postavu, a proglašen je najkorisnijim igračem turnira. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...