Sport

Komentari 3

Hrvatska prije SP-a ima barem osam utakmica: Već za mjesec dana Dalića čeka novi ždrijeb

Hrvatska prije SP-a ima barem osam utakmica: Već za mjesec dana Dalića čeka novi ždrijeb

Dalić će morati uigrati momčad za Katar bez pravih priprema jer su klubovi dužni pustiti igrače tek tjedan dana prije početka SP-a, ali do toga treba odraditi i cijelu grupnu fazu Lige nacija

Hrvatska je uspješno apsolvirala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, izbornik Zlatko Dalić razmišlja o pripremama za Katar i prijateljskim utakmicama u Kataru u ožujku kako bi "vatreni" upoznali uvjete na Bliskom istoku nakon što je slična inicijativa propala prošle godine zbog pandemije.

Mundijal počinje za nešto više od godinu dana (21. studenog 2022.), a prije njega "vatreni" će odigrati još deset utakmica. Pa će izbornik imati puno prilika uigrati momčad za Katar. No čak šest utakmica bit će - za bodove.

Kvalifikacije jesu gotove, ali slijedi novo izdanje Lige nacija koju je Uefa, zbog pomaknutog termina Mundijala, ugurala u neobičan termin: čak četiri kola na kraju sezone, kao svojevrsna zamjena za nedostatak velikog natjecanja, i dva u rujnu. Ždrijeb Mundijala održat će se tek nakon europskog play-offa, 1. travnja.

"Vatreni" će tako prijateljske utakmice, osim u ožujku (dvije), vjerojatno odigrati i samo pred početak SP-a. A klubovi su, prema Fifi, obvezni pustiti igrače tek 14. studenog, tjedan dana prije utakmice otvaranja. Pa pravih priprema neće ni biti, pogotovo ne onih klasičnih trotjednih kakve su, primjerice, bile uoči ovog Eura.

Hrvatska izborila SP na prepunom Poljudu

Inače, Hrvatska je u godini velikih natjecanja dosad uglavnom odigrala između tri i pet utakmica. Iznimke su samo 1996. pod Ćirom Blaževićem (šest) i 2006. pod Cicom Kranjčarom (čak sedam). Ovaj put, dakle, odigrat će ih najmanje osam, maksimalno deset (jednu do dvije prijateljske prije početka SP-a, ovisno o terminu prve utakmice na Mundijalu).

Hrvatska će i u trećem izdanju Lige nacija igrati u Ligi A, zahvaljujući činjenici što je završila ispred Švedske u prošlom izdanju po gol-razlici, i bit će u trećem bubnju s Engleskom, Poljskom i Švicarskom. S njima neće biti u skupini.

Hrvatska i Rusija na Poljudu igraju odlučujuću utakmicu za izravni plasman na SP

Ždrijeb grupne faze Lige nacija održat će se u Montreuxu u Švicarskoj 16. prosinca od 18 sati. Nositelji su polufinalisti prošlog izdanja Francuska, Španjolska, Italija i Belgija, u drugom bubnju su Portugal, Nizozemska, Danska i Njemačka, a u četvrtom reprezentacije koje dolaze iz Lige B: Wales, Austrija, Češka i Mađarska.

Kalendar za 2021./2022.

Najčitaniji članci