Obavijesti

Sport

Komentari 0

Hrvatska u lovu na novi rekord na Olimpijskim igrama gluhih

Hrvatska u lovu na novi rekord na Olimpijskim igrama gluhih

Na 24. Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu sudjeluju šest sportašica i 22 sportaša u atletici, judu, plivanju, rukometu, streljaštvu i taekwondou od 1. do 15. svibnja

VIDEO

Ljetne olimpijske igre gluhih ove godine se održavaju u Brazilu, u gradu Caxias do Sul. Za 24. ljetno izdanje očekuje se da će Olimpijske igre primiti oko 4500 gluhih sportaša i timova iz preko 100 zemalja, a Brazil će ujedno biti i prva zemlja domaćin Ljetnih igara gluhih u Latinskoj Americi.

Hrvatsku će na ovogodišnjim Ljetnim olimpijskim igrama gluhih u Brazilu, koje se održavaju od 1. do 15. svibnja, predstavljati 28 predstavnika. Ukupno šest sportašica i 22 sportaša natjecat će se u šest kategorija sporta: atletika, judo, plivanje, rukomet, streljaštvo i taekwondo.

S obzirom na to da hrvatski sportaši postavljaju rekorde i ruše barijere svaki puta kada se natječu, i ove godine očekuju odlične rezultate.

- Ususret 24. Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu kao predsjednik HSSG-a izrazito optimistično gledam na nastup naših sportaša. Hrvatsku olimpijsku delegaciju gluhih ove godine čine 44 osobe, a naši sportaši natječu se u čak šest sportova. Nadamo se da će ovo biti naše najuspješnije Olimpijske igre gluhih i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali 2017. kada smo osvojili rekordnih šest olimpijskih odličja. Htio bih pohvaliti odličnu suradnju s Ministarstvom turizma i sporta koje je prepoznalo naš trud i rad te nam pruža podršku - izjavio je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

Rukometna reprezentacija gluhih, aktualni svjetski i europski prvak, na prošlim Olimpijskim igrama u Turskoj odnijela je brončanu medalju, a ove godine napada zlato. Upravo će hrvatsku zastavu na ceremoniji otvorenja nositi ponajbolji gluhi rukometaš svijeta, Tomislav Bošnjak.

Laura Štefanac jedina je atletičarka koja ujedno brani i zlatnu medalju u bacanju koplja, a ove godine je postala i svjetska rekorderka gluhih bacivši koplje 51,02 m.

U taekwondou Hrvatska ima dvije natjecateljice, Petru Goleš i Mateu Kolovrat, aktualnu svjetsku prvakinju koja je osvojila i olimpijsko srebro prije četiri godine. Četiri su hrvatska predstavnika u kategoriji streljaštvo: Boris Gramnjak, koji je osvojio srebrnu i brončanu medalju na prošlim Olimpijskim igrama, Ela Minđek, Milan Lugarić i Vida Puškadija. U plivanju nastupaju Antonio i Natali Žgomba, a Josip Tonžetić predstavnik je u kategoriji judo.

Osim što Hrvatski sportski savez gluhih niže brojne uspjehe, ujedno provodi i Program uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta. Treneri s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom kroz sportsku igru i vježbanje potiču optimalan razvoj motoričkih potencijala polaznika, djece školske i predškolske dobi.

Ovaj međunarodni sportski događaj najbolji je odgovor na ono što sve gluhi sportaši mogu ostvariti. Pratite sve novosti na Facebook i Instagram profilu Saveza, a mi im želimo puno sreće!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'
SRAMOTNO

Hrvatski nogometaš dobio je jezive prijetnje: 'Slao mi je i fotografije groblja u Vukovaru'

Rekao mi je i da mrzi Hrvate i da se nada da će biti novi građanski rat kod nas, da će pljunuti moj grob, rekao mi je da sam Arapin, rekao je potreseni Kolinger
Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici
NOVI PLAN

Evo kako Dinamo planira slaviti ako pobijedi Rijeku na Rujevici

Plus+ Nogometaši Dinama posljednje su titule slavili s navijačima na Macoli. To se 2022. godine dogodilo poslije slavlja u Šibeniku, godinu dana kasnije poslije remija u Splitu. Sad se priprema fešta, ali na drugoj lokaciji...