Sport

Komentari 0

Hrvatska u lovu na novi rekord na Olimpijskim igrama gluhih

Hrvatska u lovu na novi rekord na Olimpijskim igrama gluhih

Na 24. Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu sudjeluju šest sportašica i 22 sportaša u atletici, judu, plivanju, rukometu, streljaštvu i taekwondou od 1. do 15. svibnja

Ljetne olimpijske igre gluhih ove godine se održavaju u Brazilu, u gradu Caxias do Sul. Za 24. ljetno izdanje očekuje se da će Olimpijske igre primiti oko 4500 gluhih sportaša i timova iz preko 100 zemalja, a Brazil će ujedno biti i prva zemlja domaćin Ljetnih igara gluhih u Latinskoj Americi.

Hrvatsku će na ovogodišnjim Ljetnim olimpijskim igrama gluhih u Brazilu, koje se održavaju od 1. do 15. svibnja, predstavljati 28 predstavnika. Ukupno šest sportašica i 22 sportaša natjecat će se u šest kategorija sporta: atletika, judo, plivanje, rukomet, streljaštvo i taekwondo.

S obzirom na to da hrvatski sportaši postavljaju rekorde i ruše barijere svaki puta kada se natječu, i ove godine očekuju odlične rezultate.

- Ususret 24. Olimpijskim igrama gluhih u Brazilu kao predsjednik HSSG-a izrazito optimistično gledam na nastup naših sportaša. Hrvatsku olimpijsku delegaciju gluhih ove godine čine 44 osobe, a naši sportaši natječu se u čak šest sportova. Nadamo se da će ovo biti naše najuspješnije Olimpijske igre gluhih i da ćemo nastaviti tamo gdje smo stali 2017. kada smo osvojili rekordnih šest olimpijskih odličja. Htio bih pohvaliti odličnu suradnju s Ministarstvom turizma i sporta koje je prepoznalo naš trud i rad te nam pruža podršku - izjavio je Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih.

Rukometna reprezentacija gluhih, aktualni svjetski i europski prvak, na prošlim Olimpijskim igrama u Turskoj odnijela je brončanu medalju, a ove godine napada zlato. Upravo će hrvatsku zastavu na ceremoniji otvorenja nositi ponajbolji gluhi rukometaš svijeta, Tomislav Bošnjak.

Laura Štefanac jedina je atletičarka koja ujedno brani i zlatnu medalju u bacanju koplja, a ove godine je postala i svjetska rekorderka gluhih bacivši koplje 51,02 m.

U taekwondou Hrvatska ima dvije natjecateljice, Petru Goleš i Mateu Kolovrat, aktualnu svjetsku prvakinju koja je osvojila i olimpijsko srebro prije četiri godine. Četiri su hrvatska predstavnika u kategoriji streljaštvo: Boris Gramnjak, koji je osvojio srebrnu i brončanu medalju na prošlim Olimpijskim igrama, Ela Minđek, Milan Lugarić i Vida Puškadija. U plivanju nastupaju Antonio i Natali Žgomba, a Josip Tonžetić predstavnik je u kategoriji judo.

Osim što Hrvatski sportski savez gluhih niže brojne uspjehe, ujedno provodi i Program uključivanja djece i mladih s oštećenjem sluha u redovan sustav sporta. Treneri s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom kroz sportsku igru i vježbanje potiču optimalan razvoj motoričkih potencijala polaznika, djece školske i predškolske dobi.

Ovaj međunarodni sportski događaj najbolji je odgovor na ono što sve gluhi sportaši mogu ostvariti. Pratite sve novosti na Facebook i Instagram profilu Saveza, a mi im želimo puno sreće!