Obavijesti

Sport

Komentari 21

'Hrvatski' dresovi iz Izraela u prodaji, duplo jeftiniji od naših

'Hrvatski' dresovi iz Izraela u prodaji, duplo jeftiniji od naših

Brine li uopće itko o zaštiti prepoznatljivog dizajna dresa hrvatske nogometne reprezentacije? Nakon Barcelone, preuzeo ga je i izraelski Hapoel Be'er Sheva. Pa kopirao i boje. Čekamo odgovor HNS-a

VIDEO

Ovih se dana opet prisjećamo pohoda hrvatske nogometne reprezentacije na srebro na Svjetsko prvenstvo u Rusiji prije dvije godine, a dva dana uoči godišnjice finala izraelski klub Hapoel Be'er Sheva, koji je prije dvije godine igrao protiv Dinama u kvalifikacijama za Ligu prvaka, kao da je "vatrenima" htio odati počast na tom uspjehu.

Pa se u finalu kupa, u kojem je pobijedio Maccabi Petach Tikvu 2-0, pojavio u garnituri koja neodoljivo podsjeća na prvu garnituru hrvatske reprezentacije. Ne samo da je istoga dizajna poput aktualne garniture Barcelone, već ima i potpuno iste boje.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako bi mogao izgledati novi hrvatski dres

Pokretanje videa...

Vatreni 01:17

Crveno-bijeli kvadratići na dresu, bijele hlačice i bijele štucne. Svakoga iole ozbiljnog poznavatelja sporta to bi asociralo na Hrvatsku, ali Hapoel to ne smeta. Štoviše, ta će im garnitura biti prva za iduću sezonu, a ovo mu je bila promocija. Koja bi mogla imati i sjajan odjek jer su u njoj osvojili trofej.

Be'er Sheva tako na krilima osvojene titule želi i zaraditi od prodaje toga dresa koji se od utorka nalazi u prodaji putem službene internetske trgovine kluba. Dobavljač mu je španjolska tvrtka Kelme, a ne američki Nike, koji izrađuje dresove za Hrvatsku (ali i Barcelonu).

Novi dres Hapoela tako stoji 199 izraelskih šekela odnosno 381,60 hrvatskih kuna. Želite li ispisan i broj i ime ispisano na leđima, to će vas stajati još 50 šekela odnosno 95,88 kuna.

Dresa hrvatske reprezentacije u veličinama za odrasle, inače, nema u prodaji na službenom webshopu, i to nije neka novost. Jer nestašica je počela još za vrijeme ruskog Mundijala i morali ste imati jako puno sreće da biste ga nabavili. Cijena običnog dresa bez natpisa je 649,90 kuna. Dakle, gotovo dvostruko više nego ovaj Hapoelov. Ima i smisla, ipak je za naš samo (loša) kopija.

O važnosti zaštite dizajna hrvatskog dresa govorili smo još na zimu 2018., kad se u javnosti pojavio novi dres Barcelone u kvadratićima.

- Naš bi dres i taj koncept trebao biti pod zaštitom pa nitko ne bi smio raditi tako nešto. Kvadrate je cijeli svijet vidio na Svjetskom prvenstvu, a vidio je i Modrića koji je osvojio sve što se moglo osvojiti. Naravno da to onda više nije bezazleno i da zapravo svi upiru oči u nas i žele od nas nešto uzeti, kopirati i slično - rekao nam je poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić i dodao:

- Iako smo mala zemlja po broju stanovnika, nogometna smo velesila i ne može to tako ići. Osvojili smo drugo mjesto na svijetu, bili smo poznati i kad nismo nešto osvajali, a sad odjedanput netko uzima naš dres pa kaže: "Ma što, kvadrati, pa to možemo i mi". Kvadrati su Hrvati, nema odstupanja.

Kontaktirali smo HNS u vezi dresova izraelskog kluba i upitali ih kako gledaju na to, jesu li poduzeli nešto oko zaštite dizajna našeg dresa i koliko im je prihvatljivo njegovo korištenje u timovima koji s Hrvatskom nemaju nikakve veze. Njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!
RJEŠENJE PRED VRATIMA

Iz kopački ravno u ured: Evo tko bi mogao biti novi član uprave ili sportski direktor Hajduka!

Plus+ Čovjek koji će se brinuti o stručnoj politici Hajduka mora imati znanje, bogato internacionalno iskustvo, dobre veze, mora biti neovisan i dobro poznavati klub. Takve je teško pronaći, ali jedan je već na Poljudu...

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi
ZAFRKANT JOŠKO

VIDEO Proslava Gvardiola je hit! Igrači Man. Cityja slave gol, a evo što hrvatski nogometaš radi

Joško Gvardiol odigrao je svih 90 minuta i imao zapaženu ulogu, a njegova reakcija kod prvog gola Cityja nasmijala je sve
Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...
NESTAŠNI VELŠANIN

Godinama spavao s bratovom ženom. Sada čeka treće dijete s modelom za donje rublje...

Ryan Giggs se 2017. godine rastao sa suprugom Stacey i to nakon što ju je godinama varao s bratovom ženom. Skrasio se s 14 godina mlađim manekenkom Zarom