Obavijesti

Sport

Komentari 5

Hrvatski fizioterapeut na OI-u: Kako sam zaustavio Mateine bolove i pomogao osvojiti zlato

Hrvatski fizioterapeut na OI-u: Kako sam zaustavio Mateine bolove i pomogao osvojiti zlato

Terapije smo radili čak dva puta dnevno i Matea je za tri dana počela trenirati s minimalnim bolovima, a već kroz četiri do pet dana trenirala je punom snagom, objašnjava Velibor Viboh

VIDEO

Hrvatska taekwondoašica Matea Jelić (23) napravila je nevjerojatan podvig kada je na Olimpijskim igrama u Tokiju stigla do zlata pa Hrvatskoj donijela prvo, povijesno zlatno odličje u popularnom borilačkom sportu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Matea Jelić VIDEO

U Tokiju se, inače, za olimpijske medalje natječe oko 11 tisuća sportaša iz 205 zemalja, a hrvatsku delegaciju čini 59 sportaša. I često svi ostali koji su uz našu olimpijsku reprezentaciju padnu u drugi plan, no prava istina je da iza naših sportaša stoji prava mala vojska ljudi koja marljivo radi kako bi naši sportaši imali što idealnije uvjete.

Jedan od njih je i Lipičanin Velibor Viboh, fizioterapeut naše olimpijske delegacije i čovjek koji zadnjih godina usko surađuje s našim tenisačima u ulozi glavnog fizioterapeuta.

- Radim prevenciju ozljeda, sportsku fizikalnu terapiju, manualnu terapiju i regeneraciju svih sportaša na Olimpijskim igrama, a pošto nas je sedam iz Hrvatske, velika je čast biti jedan od odabranih fizioterapeuta - rekao je Viboh za mojportal.hr.

Upravo je Viboh direktno sudjelovao u osvajanju povijesnog zlata kao "čovjek iz sjene" i to prije nevjerojatnog pothvata.

-  Odmah nakon dolaska u kamp Matea je imala velikih problema s obje stražnje lože i morala je prekinuti jedan od prvih treninga zbog velikih bolova koja je bila kao 7 od 10, ako je 10 najjača bol. Budući da često koristi te mišiće, posebno kod udaraca nogom, došlo je do velike zabrinutosti u reprezentaciji, a čak je u pitanje doveden i Matein nastup na Olimpijskim igrama. Izbornik Toni Tomas i iskusni fizioterapeut Mario Novak Stanko tražili su rješenje i zamolili me da pomognem u rehabilitacijskom procesu. Sponzorski, ispred Poliklinike Medical Body Balance iz Zagreba čiji sam vlasnik, zajedno sa suprugom Marijanom, te zastupništva Indiba Hrvatske, u Tokio smo dopremili uređaj Indiba Activ CT9, najsofisticiraniji uređaj za fizikalnu terapiju današnjice gdje se kroz endogenu termoterapiju pomoću visokofrekventne radijske frekvencije (448kHz) i TECAR tehnologiju (prijenos energije kapacitivnom i rezistivnom metodom) liječi problematična zona - dodao je.

Objasnio je kako sam uređaj funkcionira i zašto je Mateina regeneracija pravo malo medicinsko čudo.

- Sam uređaj više ne koristi pasivnu fizikalnu terapiju gdje pacijent samo leži i prima terapiju nego revolucionarno koristi aktivni pokret osobe i tretira zonu u kombinaciji fizikalne terapije i pokreta, vježbe ili što je već određena dijagnoza zahtjeva. Osobno sam zaustavio Mateine treninge na samo dva dana da bi potaknuli cijeljenje tkiva, vjerujući da će uređaj napraviti malo čudo i oporaviti je za daljnje treninge. Terapije smo radili čak dva puta dnevno i Matea je za tri dana počela trenirati s minimalnim bolovima, a već kroz četiri do pet dana, kada smo prešli u Olimpijsko selo, trenirala je punom snagom i uskoro su bolovi potpuno nestali. Dva dana prije nastupa trenirala je bez terapija, a natjecanje je odradila bez ikakvih poteškoća i na kraju došla do fenomenalnog zlata.

Dodao je i kako je Matea draga i mirna osoba, a kada ju je pitao kakva su joj očekivanja na Olimpijadi, samouvjereno, ali bez imalo bahatosti odgovorila je da je svjesna koliko je jaka i da može pobijediti sve konkurentice.

-  Uz Božju pomoć i pomoć nas fizioterapeuta zasluženo je osvojila zlatnu medalju, a ja sam zahvalan što su mi izbornik Tomas i njegovi kolege treneri ukazali povjerenje i što sam imao prilike biti od pomoći - rekao je Velibor Viboh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji
NESRETNI YANNICK

Veselio se debiju pa ga sa staze odvezli u nosilima: Težak pad švicarskog skijaša u kombinaciji

Krenuo je s utrkom spusta pa završio u ogradi, ali tamo nije stao već se 'klizao' niz padinu, a prije nego što su Chabloza poslali u bolnicu, imobilizirali su mu ruku.

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje
PARIŠKI CIKLUS

Igor Krajina olimpijski trener, Tot i Govorčinović kandidatkinje

Od strane Hrvatskog olimpijskog odbora trener KKK Marsonia Igor Krajina dobio je status olimpijskog trenera te je promoviran u IV. kategoriju, odnosno u kategoriju kvalitetnog trenera
Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala
RUKOMETNI EP

Norvežani srušili Španjolsku, Švedska jako blizu polufinala

Norvešku su do važne pobjede predvodili Sebastian Barthold sa šest golova, Magnus Gullerud s pet pogodaka, te Sander Sagosen sa četiri gola, dok je kod Španjolske najefikasniji bio Jorge Maqueda