Sport

Komentari 5

Hrvatski fizioterapeut na OI-u: Kako sam zaustavio Mateine bolove i pomogao osvojiti zlato

Hrvatski fizioterapeut na OI-u: Kako sam zaustavio Mateine bolove i pomogao osvojiti zlato

Terapije smo radili čak dva puta dnevno i Matea je za tri dana počela trenirati s minimalnim bolovima, a već kroz četiri do pet dana trenirala je punom snagom, objašnjava Velibor Viboh

Hrvatska taekwondoašica Matea Jelić (23) napravila je nevjerojatan podvig kada je na Olimpijskim igrama u Tokiju stigla do zlata pa Hrvatskoj donijela prvo, povijesno zlatno odličje u popularnom borilačkom sportu.

POGLEDAJTE VIDEO:

U Tokiju se, inače, za olimpijske medalje natječe oko 11 tisuća sportaša iz 205 zemalja, a hrvatsku delegaciju čini 59 sportaša. I često svi ostali koji su uz našu olimpijsku reprezentaciju padnu u drugi plan, no prava istina je da iza naših sportaša stoji prava mala vojska ljudi koja marljivo radi kako bi naši sportaši imali što idealnije uvjete.

Jedan od njih je i Lipičanin Velibor Viboh, fizioterapeut naše olimpijske delegacije i čovjek koji zadnjih godina usko surađuje s našim tenisačima u ulozi glavnog fizioterapeuta.

- Radim prevenciju ozljeda, sportsku fizikalnu terapiju, manualnu terapiju i regeneraciju svih sportaša na Olimpijskim igrama, a pošto nas je sedam iz Hrvatske, velika je čast biti jedan od odabranih fizioterapeuta - rekao je Viboh za mojportal.hr.

Upravo je Viboh direktno sudjelovao u osvajanju povijesnog zlata kao "čovjek iz sjene" i to prije nevjerojatnog pothvata.

-  Odmah nakon dolaska u kamp Matea je imala velikih problema s obje stražnje lože i morala je prekinuti jedan od prvih treninga zbog velikih bolova koja je bila kao 7 od 10, ako je 10 najjača bol. Budući da često koristi te mišiće, posebno kod udaraca nogom, došlo je do velike zabrinutosti u reprezentaciji, a čak je u pitanje doveden i Matein nastup na Olimpijskim igrama. Izbornik Toni Tomas i iskusni fizioterapeut Mario Novak Stanko tražili su rješenje i zamolili me da pomognem u rehabilitacijskom procesu. Sponzorski, ispred Poliklinike Medical Body Balance iz Zagreba čiji sam vlasnik, zajedno sa suprugom Marijanom, te zastupništva Indiba Hrvatske, u Tokio smo dopremili uređaj Indiba Activ CT9, najsofisticiraniji uređaj za fizikalnu terapiju današnjice gdje se kroz endogenu termoterapiju pomoću visokofrekventne radijske frekvencije (448kHz) i TECAR tehnologiju (prijenos energije kapacitivnom i rezistivnom metodom) liječi problematična zona - dodao je.

Objasnio je kako sam uređaj funkcionira i zašto je Mateina regeneracija pravo malo medicinsko čudo.

- Sam uređaj više ne koristi pasivnu fizikalnu terapiju gdje pacijent samo leži i prima terapiju nego revolucionarno koristi aktivni pokret osobe i tretira zonu u kombinaciji fizikalne terapije i pokreta, vježbe ili što je već određena dijagnoza zahtjeva. Osobno sam zaustavio Mateine treninge na samo dva dana da bi potaknuli cijeljenje tkiva, vjerujući da će uređaj napraviti malo čudo i oporaviti je za daljnje treninge. Terapije smo radili čak dva puta dnevno i Matea je za tri dana počela trenirati s minimalnim bolovima, a već kroz četiri do pet dana, kada smo prešli u Olimpijsko selo, trenirala je punom snagom i uskoro su bolovi potpuno nestali. Dva dana prije nastupa trenirala je bez terapija, a natjecanje je odradila bez ikakvih poteškoća i na kraju došla do fenomenalnog zlata.

Dodao je i kako je Matea draga i mirna osoba, a kada ju je pitao kakva su joj očekivanja na Olimpijadi, samouvjereno, ali bez imalo bahatosti odgovorila je da je svjesna koliko je jaka i da može pobijediti sve konkurentice.

-  Uz Božju pomoć i pomoć nas fizioterapeuta zasluženo je osvojila zlatnu medalju, a ja sam zahvalan što su mi izbornik Tomas i njegovi kolege treneri ukazali povjerenje i što sam imao prilike biti od pomoći - rekao je Velibor Viboh.