Sport

Komentari 70

Čudesna dominacija čudesne braće: Zlatni Sinkovići drugi put postali olimpijski pobjednici!

Čudesna dominacija čudesne braće: Zlatni Sinkovići drugi put postali olimpijski pobjednici!

Nepovoljni uvjeti za veslače već danima vladaju u Japanu, no naša trofejna braća Sinković prilagodila su se i tome. Ulovili su svoje drugo olimpijsko zlato! Ovog puta u dvojcu bez kormilara

Opet je bio palac gore, opet je Martin ljubio prsten, opet kolajna oko vrata, opet hrvatska himna u čast najvećoj braći u povijesti hrvatskog sporta! Martin i Valent Sinković osvojili su novo olimpijsko zlato!

POGLEDAJTE VIDEO: Osvojili su zlato za Hrvatsku

Nakon srebra u četvercu pa zlata u dvojcu na pariće, najbolji su i u dvojcu bez kormilara. Uvjerljivo najbolji, nezapamćena dominacija!

Rowing - Men Rowing - Men

I finalnu utrku u Tokiju riješili su maestralno, bez pogreške, vodili od početka do kraja, diktirali tempo, vrlo brzo stekli prednost od dužine čamca i rutinski je održavali. Za novo hrvatsko veslačko zlato! Bravo, bravo!

Rowing - Men

Kako je krenulo

Uspješna priča braće Sinković započela je još 2008. godine kada su osvojili srebro u dvojcu na pariće na Svjetskom prvenstvu za mlađe seniore, ubrzo potom s Damirom Martinom i Davidom Šainom formirali su se u četverac na pariće koji je već 2010. godine osvojio svjetski naslov na Novom Zelandu. Na OI u Londonu 2012. bolja je bila njemačka posada, no četverac je 2013. u Južnoj Koreji stigao do još jednog zlata nakon kojega je došlo do razlaza te su braća Sinković pod vodstvom trenera Nikole Bralića karijeru nastavili u dvojcu na pariće.

Pokazalo se to kao dobitan potez jer su u novoj disciplini Sinkovići bili nepobjedivi, osvojili su svjetske naslove 2014. u Amsterdamu i 2015. u Aiguebeletteu, a vrhunac su ostvarili na Igrama u Riju kada su stigli i do olimpijskog naslova. Tijekom tri godine provedene u toj disciplini Sinkovići su postali i prvi dvojac na pariće koji je uspio stazu od 2000 metara svladati za manje od šest minuta.

Rowing - Men

Željni novih izazova, od 2017. godine Sinkovići su odlučili promijeniti disciplinu te dva vesla zamijeniti jednim. Na SP-u u američkoj Sarasoti u toj prvoj godini u dvojcu stigli su do srebra zaostavši za talijanskom kombinacijom 34 stotinke, no u Plovdivu 2018. te Ottensheimu 2019. vratili su se na svjetski vrh i u trećoj različitoj disciplini, a tomu su pridodali i europske naslove u Glasgowu (2018), Luzernu (2021) te Vareseu (2021), dok su jedini poraz doživjeli na EP u Poznanu lani kada su ih svladali Rumunji Marius Cozmiuc i Ciprian Tudosa.

No, u Tokiju su Sinkovići pokazali kako su bolji i od odličnih Rumunja.

Rezultati utrke:

Veslanje je tako najtrofejniji hrvatski sport na ljetnim Olimpijskim igrama, ovo je šesta medalja koju nam je donio taj sport.

Hrvatske medalje u povijesti OI po sportovima