Obavijesti

Sport

Komentari 29

Hrvatska pregazila i Tursku, uh kakva dominacija Mire Bilana...

Hrvatska pregazila i Tursku, uh kakva dominacija Mire Bilana...

Hrvatska je stigla i do treće pobjede u svojoj kvalifikacijskoj skupini, izabranici Veljka Mršića su sa 17 koševa razlike 'razbili' Tursku. I sada su na korak do Eurobasketa...

Muška hrvatska košarkaška reprezentacija svladala je Tursku sa 79-62 (24-7, 21-17, 12-19, 22-19) i ostvarila treću pobjedu u skupini D kvalifikacija za Eurobasket 2022., u utakmici odigranoj u petak u istanbulskoj dvorani Sinan Erdem.

Tom pobjedom Hrvatska je s tri pobjede na vrhu skupine i na korak do teoretskog osiguranja plasmana na završni turnir EuroBasketa 2022. Na drugom mjestu je Nizozemska s učinkom 2-1. Treća je Švedska s 1-2, a Turska je zadnja s 0-3.

Hrvatsku su do uvjerljive pobjede nad domaćinom mini-turnira, uz sjajno odigrano prvo poluvrijeme, predvodili Miro Bilan s 30 koševa i 12 skokova te Željko Šakić sa 17 poena, pet skokova i dvije blokade. Roko Rogić je ubacio 12 koševa, a Filip Krušlin devet uz četiri asistencije.

Kod Turaka su najbolji bili Melih Mahmutoglu sa 14 koševa i Shane Larkin sa 12 poena i pet asistencija.

Hrvatska reprezentacija imala je odličan ulaz u utakmicu koji se produžio na cijelo prvo poluvrijeme u kojem je sve u igri izabranika Veljka Mršića bilo gotovo idealno posloženo. Turska reprezentacija je u prvoj četvrtini više od šest minuta ostala bez ubačaja pa su hrvatski košarkaši serijom 14-0 u posljednju minutu prvog segmenta utakmice ušla sa 16 koševa prednosti koja je zahvaljujući trici Roka Rogića na isteku vremena narasla na +17 (24-7) nakon deset minuta.

Ništa se nije promijenilo ni u drugoj četvrtini koju je tricom otvorio Filip Krušlin za okruglih +20 (27-7). Hrvatska je u 27. minuti došla do neočekivanih 25 koševa prednosti (40-15), kad je MIro Bila realizirao dva slobodna bacanja. Turci su se na ulazu u posljednju minutu prvog poluvremena tricom Tuncera ponovno spustili ispod 20 koševa zaostatka (43-24), ali se ponovno Bilan potrudio da Hrvatska na poluvrijeme ode s +21 (45-24).

Turska reprezentacija se na poluvremenu oporavila od šoka doživljenog u prvih 20 minuta i drugo poluvrijeme otvorila serijom 9-0 ostavivši hrvatsku reprezentaciju bez ubačaja pune tri i pol minute. No, Mršićevi izabranici su se trgnuli i nisu dopustili domaćoj reprezentaciji da se u trećoj četvrtini približi na manje od 11 poena (47-36) u trećoj četvrtini.

U drugom poluvremenu je nedostajalo malo više protočnosti i preciznosti u napadu hrvatske reprezenatcije pa su Turci nastavili stizati prednost. Tricom Amerikanca Shanea Larkina Turska je stigla na samo osam koševa zaostatka (70-62) na nešto manje od dvije minute prije kraja. No, mogući preokret spriječili su Bilan (4), Šakić (3) i Rogić (2) koji su završili utakmicu hrvatskom serijom 9-0 za konačnih +17 (79-62).

U drugoj utakmici današnjeg programa Nizozemska je pobijedila Švedsku sa 78-76.

U subotu je za košarkaše u "istanbulskom balonu" slobodan dan, a u nedjelju su na rasporedu preostale dvije utakmice. Od 15 sati će igrati Turska - Nizozemska, a u 18 sati će Hrvatska protiv Švedske tražiti pobjedu za potvrdu plasmana na EuroBasket.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
KVALIFIKACIJE ZA EUROBASKET 17:00 , ISTANBUL; SINAN ERDEM
Turska
62 : 79
Hrvatska
Sortiranje događaja
'40

Čudesna partija Hrvatske koja je pobjedom (79-62) protiv Turske stigla na korak do Eurobasketa. Oduševio je Miro Bilan (30 koševa, 11 skokova), dok su dvocifreni još bili Željko Šakić (17 koševa) i Roko Rogić (12 koševa).

39'

Kakva završnica utakmice! Prvo je Miro Bilan pogodio oba slobodna bacanja, a onda Šakić s istekom napada pogodio tricu s 10 metara. Hrvatska je opet na plus 13, do kraja je ostalo tek 79 sekundi...

'38

Ali, odmah uzvraća Željko Šakić. Iz teške pozicije postiže svoj 14 koš, Hrvatska je opet na plus 11.

'38

Turska je 2:11 prije kraja smanjila na devet koševa zaostatka...

'37

Kakva dominacija Mire Bilana. Hrvatski centar je već na 'double-double' brojkama, ima 26 poena uz 10 skokova. Turci za njega nemaju nikakvog odgovora...

Komentari 29